Vajon mi csillapíthatja a gazdasági vezetők év végi fejfájását? (x)


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Túl vagyunk az őszi adócsomag végszavazásán, javában tart az adózási szakemberek, gazdasági vezetők szakmailag legérzékenyebb és leginkább telített, év végi időszaka, mely egyszerre követeli meg tőlük a hátrafelé tekintést és a jövőbeni változásokra történő felkészülést. Mik lehetnek ilyenkor egy szakember kapaszkodói, és hogyan találhatja meg azokat? Ezeket a kérdésköröket jártuk körül Györki Mónikával, a Wolters Kluwer Hungary Kft. pénzügyi vezetőjével készült beszélgetésünkben.

Mire kell az idei novembertől decemberig tartó időszakban leginkább figyelnie egy vállalkozás gazdasági vezetőjének?

Számunkra az áfaoldali online bekötés a legforróbb téma, ebből a szempontból sok 2021-es változásra kell figyelnünk, a magánszemélyek adatai megadásának tilalmától kezdve a nemzetközi ügyletekkel kapcsolatos tranzakciókkal bezárólag. Egy olyan középvállalkozásnál, mint a miénk, ahol egyénileg lokalizált gépi számlázás működik, fontos, hogy minden, a bekötésre a közeljövőben vonatkozó részletet meg tudjanak ismerni a szakemberek. Ideértve a számlafeldolgozást, dokumentumkezelést könnyítő lehetőségeket is, amelyet érdemes mérlegelni. Ezeknek a technikai kereteit időben egyeztetni kell a fejlesztőkkel is, nehogy abba a helyzetbe kerüljön egy cég, hogy későn derül ki, valami nem lett megfelelően kialakítva.

Másrészről „hot topic” a katás beszállítók kérdése: feltérképezni azt, hogyan kezeljük őket, milyen megállapodásokat kössünk velük, az adónemet érintő jogszabályi változások számunkra mit jelentenek.

Györki Mónika

Személy szerint te milyen segédleteket használsz a munkádhoz?

Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy a Jogtár® teljes funkcionalitása és tartalma a rendelkezésemre áll. A változásokat mindig ezen keresztül nézem meg.

Ha már Jogtár®: a törvényszövegbe szúrt magyarázatokat, példajogeseteket el szoktam olvasni, ezek sokat segítenek a munkában. Több esetben rátalálok arra a konkrét problémára adott válaszra, amit én magam is keresek. A legtöbb könyvelő alapvetően szerintem szeret megbízható esettanulmányokból tájékozódni.

Hasznosak a szakcikkek is, jó kiindulópontot jelentenek egy-egy témakör, jogszabály megértéséhez, mert sokszor nem világos a jogalkotói szándék, és ez értelmezési nehézségeket okoz. Az Adó-kódex folyóirat kiemelendő, nagyon kedvelem a benne szereplő tanulmányokat, az Adó szaklapból is szoktam olvasgatni, szemlélettágításra a Számviteli tanácsadó és az Áfa-kalauz is kiváló. Úgy gondolom, a jogszabályváltozások alapos megértéséhez alapvetően érdemes szélesebb perspektívából szemlélni azokat. Ha a folyóiratokat az ember összegyűjti online formában, abból építhet egy hosszabb távon nagyon hasznos „saját adatbázist” magának. A szakcikk persze csak kiindulópont, utána mindig szükséges – példának okáért a Jogtárban – megnézni a kapcsolódó joganyagot.

A jogszabályok múltbéli és jövőbeni változásait is fontos követni, összehasonlítani, ehhez a Legal Monitoring nyújt nagy segítséget és nagy megnyugvást is, hogy biztos lehetek benne, hogy minden változást kiemelve láttam és tudtam értékelni.

Hogyan foglalnád össze a gazdasági vezetőt segítő hatékony termék jellemzőit?

A digitális formátum híve vagyok. A könyvelők alapvetően időhiányban szenvednek, ezért örülök én is, ha valami csökkenti a manuális adminisztrációt. Lényeges számomra, hogy minél jobban kereshető legyen egy joganyag, és hogy igazodjon a gazdasági szakemberek logikájához. Egy hatékony segédletnek naprakész információkat kell tartalmaznia, és kulcsfontosságú, hogy összehasonlíthatóak legyenek a különféle jogszabályi időállapotok, valamint, hogy a változásokra a termék fel is hívja a figyelmemet. Végül, de nem utolsó sorban számomra releváns, hogy egy ilyen termék minél több értelmező segédletet tartalmazzon: legyen szó akár szakcikkről, jogesetelemzésről vagy éppen NAV-iránymutatásról.

Úgy érzi, az Ön munkájához is segítséget nyújtanának a termékeink? Az interjúban említett szaklapokra jelentős kedvezménnyel fizethet elő ADÓklub 2021 csomagjaink keretében. Az Adó Jogtárról itt talál bővebb információkat.


Kapcsolódó cikkek

2024. július 22.

Ezért nem adómentes a borravaló

Az adómentes borravaló gyakorlati megvalósulásának jelenleg két alapvető akadálya van – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium. Jelenleg csak a felszolgálónak készpénzben adott borravaló adómentes.

2024. július 19.

Orbán Trump ígérete nyomán adómentessé tenné a borravalót

Orbán Viktor miniszterelnök figyelemre méltónak tartja Donald Trump amerikai republikánus elnökjelölt javaslatát a borravaló adómentességéről, és Magyarországon sem látja annak szükségét, hogy a borravalót adóztassák.