Több adót kell fizetniük Cipruson az oroszoknak


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Oroszország és Ciprus megállapodott a kettős adóztatás eltörléséről szóló kétoldalú szerződés módosításáról.

Konsztantinosz Petridesz ciprusi pénzügyminiszter Moszkvában Alekszej Overcsuk pénzügyminiszterrel tárgyalva beleegyezett az orosz feltételekbe, vagyis abba, hogy a szigetországban a jelenlegi 5-10 százalékról 15 százalékra növeljék a kamatok és osztalékok adóját az orosz illetőségűek esetében.

A felek parafálták a jegyzőkönyv tervezetét, amelyet a tervek szerint szeptemberben fognak aláírni és még idén ratifikálnak majd. A módosítás a jövő év elején lép majd hatályba. Oroszország egyúttal leállította a kettős adóztatás eltörléséről Ciprussal megkötött szerződés felmondásának augusztus 3-án megkezdett folyamatát.

A megállapodás 130-150 milliárd rubel éves bevételnövekedést jelent az orosz kincstár számára. (A rubel jelenleg mintegy 4 forintot ér.) A megegyezés elmaradásának esetére az orosz hatóságok arra készültek, hogy a cégeket a ciprusi offshore lehetőségek helyett a távol-keleti Tengermellék vagy Kalinyingrád megye különleges közigazgatási övezetei felé tereljék.

Alekszej Szazanov orosz pénzügyminiszter-helyettes közölte, hogy Oroszország a Cipruséval azonos feltételekkel kíván egy hónapon belül megállapodni Luxemburggal és Máltával, és ugyanilyen javaslatot tett Hollandiának is, amire eddig nem kapott választ.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2019. február 13.

Befékeződött az EU adópolitikai integrációja már a kezdet kezdetén

Nem pusztán Magyarország, hanem az Európai Unió tagállamainak többsége is ellenzi azon javaslatokat, amelyek értelmében az adópolitika egyes területein is áttérnének a minősített többségi szavazásra – közölték diplomáciai források az uniós pénzügyminiszterek keddi brüsszeli tanácskozását követően.
2019. március 26.

EP: Magyarország adóparadicsomszerűen működik

Az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülésén jelentést fogadott el, amely szerint hét uniós ország, Magyarország mellett Belgium, Ciprus, Írország, Luxemburg, Málta és Hollandia adóparadicsom-szerűen működik, és lehetővé teszi az agresszív adótervezést – közölte az uniós parlament.