Új APEH-állásfoglalás: szigor az exportőrökkel szemben


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Szigorúbbá válhat az adóhatósági gyakorlat az EU-s áruexporttal összefüggő áfamentes számlázással kapcsolatban – vélik a KPMG szakértői. Az adóhatóság állásfoglalást adott ugyanis ki az áfamentes számlázáshoz szükséges hiteles igazolás módjairól; az anyag megerősíti az adóhatóság szigorú ellenőrzési gyakorlatát egyes kérdésekben.

A közösségen belüli adómentes termékértékesítés egyik feltételeként az áfatörvény előírja: az eladónak igazolnia kell, hogy a terméket az értékesítés következményeképpen Magyarországról más tagállamba szállították el. A megfelelő igazolás hiányában az áfamentes számlázás nem fogadható el, és adóhiány állapítható meg.

Az állásfoglalás megerősíti, hogy az igazolás alapvető dokumentuma a fuvarlevél, így például közúti fuvarozás esetén a CMR fuvarokmány. Az adóhatóság egyéb, a szállítást igazoló dokumentumokat csak különleges esetekben ismer el.

A KPMG adószakértői felhívják a figyelmet arra, hogy a fuvarokmány csak annak bizonyítására alkalmas, hogy a fuvarozó átvette az árut a szállítótól. Ugyanilyen fontos annak igazolása, hogy a szállítmány megérkezett másik tagállambeli rendeltetési helyére. Ebből kifolyólag a vevőnek valamilyen formában igazolnia kell, hogy átvette az árut. Az állásfoglalás erre két lehetőséget kínál fel: a nyilatkozat szerepelhet a fuvarlevélre felvezetve, vagy külön a vevő által kiállított dokumentumban.

A zökkenőmentes adóhatósági vizsgálatok érdekében ezért a KPMG adószakértői azt javasolják az áruikat más tagállamokba adómentesen értékesítő adózóknak, hogy a kiszállítások igazolására szerezzék be vagy a vevő által is aláírt, lepecsételt fuvarlevelet (CMR fuvarokmányt), vagy a fuvarlevélen kívül külön az átvételről szóló vevői nyilatkozatot.

Forrás: Napi Gazdaság


Kapcsolódó cikkek

2024. június 13.

Hullócsillagok – adócsaló médiavállalat omlott össze

Rövid életű, egyben hamis csillagként ragyogott a médiaiparban az a bűnszervezet, amely megközelítőleg kétmilliárd forintnyi áfa befizetését csalta el. Az elkövetők a bűncselekmény elkövetéséből származó hasznot készpénzben, ingatlanban, illetve drága gépkocsikban halmozták fel. A pénzügyi nyomozók nagyszabású akciója során 52 helyszínen csaptak le egyszerre a Nyugat-dunántúli Bűnügyi Igazgatóság nyomozói, a Bevetési Igazgatóság járőrei, valamint a MERKUR bevetési egység.