Újra az önkormányzatok szedhetik be iparűzési adót


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Visszaadná a Fidesz az önkormányzatoknak a helyi iparűzési adó beszedésének feladatát. A törvényjavaslatot beterjesztő képviselők azzal érvelnek, hogy önkormányzati alapjogot sért, hogy az APEH szedi be az adót.

A második félévtől az APEH helyett újra az önkormányzatok szedhetik be a helyi iparűzési adót, ha a parlament még júniusban elfogadja Kósa Lajos és Zombor Gábor (Fidesz) képviselők módosító javaslatát, amely az Országgyűlés honlapján jelent meg.

Ez év elejétől módosult úgy az adózás rendjét szabályozó törvény, hogy az önkormányzatok helyett az APEH szedi be a helyi iparűzési adót. A beszedett iparűzési adót havonta kell továbbutalnia az APEH-nak az önkormányzatok számláira.

A javaslattevő fideszes képviselők azzal érvelnek, hogy önkormányzati alapjogot sért a beszedés áthelyezése. Kiemelik, hogy az iparűzési adó az önkormányzatok legjelentősebb bevételi forrása. Utalnak arra is, hogy az idei költségvetés felhatalmazza az APEH-et, hogy az iparűzésiadó-bevételek időbeli eltéréséből adódó átmeneti hiányok fedezetére a kincstár kamatmentes hitelt nyújtson az adóhatóságnak. A régi eljárási rend visszaállításával erre nem lenne szükség.

A módosítás ugyanakkor szerződéskötési kötelezettséget ír elő az APEH-nek arra az esetre, ha az önkormányzat vele akarja behajtatni a be nem fizetett iparűzési adót.

Forrás: origo üzleti negyed


Kapcsolódó cikkek

2024. május 24.

Az Európai Tanács új szabályokról állapodott meg a forrásadó-eljárásokra vonatkozóan

A Tanács megállapodásra jutott a kettős adóztatás alóli mentességre irányuló gyorsabb és biztonságosabb eljárásokról, amelyek hozzá fognak járulni a határokon átnyúló befektetések fellendítéséhez és az adóvisszaélések elleni küzdelemhez. Az úgynevezett FASTER-kezdeményezés célja, hogy a forrásadó-eljárásokat biztonságosabbá és hatékonyabbá tegye az EU-ban a határokon átnyúlóan működő befektetők, a nemzeti adóhatóságok és a pénzügyi közvetítők, például a […]

2024. május 24.

Varga Mihály: a kormány kitart az adócsökkentés politikája mellett

A kormány kitart az adócsökkentés politikája mellett, az elmúlt évtizedben a magyar gazdaság teljesítménye nőtt, miközben az adóelvonás mértéke csökkent – mondta a pénzügyminiszter a Magyarország tíz legnagyobb adózója elismerés átadó ünnepségén pénteken, Budapesten.

2024. május 24.

A közvetett adózás rendszere Egyiptomban (1. rész)

Egyiptom modern áfa-szabályozása 2016-ra datálható, ekkor lépett életbe az új áfa-törvény, amely felváltotta a korábbi termék-szolgáltatás jellegű adót. A törvény két jelentős módosításon esett át, először 2020-ban, majd 2022-ben.