Üzemitanács-választás


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A szociális tárca elkészítette az üzemi tanácsok és az üzemi megbízottak választásáról szóló kormányrendelet tervezetét. A tervek szerint január elsején hatályba lépő jogszabály a választás lebonyolításával, az eredmények összesítésével és felhasználásával kapcsolatos kérdésekre terjed ki.

A Munka Törvénykönyve szerint üzemi tanácsot kell választani minden olyan munkáltatónál, illetve a munkáltató minden olyan önálló telephelyén (részlegénél), ahol a munkavállalók létszáma az ötven főt meghaladja. Üzemi megbízottat annál a munkáltatónál, illetve a munkáltató olyan önálló telephelyén (részlegénél) kell választani, ahol a munkavállalók létszáma ötvenegy főnél kevesebb, de a tizenöt főt meghaladja. A munkáltató önálló telephelyén (részlegénél) csak akkor kell üzemi tanácsot, illetve üzemi megbízottat választani, ha az üzemi tanácsi jogosítványokkal kapcsolatos munkáltatói jogok az önálló telephely (részleg) vezetőjét részben vagy egészben megilletik. Az üzemi tanácsot, illetve az üzemi megbízottat három évre választják. Az újonnan létrejövő munkáltatónál három hónapon belül kell az üzemi tanácsot, illetőleg az üzemi megbízottat megválasztani.

A jogszabály tervezet részletesen rögzíti a választáshoz szükséges szavazólap tartalmát. Ennek megfelelően a szavazólapon fel kell tüntetni a munkáltató megnevezését, a jelöltek nevét ábécé sorrendben. Szakszervezet által állított jelölt esetén a jelölt neve után meg kell jelölni a szakszervezet nevét, továbbá azt is, hogy a szakszervezet mely ágazati szakszervezet, valamint országos szakszervezeti szövetség tagja. Nem szakszervezet által állított jelölt esetén a jelölt neve után a „”nem szakszervezeti jelölt”” megnevezés feltüntetését írja elő a tervezet. A szavazólapon rögzíteni kell továbbá a megválasztható üzemi tanácstagok számát, valamint arra való utalást, hogy érvénytelen a szavazat, ha a szavazólapon ennél több jelöltet jelöltek meg. A választási bizottságnak az üzemi tanácsi választásról jelentést kell készítenie. Az elfogadásra váró rendelet meghatározza a jelentés részletes tartalmát is, előírja továbbá, hogy a választás eredményének megállapítását követő 20. napig a jelentést elektronikus úton meg kell küldeni a miniszternek és a jelöltet állító szakszervezet munkahelyi szervének. Az adatszolgáltatás a miniszter honlapján a Munkaügyi Kapcsolatok Információs Rendszer keretében működő üzemi tanács elektronikus adatgyűjtő rendszeren keresztül történik majd.


Kapcsolódó cikkek

2024. június 21.

NGM: nem a szegénység, hanem az óvatosság miatt fogyaszt keveset a lakosság

Az elmúlt napokban látott napvilágot az Eurostat friss adatközlése, miszerint a magyar háztartások fogyasztása az uniós átlag 70 százalékát éri el. Az adatot többen helytelenül értelmezve, a közvéleményt tudatosan félrevezetve úgy állították be, hogy Magyarország az unió legszegényebb országa, ami teljességgel nonszensz és szándékos hazugság – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).