Vagyonmentés ügyesen: az új törvény sem akadály!


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Hiába rövidül akár két munkanapra szeptembertől az egyszerűsített cégbejegyzési kérelmek elbírálásának határideje, a jogi kiskapukat kihasználók számára a cégtörvény kifejezetten megkönnyíti a vagyon kimentését az adósságokat felhalmozó cégekből – írja a Magyar Nemzet.

Egy-egy cég villámgyors megalakításával még gyorsabban el lehet majd menekülni a kötelezettségek elől.

Az új cégtörvény értelmében a társas vállalkozásoknak mindössze ötféle dokumentumot kell majd csatolniuk a bejegyzési kérelemhez, az aláírási címpéldány hitelesítéséért sem kell közjegyzőhöz fordulni, és az ügyvédek számára is lehetőség nyílik az értékesítési céllal létrehozott cégek alapítására.

Nem kell előzetesen bankszámlát nyitni, elég nyilatkozni annak meglétéről és a bejegyzés utáni 8 napon belül befizetni az alapításhoz szükséges, immár csökkentett alaptőkét.

A Coface vezetője az újításokat úgy kommentálta, hogy a törvényhozók vagy nincsenek tisztában a hazai vállalkozások igazai gondjaival, vagy úgy tesznek, mintha a bejegyzés gyorsítása lenne a gyógyír a növekvő számú felszámolások, a körbetartozások és a spekulatív célú gazdasági társaságok alapítása ellen. Sokkal inkább célravezető lenne, ha a cégbíróság szűrést végezne annak érdekében, hogy olyan személyek ne alapíthassanak újabb társaságokat, akik korábban már több céget is csődbe vittek.

Egyelőre természetesen nem áll rendelkezésre olyan számítógépes rendszer, mely ki tudná mutatni, hogy a leendő ügyvezető igazgató szerepet játszott-e korábban más cégek bedőlésében. A hitelezők védelme addig nem valósulhat meg, amíg ez a nyilvántartás nem készül el.

Forrás: PénzcentrumKapcsolódó cikkek

2022. június 24.

Hamisított órákra csapott le a NAV

Több mint hétmillió forint értékben órát és csaknem egymillió forint értékben cigarettát találtak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei egy furgonban az M1-es autópálya Komárom-Esztergom megyei szakaszán.

2022. június 24.

Jönnek az ispánok – a középkor feltámadása?

A Kormány képviseletében Varga Mihály pénzügyminiszter benyújtotta az Országgyűlésnek Magyarország 2023. évi központi költségvetésének megalapozásáról szóló törvényjavaslatot. Az előterjesztés számos törvényben a kormánymegbízottról főispánra módosítja a kormányzat megyei elöljáróinak megnevezését. Kérdés, hogy valóban csak elnevezésbeli változásról van-e szó, vagy egy új kormányzati stílusról.