Tovább csökkenhet a szochó 2020-ban


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Nemcsak idén, hanem jövőre is csökkenhet a szociális hozzájárulási adó kulcsa – legalábbis ezt ígéri a költségvetési törvényjavaslat indoklása.

A szociális hozzájárulási adó 2019. július 1-jétől további 2 százalékponttal 19,5%-ról 17,5%-ra csökken. A reálkereset alakulásának függvényében – 2020 folyamán – további 2 százalékponttal mérséklődhet a szociális hozzájárulási adó kulcsa – olvasható a törvényjavaslat indoklásában (maga a törvényjavaslat azonban az intézkedést nem tartalmazza).

Ezzel tehát 15,5 %-ra mérséklődne a szociális hozzájárulási adó kulcsa, de nem világos, hogy 2020 folyamán mikortól, s a mondat megfogalmazása is hagy némi bizonytalanságot abban a tekintetben, hogy a csökkenés valóban bekövetkezik-e.


Kapcsolódó cikkek

2019. június 4.

Adócsökkentést, egyszerűsítést hoz az új adócsomag

Bevezetik a négygyermekes anyák szja-kedvezményét, megszűnik a tao-feltöltés, csökken a kiva kulcsa, kedvezményes áfakörbe kerül a szálláshelyadás, 0 százalékos lesz a reklámadó kulcsa, és mentességet kap néhány pénzügyi tranzakció az illeték alól. Szochó-csökkentésről nincs szó a törvényjavaslatban. Ismertetjük a képviselőknek frissen benyújtott adócsomagot.
2019. június 4.

Költségvetés: 4 százalékos növekedéssel és 1 százalékos hiánnyal számol a kormány

2020-as költségvetési törvényjavaslatban a kormány 4 százalékos gazdasági növekedéssel, 1 százalékos GDP-arányos költségvetési hiánnyal, a GDP-arányos államadósság további csökkenésével – év végére 66,7 százalékra -, valamint 2,8 százalékos inflációval számol. A családok támogatására 1261 milliárddal, a nyugdíjakra 840 milliárddal több jut – ismertette Varga Mihály pénzügyminiszter kedden a parlamentben, mielőtt Kövér Lászlónak, az Országgyűlés elnökének átnyújtotta a törvény tervezetét.