Vagyonmentés ügyesen: az új törvény sem akadály!


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Hiába rövidül akár két munkanapra szeptembertől az egyszerűsített cégbejegyzési kérelmek elbírálásának határideje, a jogi kiskapukat kihasználók számára a cégtörvény kifejezetten megkönnyíti a vagyon kimentését az adósságokat felhalmozó cégekből – írja a Magyar Nemzet.

Egy-egy cég villámgyors megalakításával még gyorsabban el lehet majd menekülni a kötelezettségek elől.

Az új cégtörvény értelmében a társas vállalkozásoknak mindössze ötféle dokumentumot kell majd csatolniuk a bejegyzési kérelemhez, az aláírási címpéldány hitelesítéséért sem kell közjegyzőhöz fordulni, és az ügyvédek számára is lehetőség nyílik az értékesítési céllal létrehozott cégek alapítására.

Nem kell előzetesen bankszámlát nyitni, elég nyilatkozni annak meglétéről és a bejegyzés utáni 8 napon belül befizetni az alapításhoz szükséges, immár csökkentett alaptőkét.

A Coface vezetője az újításokat úgy kommentálta, hogy a törvényhozók vagy nincsenek tisztában a hazai vállalkozások igazai gondjaival, vagy úgy tesznek, mintha a bejegyzés gyorsítása lenne a gyógyír a növekvő számú felszámolások, a körbetartozások és a spekulatív célú gazdasági társaságok alapítása ellen. Sokkal inkább célravezető lenne, ha a cégbíróság szűrést végezne annak érdekében, hogy olyan személyek ne alapíthassanak újabb társaságokat, akik korábban már több céget is csődbe vittek.

Egyelőre természetesen nem áll rendelkezésre olyan számítógépes rendszer, mely ki tudná mutatni, hogy a leendő ügyvezető igazgató szerepet játszott-e korábban más cégek bedőlésében. A hitelezők védelme addig nem valósulhat meg, amíg ez a nyilvántartás nem készül el.

Forrás: Pénzcentrum


Kapcsolódó cikkek

2024. június 13.

Hullócsillagok – adócsaló médiavállalat omlott össze

Rövid életű, egyben hamis csillagként ragyogott a médiaiparban az a bűnszervezet, amely megközelítőleg kétmilliárd forintnyi áfa befizetését csalta el. Az elkövetők a bűncselekmény elkövetéséből származó hasznot készpénzben, ingatlanban, illetve drága gépkocsikban halmozták fel. A pénzügyi nyomozók nagyszabású akciója során 52 helyszínen csaptak le egyszerre a Nyugat-dunántúli Bűnügyi Igazgatóság nyomozói, a Bevetési Igazgatóság járőrei, valamint a MERKUR bevetési egység.