Transzferár – dokumentálandó ügyletek


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A transzferár-dokumentációk elkészítése során az egyik legelső kérdés, hogy pontosan melyik ügyletekről is szükséges a transzferár-nyilvántartást elkészíteni.


Főszabályként kijelenthető, hogy a vállalkozásnak minden kapcsolt ügyletről szükséges nyilvántartást készíteni, ám többek között az alábbi esetekben mentesül a transzferár-nyilvántartás készítésének kötelezettsége alól:

  • ha az ügylet értéke az adóév végéig göngyölítetten nem éri el az 50 millió forintot a szerződéskötéstől számítva,
  • ha a vállalat magánszeméllyel kötött kapcsolt ügyletet (kivéve, ha a magánszemély egyéni vállalkozóként jár el),
  • független féltől beszerzett és kapcsolt vállalkozásnak változatlan áron továbbadott termék vagy szolgáltatás esetén, ha az ügylet nem a vállalkozás főtevékenységének része,
  • ingyenes pénzeszköz átadás esetén.

Sajnos azonban a fenti mentesítő szabályok alkalmazása sem mindig egyszerű. Az 50 milliós értékhatárba az összevonható ügyleteket együttesen kell figyelembe venni, és egy viszonylag homogén tevékenységű cégnél néha nehéz megállapítani, hogy mely ügyletek azok, amelyek biztosan nem vonhatóak össze a többivel. A vállalkozások „főtevékenységét” különösen problémás lehet meghatározni, főleg hogy az illetékes minisztérium többszöri rákérdezésünk ellenére sem adott egyértelmű iránymutatást. Így például nem lehet eldönteni, hogy a „főtevékenység” a cégbíróságon bejegyzett főtevékenységre vonatkozik-e, vagy arra, amiből az árbevétel túlnyomó része származik, illetve mi a teendő akkor, ha ezek a paraméterek évről-évre változnak.

Mérlegképes Kreditkártya

Szerezze meg Ön is kötelező kreditpontjait Kiadónk minőségi képzésein! További részletekért kattintson ide!

Rodin rendezvények – Transzferár szabályozás – 2013.04.18. További részletek itt.

Szintén fontos tudni a dokumentálandó ügyletek meghatározása során, hogy a kapcsoltsági viszony a szerződéskötéskor minősítendő. Azaz ha a kapcsolt viszony meg is szűnt, de a szerződés változatlan formában fennáll, az adóhatóság továbbra is kérheti az ügyletről készített transzferár-nyilvántartást.

A bejegyzés szerzője Hegedűs Sándor, az RSM DTM Hungary Zrt. Adóüzletág vezetője. Az RSM DTM blog az Adó Online szakmai partnere.


Kapcsolódó cikkek

2024. február 23.

Energiahatékonysági beruházások adókedvezménye – még nem késő élni vele

Az energiahatékonysági beruházásokkal összefüggő adókedvezmények rendszere jelentősen átalakult tavaly év végén és ez nehéz helyzetbe hozza a cégeket. Egyúttal fontos hangsúlyozni, hogy a folyamatban lévő beruházások esetén még nem késő élni az adókedvezmény adta lehetőséggel – olvasható a Niveus Consulting Group közleméényében.

2024. február 23.

E-kereskedelem: a vélelmezett értékesítőkre vonatkozó szabályok alkalmazása – forgatókönyvek (1. rész)

A vélelmezett értékesítők minősége szinte kimeríthetetlen tárházát jelenti a témával foglalkozó cikkeknek. A következőkben olyan konkrét forgatókönyvekkel fogunk foglalkozni, amelyek a vélelmezett értékesítőkre vonatkozó rendelkezések alkalmazásáról szólnak. Ezek a forgatókönyvek sematikusan mutatják be, hogy a vélelmezett értékesítővé váló elektronikus felületekre az áfa, és adott esetben a vám tekintetében milyen feladatok hárulnak.