Új START-kártyák július 1-től


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A TB-kalauz 2007/6. számában Matlné Kisari Erika a START-PLUSZ és a START-EXTRA kártyák alkalmazási feltételeit ismerteti. A START-program mintájára, annak továbbfejlesztéséként 2007. július 1-jétől vezetik be a START PLUSZ és START EXTRA programokat. A programok növelik a járulékkedvezmények mértékét, bővítik a kedvezményezettek körét, és egyszerűsíti a kedvezményhez jutás módját.

2007. július 1-jétől tartósan álláskeresőnek azt a személyt kell tekinteni, aki a START PLUSZ vagy START EXTRA kártya igénylésének időpontját megelőző 16 hónapon belül legalább 12 hónapig, illetőleg pályakezdő álláskeresőként 8 hónapon belül legalább 6 hónapig az állami foglalkoztatási szerv álláskeresőként tartott nyilván.

START-KÁRTYA

START-kártyát igényelhet az a pályakezdő fiatal, aki a huszonötödik életévét, felsőfokú végzettség esetén a harmincadik életévét még nem töltötte be, a tanulmányait befejezte vagy megszakította, illetve a tanulmányainak befejezését követően első ízben létesít foglalkoztatásra irányuló vagy ösztöndíjas foglalkoztatási jogviszonyt. A kedvezmény érvényesítéséhez elengedhetetlenül szükséges, hogy a pályakezdő a munkába lépést megelőző napon rendelkezzen a START-kártyával vagy azt helyettesítő igazolással.

A munkaadót a pályakezdő fiatal foglalkoztatásának időtartamára a kártya érvényességi idején belül illeti meg a kedvezmény, függetlenül a foglalkoztatás időtartamától, határozatlan vagy határozott idejű jellegétől. A munkaadói terhek csökkentését jelentő kedvezmény, hogy a foglalkoztatással összefüggésben nem kell megfizetni a havi 1950 forint összegben meghatározott tételes egészségügyi hozzájárulást. A munkaadó a 3 százalékos munkaadói járulék és a 29 százalékos mértékű társadalombiztosítási járulék helyett a foglalkoztatás első évében a bruttó munkabér 15 százalékának, a foglalkoztatás második évében a bruttó munkabér 25 százalékának megfelelő összeg megfizetésére kötelezett. Nem változott a kedvezmény igénybevételelére vonatkozó jövedelemkorlát. Az továbbra is a minimálbér másfélszeres, felsőfokú végzettség esetén a minimálbér kétszeres összegéig vehető figyelembe.

START-PLUSZ

A START PLUSZ kártya a gyermekgondozási segély, a gyermekgondozási díj, a gyermeknevelési támogatás, valamint az ápolási díj folyósításának megszűnését követő foglalkoztatáshoz – a törvényben meghatározott feltételek fennállása esetén – annyiszor váltható ki, ahányszor különböző személyekre tekintettel az ellátás megállapítására sor került. Ha a START PLUSZ kártya érvényességi ideje alatt újabb gyermek születik, a következő kártya kiváltására a legfiatalabb gyermekre tekintettel kerülhet sor. Abban az esetben, ha a START PLUSZ kártyát gyes melletti foglalkoztatáshoz igényelte a magánszemély, az érvényességi idő lejártát követően a gyermekgondozási segély folyósításának megszűnését követő foglalkoztatáshoz újabb kártya már nem váltható ki.

A START PLUSZ kártyához fűződő kedvezmény rendszere nagyon hasonlít a START-kártya szerinti kedvezmény rendszeréhez. Ennek megfelelően a munkaadó a 3 százalékos munkaadói járulék és a 29 százalékos mértékű társadalombiztosítási járulék helyett a foglalkoztatás első évében a bruttó munkabér 15 százalékának, a foglalkoztatás második évében a bruttó munkabér 25 százalékának megfelelő összeg megfizetésére kötelezett. Ha a START PLUSZ kártya érvényességének időtartama két évnél rövidebb, az érvényességi időtartam első tizenkét hónapjára a kedvezőbb 15 százalékos járulékfizetési lehetőséget kell alkalmazni. A kedvezmény igénybevételének feltétele ebben az esetben is, hogy a munkavállaló a munkába lépést megelőző napon rendelkezzék a kártyával vagy az azt helyettesítő igazolással.

START-EXTRA

START EXTRA kártyát igényelhet az a tartósan álláskereső, aki az ötvenedik életévét betöltötte, vagy életkorra való tekintet nélkül legfeljebb alapfokú iskolai végzettséggel rendelkezik. A munkaadót a foglalkoztatás időtartamára a START EXTRA kártya érvényességi idején belül illeti meg az alább ismertetett kedvezmény abban az esetben is, ha a foglalkoztatás időtartama azt meghaladja.

Ha a START-kártya, valamint a START PLUSZ kártya tulajdonosa a kártya érvényességi idején belül EXTRA kártyára válik jogosulttá, kérelmére az érvényességi időtartamból hátralévő időre START EXTRA kártyát kell részére biztosítani. Ilyen eset lehet például, ha tartósan álláskereső az életkorra vonatkozó feltételnek csak a START EXTRA kártya érvényességi ideje alatt felel meg. Az EXTRA kártya az öregségi nyugdíjjogosultság megszerzéséig több alkalommal is kiváltható.

Az igénybe vehető kedvezmény ennél a foglalkoztatási formánál sokkal kedvezőbb, mint az előzőekben ismertetett kedvezmények. A munkaadó azon túl, hogy nem kell tételes egészségügyi hozzájárulást fizetnie, a foglalkoztatás első évében mentesül a munkaadói járulék, valamint a huszonkilenc százalékos társadalombiztosítási járulék teljesítése alól, a második évben pedig a bruttó munkabér 32 százaléka helyett mindössze tizenöt százalékos járulékfizetési kötelezettség terheli.

Matlné Kisari Erika cikke teljes terjedelmében a Tb-kalauz 2007/6. számában olvasható


Kapcsolódó cikkek

2024. június 20.

Mi történhet még idén a forinttal és a magyar kamattal?

A napokban látott forintgyengülés ellenére az euró jegyzése a 385 és 400 forint közötti sávban maradhat az idén. Legalábbis erre számít Németh Dávid, a K&H vezető elemzője alapesetben, azaz akkor, ha nem történik jelentős változás az év hátralévő hónapjaiban a világ- és a magyar gazdaságban. A szakember beszélt a magyar inflációról, a várható kamatpályáról és a szükséges kiigazításról, valamint az uniós kilátásokról is.

2024. június 20.

Illeték: cserét pótló vétel

Életünk során adunk-veszünk dolgokat, akár ingatlanokat is. Változunk is változtatunk. Abban az esetben, ha ingatlant szerzünk ellenérték fejében, általában vagyonszerzési illetéket kell fizetni. Az ingatlan szerzése, átruházása, hasznosítása jogi esemény is, mely akár csere formájában is megvalósulhat. Jelen cikkben az illetéktörvényben szereplő csere, illetve cserét pótló vétel szabályait, érdekességeit mutatjuk be.

2024. június 19.

Varga Mihály: Magyarország élen jár a gazdaságfehérítésben az uniós országok között

Az Európai Unión belül Magyarország hajtotta végre az egyik legnagyobb gazdaságfehérítést 2010 óta: az áfarés mértéke 22 százalékról 4,4 százalékra, a GDP-arányos adóelvonás mértéke pedig 40 százalékról 35 százalékra csökkent – jelentette ki Varga Mihály az Adóigazgatások Európai Szervezete (IOTA) éves közgyűlésének szerdai nyitó napján Budapesten.