Továbbra is 5 százalék az elviteles, illetve házhoz szállított étel- és italértékesítés áfája


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A kedvezményes adómérték a 498/2020. (XI. 13.) Korm. rendelet hatályba lépése, vagyis 2020. november 14. napja óta folyamatosan alkalmazható.

A kiszállított étel áfája nem nőtt meg attól, hogy védettségi igazolvánnyal lehetségessé vált az éttermi helyben fogyasztás a belső térben is – írta korábban az Adó Online a NAV válaszára hivatkozva, e kérdéssel kapcsolatban a NAV a honlapján részletes tájékoztatást tett közzé.

E tájékoztatás szerint a vendéglátó üzletekre vonatkozó korlátozó intézkedések hatályának időtartama alatt továbbra is megmaradt az elviteles, valamint házhoz szállított ételekre és italokra bevezetett 5 százalékos adómérték.[1]

Az 5 százalékos adómérték azokra az ételekre és italokra vonatkozik, amik helyben fogyasztáskor is 5 százalék alá esnének[2], ugyanakkor az a kiszállítási díjra továbbra sem érvényes.

A kedvezményes adómérték alkalmazásának feltétele, hogy a vendéglátó üzletnek alkalmasnak kellett lennie a helyben történő fogyasztásra a veszélyhelyzet miatt vonatkozó korlátozó intézkedések hatálybalépését megelőzően. Nem függ azonban az alkalmazása attól, hogy az érintett vendéglátó üzlet (amely egyébként alkalmas a helyben történő fogyasztás biztosítására) ténylegesen lehetővé teszi-e az ételek-italok helyben (teraszon vagy zárt térben) történő fogyasztását.[3]

Az említett feltételekkel a kedvezményes adómérték a 498/2020. (XI. 13.) Korm. rendelet hatályba lépése, vagyis 2020. november 14. napja óta folyamatosan alkalmazható. E jogszabály a kedvezményes adómérték alkalmazhatóságát a vendéglátó üzletekre a veszélyhelyzet miatt vonatkozó korlátozó intézkedésekről szóló előírásokra hivatkozva, ezen intézkedések hatályának időtartamához köti. A jogalkotói szándékkal összhangban tehát a vendéglátó üzleteket érintő intézkedések legújabb, 2021. május 23-ától hatályos módosulását követően továbbra is alkalmazható a kedvezményes adómérték az étel-ital elvitellel, házhoz szállítással megvalósuló értékesítésére.

A kedvezményes adómérték alkalmazásának feltételeiről részletesen az alábbi tájékoztatóban olvashat: https://nav.gov.hu/nav/ado/afa/Az_5__os_afamertek_al20201124.html

[1] Egyes, a veszélyhelyzet ideje alatt alkalmazandó gazdasági szabályokról szóló 498/2020. (XI. 13.) Korm. rendelet 1. § (1) bekezdés.

[2] A kedvezményes adómérték alkalmazhatóságát az étkezőhelyi vendéglátásban az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény 3. számú melléklet II. részében foglalt táblázat 3. sora alapján kell megállapítani

[3] Mindezek együttesen a 498/2020. (XI. 13.) Korm. rendelet 1. § (2)-(3) bekezdése szerint.

(nav.gov.hu)


Kapcsolódó cikkek