Nem új ötlet a szociális adó


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Már tavaly eldőlt, hogy előbb-utóbb a munkáltatói nyugdíjjárulékot adó címén kell befizetni, csak a jogszabályi keretek nem voltak egyértelműek. A Rogán Antal által javasolt 27 százalékos munkáltatói szociális hozzájárulási adó válthatja a nyugdíjjárulékot. Így a magánnyugdíjpénztári tagok állami nyugdíj-juttatásának utolsó szalmaszála is kikerül a jogrendszerből.

Szociális hozzájárulási adó címen, a munkabér 27 százalékát kitevő új adó bevezetését javasolja Rogán Antal (Fidesz) a jövő évi adótörvényekhez beadott módosító indítványában. A javaslat az átmeneti rendelkezések között közli: az egészségbiztosítási járulék, a munkaerő-piaci járulék és a nyugdíjhozzájárulás (ez a munkáltatói nyugdíjjárulék helyett fizetendő nyugdíjadó) helyett az új adót kell érteni.

A javaslat értelmében a társadalombiztosítás pénzügyi alapjainak költségvetését egészben vagy részben megillető, olyan fizetési kötelezettség is megállapítható, amelynek megfizetése társadalombiztosítási ellátásra való jogot nem keletkeztet – a jövőben ilyen lesz a nyugdíjhozzájárulás. Vagyis személyes szolgáltatás – mint ellentétel – nélkül is szedhet adót az állam.

A szociális hozzájárulási adó alapja a munkabér, amely után szja-előleget von le a munkaadó, de az adó alapjának el kell érnie a hónap első napján érvényes minimálbér 112,5 százalékát. A jövő évtől az szja-előleggel egyidőben, a munkabér 27 százalékát szociális hozzájárulás címén fizetné be a munkaadó.

Folytatás az Atecéged.hu-n.

Forrás: Atecéged.hu, MTI


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 25.

A magyarok több mint háromnegyede rendszeresen adományoz

A magyarok több mint háromnegyede rendszeresen adományoz, csaknem egyharmaduk fél évente, 17 százalékuk havonta egyszer jótékonykodik – mondta a Visa Magyarországért felelős területi vezetője hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón.

2023. szeptember 25.

A Booking-botrány mélyére ás a Gazdasági Versenyhivatal

Még korántsem került pont a Booking-ügy végére. A Gazdasági Versenyhivatal augusztus 24-én indította el gyorsított ágazati vizsgálatát az online szálláshelyfoglalás és a szálláshely-szolgáltatás hazai piacán. A vizsgálati jelentéstervezet elkészítésének eredeti határideje 2023. szeptember 24-én járt volna le, de a hatóság ezt egy hónappal meghosszabbította, mivel a piaci folyamatok teljes feltárásához és értékeléséhez további időre van szükség.