Vállalatok figyelem! Fontos adóhatáridő jön


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az egyik legfontosabb határidő jár le holnap a cégek számára: május 31-ig kell ugyanis benyújtaniuk a 2006. évről szóló társasági adóbevallásukat, ugyanígy kell eljárniuk számos helyi adó (például az iparűzési adó) esetében, ezenkívül pedig a kapcsolt vállalkozásoknak is el kell készíteniük a szerződésekről a dokumentációt.

A társasági adóbevallással egy időben rendezni kell az esetleges elmaradást, ha a december 20-i feltöltési határidőig befizetett adó elmarad a ténylegesen fizetendőtől. Ha pedig többet utalt a cég az APEH-nek, akkor most nyílik módja a visszaigénylési eljárást elindítania. Fontos, hogy a társaságiadó-bevallásban ki kell térni a tavaly szeptemberben bevezetett különadóra is, s itt is – csakúgy, mint az iparűzési adónál – a fennmaradt részt ki kell pótolni, a visszajárót pedig igényelni kell.
A kapcsolt vállalkozások számára különösen nagy a tét, hiszen az APEH az idén is kiemelten ellenőrzi a tranzakciókról elkészítendő nyilvántartások meglétét, szabályszerűségét. Egyébként nemrég tette közzé az adóhivatal állásfoglalását, amely szerint a dokumentációs kötelezettség elmulasztása, illetve az ezzel kapcsolatos iratmegőrzési követelmény megsértése maximum 2 millió forint mulasztási bírsággal járhat, mégpedig dokumentációnként (VG, 2007. április 16.) Adószakértők szerint azonban számos kérdés nem tisztázott ennek kapcsán, így könnyen előfordulhat, hogy figyelmetlenség miatt összevont dokumentáció esetében a 2 millió forint többszörösét szabják ki büntetésként a cégre.

Nagy a kísértés arra, hogy egyszerűsített nyilvántartást készítsen az adott kapcsolt vállalkozás a partnerével folytatott tranzakcióról, hiszen ekkor lényegében csak a tényeket kell leírni, de az ármeghatározás módját nem kell indokolni, nem kell lépésről lépésre dokumentálni a szokásos piaci ár megállapításának lépéseit. Ennek azonban a legfeljebb 50 millió forintos ügyletérték a feltétele.

Figyelni kell arra is, hogy a nyilvántartási kötelezettség alól csak a kisvállalkozások mentesülnek, illetve azok a középvállalatok, amelyek versenyhátrány megszüntetése céljából kötöttek tartós szerződést kapcsolt vállalkozással.

Forrás: VilággazdaságKapcsolódó cikkek

2022. december 2.

Nemzetközi számlagyár vezetője ellen emeltek vádat

A Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség vádat emelt egy az Egyesült Államokban elfogott férfi és 43 társa ellen, akiket azzal gyanúsítanak, hogy fiktív számlákkal 4,7 milliárd forint forgalmi adót csaltak el – közölte a főügyészség helyettes sajtószóvivője.

2022. december 2.

Orbán: a globális minimumadó munkahelygyilkos adóemelés

A globális minimumadó “munkahelygyilkos adóemelés”, ezért a kormány nem járul hozzá, hogy Magyarországon bevezessék – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.