Új APEH-állásfoglalás: szigor az exportőrökkel szemben


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Szigorúbbá válhat az adóhatósági gyakorlat az EU-s áruexporttal összefüggő áfamentes számlázással kapcsolatban – vélik a KPMG szakértői. Az adóhatóság állásfoglalást adott ugyanis ki az áfamentes számlázáshoz szükséges hiteles igazolás módjairól; az anyag megerősíti az adóhatóság szigorú ellenőrzési gyakorlatát egyes kérdésekben.

A közösségen belüli adómentes termékértékesítés egyik feltételeként az áfatörvény előírja: az eladónak igazolnia kell, hogy a terméket az értékesítés következményeképpen Magyarországról más tagállamba szállították el. A megfelelő igazolás hiányában az áfamentes számlázás nem fogadható el, és adóhiány állapítható meg.

Az állásfoglalás megerősíti, hogy az igazolás alapvető dokumentuma a fuvarlevél, így például közúti fuvarozás esetén a CMR fuvarokmány. Az adóhatóság egyéb, a szállítást igazoló dokumentumokat csak különleges esetekben ismer el.

A KPMG adószakértői felhívják a figyelmet arra, hogy a fuvarokmány csak annak bizonyítására alkalmas, hogy a fuvarozó átvette az árut a szállítótól. Ugyanilyen fontos annak igazolása, hogy a szállítmány megérkezett másik tagállambeli rendeltetési helyére. Ebből kifolyólag a vevőnek valamilyen formában igazolnia kell, hogy átvette az árut. Az állásfoglalás erre két lehetőséget kínál fel: a nyilatkozat szerepelhet a fuvarlevélre felvezetve, vagy külön a vevő által kiállított dokumentumban.

A zökkenőmentes adóhatósági vizsgálatok érdekében ezért a KPMG adószakértői azt javasolják az áruikat más tagállamokba adómentesen értékesítő adózóknak, hogy a kiszállítások igazolására szerezzék be vagy a vevő által is aláírt, lepecsételt fuvarlevelet (CMR fuvarokmányt), vagy a fuvarlevélen kívül külön az átvételről szóló vevői nyilatkozatot.

Forrás: Napi GazdaságKapcsolódó cikkek

2022. július 1.

800 éves az Aranybulla – Püspökök, várispánok (7. rész)

II. András király nem egységes szabályozásként adta ki az Aranybullát, az gyakran csak kiegészítette egyéb intézkedéseit, döntéseit. Ez azt is jelenti, hogy nem kis jelentősége van annak is, hogy mit nem tartalmazott a kiváltságlevél. Ez nem kis mértékben jelenti a végrehajtott adóreformot is. Az adóintézkedések egy része csak utalásszerűen tartalmaz hátrányos intézkedéseket az egyház és a várispánok kárára.

2022. június 30.

Nem titkolózhatnak sokáig a multik az adóparadicsomokról

Az EU végül kihirdette azon irányelvet, amely alapján a 750 millió eurónál nagyobb éves árbevétellel rendelkező multinacionális cégcsoportok számára adatszolgáltatást írnak elő – derül ki a Niveus közleményéből.