Változó adószabályok: egyhelyben járt az OÉT


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Nem közeledtek az álláspontok a mai OÉT-ülésen.

A munkaadók inkább a jelenlegi adminisztrációs szabályok szerint fizetnék a járulékokat a kis adók tervezett összevonása helyett. Emellett aggályosnak a tartják az új áfatörvény értelmezését és gyakorlati alkalmazását, ezért arra kérték a Pénzügyminisztériumot, hogy tanácsokkal és kiadványokkal segítse a jogszabály bevezetését, illetve tegyen különbséget a téves jogértelmezés és a jogszabályismeret hiánya, valamint a szándékos adócsalás szankcionálása között. A PM a javaslatokat megfontolásra érdemesnek tartotta.

Elutasította ugyanakkor a szaktárca a szakszervezetek adójóváírási szabályok módosítására vonatkozó kérelmét. A jogszabálytervezet szerint az átlag körül keresők zsebében többet hagyna ugyan, ám szűkíti a kedvezményeket – a munkavállalói oldal az elvonások csökkentését szerette volna elérni.

A kormány szerdán dönt a jövő évi adótörvények és az áfatörvény újrakodifikálásának parlament elé benyújtandó változatáról.

Forrás: Napi GazdaságKapcsolódó cikkek

2022. június 30.

Nem titkolózhatnak sokáig a multik az adóparadicsomokról

Az EU végül kihirdette azon irányelvet, amely alapján a 750 millió eurónál nagyobb éves árbevétellel rendelkező multinacionális cégcsoportok számára adatszolgáltatást írnak elő – derül ki a Niveus közleményéből.

2022. június 30.

Ellenőrzési határidők és a mulasztási bírság kapcsolata

A mulasztási bírságok sokfélék, de vannak közös szabályaik. Ilyen a bírság kiszabásakor alkalmazandó mérlegelés, vagy különféle adózók esetében irányadó kedvezőbb, vagy hátrányosabb rendelkezések alkalmazása megbízható, vagy kockázatos adózók esetében. Érdekes jogesetet mutatunk be.