Vállalatok figyelem! Fontos adóhatáridő jön


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az egyik legfontosabb határidő jár le holnap a cégek számára: május 31-ig kell ugyanis benyújtaniuk a 2006. évről szóló társasági adóbevallásukat, ugyanígy kell eljárniuk számos helyi adó (például az iparűzési adó) esetében, ezenkívül pedig a kapcsolt vállalkozásoknak is el kell készíteniük a szerződésekről a dokumentációt.

A társasági adóbevallással egy időben rendezni kell az esetleges elmaradást, ha a december 20-i feltöltési határidőig befizetett adó elmarad a ténylegesen fizetendőtől. Ha pedig többet utalt a cég az APEH-nek, akkor most nyílik módja a visszaigénylési eljárást elindítania. Fontos, hogy a társaságiadó-bevallásban ki kell térni a tavaly szeptemberben bevezetett különadóra is, s itt is – csakúgy, mint az iparűzési adónál – a fennmaradt részt ki kell pótolni, a visszajárót pedig igényelni kell.
A kapcsolt vállalkozások számára különösen nagy a tét, hiszen az APEH az idén is kiemelten ellenőrzi a tranzakciókról elkészítendő nyilvántartások meglétét, szabályszerűségét. Egyébként nemrég tette közzé az adóhivatal állásfoglalását, amely szerint a dokumentációs kötelezettség elmulasztása, illetve az ezzel kapcsolatos iratmegőrzési követelmény megsértése maximum 2 millió forint mulasztási bírsággal járhat, mégpedig dokumentációnként (VG, 2007. április 16.) Adószakértők szerint azonban számos kérdés nem tisztázott ennek kapcsán, így könnyen előfordulhat, hogy figyelmetlenség miatt összevont dokumentáció esetében a 2 millió forint többszörösét szabják ki büntetésként a cégre.

Nagy a kísértés arra, hogy egyszerűsített nyilvántartást készítsen az adott kapcsolt vállalkozás a partnerével folytatott tranzakcióról, hiszen ekkor lényegében csak a tényeket kell leírni, de az ármeghatározás módját nem kell indokolni, nem kell lépésről lépésre dokumentálni a szokásos piaci ár megállapításának lépéseit. Ennek azonban a legfeljebb 50 millió forintos ügyletérték a feltétele.

Figyelni kell arra is, hogy a nyilvántartási kötelezettség alól csak a kisvállalkozások mentesülnek, illetve azok a középvállalatok, amelyek versenyhátrány megszüntetése céljából kötöttek tartós szerződést kapcsolt vállalkozással.

Forrás: Világgazdaság


Kapcsolódó cikkek

2024. április 22.

Árfolyam az áfában (XI. rész)

Az alkalmazandó árfolyam szolgáltatásimportnál eltér attól függően, hogy az ügylet teljesítési helyére milyen jogszabályi rendelkezés vonatkozik, míg adómentes Közösségen belüli termékértékesítés esetén a Közösségen belüli termékbeszerzéshez hasonlóan alakul. Az Áfa tv. 58. §-ának hatálya alá tartozó ügyletekre speciális árfolyamszabály irányadó.