Újragondolnák a dohányadó és közigazgatási együttműködések uniós szabályozásátt

Az Európai Unió Tanácsa politikai iránymutatásokat és prioritásokat határozott meg az uniós adópolitika két kulcsfontosságú területét, az uniós közigazgatási együttműködés jövőbeli alakulását és a dohánytermékekre alkalmazott jövedéki adó szerkezetét és adókulcsát érintő további reformokra vonatkozóan. Mindkét területen arra kérte az Európai Bizottságot, hogy terjesszen elő újabb jogalkotási javaslatokat, mert a jelenlegi szabályozás kiegészítésre szorul.

A tagországok kormányait képviselő tanács emlékeztetett arra, hogy az uniós közigazgatási együttműködés segíti a nemzeti adóhatóságokat az adóbevételek beszedésében és megőrzésében. Az adócsalás felderítéséhez és visszaszorításához elengedhetetlen is az említett szervek közötti szoros együttműködés – írták.

A témával foglalkozó első irányelvet 2011-ben fogadták el, hatálya azóta öt alkalommal bővült. Immár kiterjed a nemzeti hatóságok közötti információcserére a pénzügyi számlák adatairól, a határokon átnyúló adómegállapításokra és az előzetes ármegállapításokra, továbbá bizonyos, a legnagyobb multinacionális vállalatokkal kapcsolatos pénzügyi információkat tartalmazó országjelentésekre. Hozzáférést biztosít a tényleges tulajdonosokra vonatkozó információkhoz, valamint kiterjed “a határokon átnyúló, potenciálisan agresszív adótervezési konstrukciókra vonatkozó információkra”.

A következtetésekben azonban a Tanács hangsúlyozta, hogy “az adócsalás és az adókijátszás elleni küzdelem céljából folytatott közigazgatási együttműködés javítására irányuló erőfeszítések különösen fontosak a koronavírus-járvány okozta válságból való felépülés időszakában”.

A dohányra alkalmazott jövedéki adó tekintetében a Tanács arra emlékeztetett, hogy 2011 óta az uniós jogszabályok közös szabályokat határoznak meg a dohánytermékek adóztatására vonatkozóan. Felhívta a figyelmet arra, hogy a jelenleg hatályos szabályok már kevésbé hatékonyak. Vagy nem elégségesek, vagy túl szűkek ahhoz, hogy kezelni tudják a piacra kerülő bizonyos új termékek, például az e-cigarettákhoz használt folyadékok, a hevített dohánytermékek és más új generációs termékek tekintetében fennálló jelenlegi és jövőbeli kihívásokat.

Az uniós tanács mindkét terület tekintetében felkérte az Európai Bizottságot, hogy terjesszen elő jogalkotási javaslatokat az említett problémák és aggályok kezelésére.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek:


EuB: a magyar különadók nem ütköznek az uniós jogba
2020. március 3.

A távközlési, valamint a kiskereskedelmi ágazatban tevékenykedő vállalkozások árbevételére Magyarországon kivetett különadók összeegyeztethetők az uniós joggal - állapította meg kedden kiadott ítéletében az Európai Unió luxembourgi székhelyű bírósága.

Fuvarozás: új EU-s szabályok a sofőrök kiküldetésére
2020. április 7.

Az Európai Unió tagállamai elfogadták az uniós közúti szállítási ágazat reformját jelentő új szabályokat, amelyek a nemzetközi szállítást végző járművezetők kiküldetését, munkakörülményeit is meghatározzák - közölte az uniós tanács kedden. A jogszabályt még az Európai Parlamentnek is el kell fogadnia ahhoz, hogy hatályba léphessen.