Újabb testület a pozitív adóslista mellett


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Pozitív banki adóslista létrehozását, a bankok közötti váltás könnyítését és magatartási kódex létrehozását is javasolja jelentésében a miniszterelnök által létrehozott banki szakértői bizottság – mondta Várhegyi Éva, a testület elnöke. A pénzügyi szolgáltatók között akkor élesedik a verseny, akkor mérséklődhetnek az ügyfelek költségei, ha könnyebbé válik a bankok közötti váltás – jelentette ki Várhegyi Éva. Nagy-Britanniában, vagy Írországban például a bankok maguk segítenek abban, hogy tíz nap alatt megtörténjen a bankváltás – tette hozzá.

A pozitív banki adóslista kapcsán a kutató elmondta: a bizottság szerint van olyan alkotmányos érdek, elsősorban a lakossági hitelcsődök csökkenése, amely indokolhatja, hogy az adatvédelmi ombucman által felvetett aggályokat felülírva, minden pénzügyi szolgáltatóra és minden hitelfelvevőre kiterjedő pozitív adóslista jöjjön létre.

A bizottság által megfogalmazott javaslatok elsősorban a bankok közötti verseny javítását kívánják elősegíteni, másodsorban pedig a bankok szükséges önszabályozó tevékenységét szorgalmazzák, az állami szabályozásra csak akkor van szükség, ha az említett eszközök nem elégségesek – fogalmazott Várhegyi Éva.

Forrás: Privát Bankár


Kapcsolódó cikkek

2024. május 29.

NAV: 2025-től lesz teljes az eÁFA rendszer

Számos új funkció bevezetésén van már túl a Nemzeti Adó- és Vámhivatal eÁFA rendszere, melynek fejlesztése egészen 2025-ig el fog tartani. A könyvelőszoftverekre ezen a téren is egyre nagyobb szerep hárulhat, a hagyományos nyomtatványkitöltő rendszer, az ÁNYK kivezetése ugyanis már napirenden van – derült ki a Kulcs-Soft által szervezett kerekasztal-beszélgetésen.

2024. május 29.

Értesítést küld a NAV-Mobil a jogviszonyváltozásokról

A foglalkoztatási adatok bármikor ellenőrizhetők a NAV-Mobilban, májustól pedig már push üzenetet is küld az alkalmazás a biztosítotti jogviszony változásairól – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) kedden.