Varga: Lónyay intézkedései ma is iránymutatók a kormány gazdaságpolitikája számára


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Lónyay Menyhért pénzügyminiszterként olyan alapvető pénzügyi intézkedéseket hajtott végre, amelyek máig iránymutatók a nemzeti kormány gazdaságpolitikája számára – jelentette ki a pénzügyminiszter Lónyay Menyhért ifjúkori naplójának budapesti könyvbemutatóján, pénteken.

A Lónyay200 emlékévhez keretében megjelent kötet bemutatóján Varga Mihály úgy fogalmazott: a függetlenségért való küzdelmet más módon ugyan, de a mai korban is folytatnunk kell. A tárcavezető rámutatott: a kiegyezés utáni időszakban a független magyar nemzetállam megszületése volt a kitűzött cél, ma pedig Európa-szerte a nemzetállamok megmaradása a tét. Mint fogalmazott: „abban az időben minden magyar politikus szabad Magyarországot kívánt, ma erről megoszlanak a vélemények, máshol húzódnak a törésvonalak”.

Varga Mihály Lónyay Menyhért munkásságáról szólva emlékeztetett: Lónyay fogalmazta meg elsőként az állami takarékosság, a költségvetési fegyelem, az államháztartási egyensúly fontosságát. Újszerű megoldás volt részéről, hogy az állam bevételeinek növekedését adóemelések helyett adóreformokon keresztül érte el, de a gazdaságélénkítő állami beruházások ötlete és megvalósítása is az ő érdeme volt. Mint mondta: ezeket a megoldásokat 2010 óta ismét sikeresen alkalmazzák a kormányzásban, a mai gazdaságpolitika tartópillérei közé tartoznak.

A miniszter arra is kitért, hogy a napló egy rendkívüli államférfi gondolatait mutatja be, aki olyan korban élt, amely vízválasztó volt a magyar történelemben, a független magyar nemzetállam megszületésének időszakában. „Az ifjú Lónyay naplóján keresztül abba a szemléletmódba nyerhetünk betekintést, amely pár évtized alatt elvezetett a máig meghatározó pénzügyi reformokhoz” – ismertette Varga Mihály. „Az utolsó rendi országgyűlés történetének egyik legfontosabb elbeszélő forrásáról van szó, hasonló jellegű, mint Széchenyi István naplója” – emelte ki Hermann Róbert történész, aki a kötet sajtó alá rendezését végezte. Hozzátette: Lónyay Menyhért többször kezdett naplóírásba, ez a kötet az 1847. december 24. és 1848. március 24. közötti időszakot beszéli el. A kötetből az olvasók új adalékot kaphatnak mások mellett Apponyi Györgyről, Vay Dánielről, Szemere Bertalanról, Wirkner Lajosról, Széchenyi Istvánról, valamint Lónyay Menyhért róluk alkotott véleményéről.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2022. január 6.

Varga Mihály: Lónyay Menyhért nagy tudású politikus volt

Felelős, nagy tudású és széles látókörű politikus volt Lónyay Menyhért, aki hitt abban, hogy Magyarország független nemzetként a polgári átalakulás révén kivívja helyét a fejlett államok között – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a kiegyezést követő első pénzügyminiszter születésének 200 éves évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen Budapesten, csütörtökön.
2016. június 10.

100. adótörténeti írás az ado.hu-n

Az elmúlt jó két évben heti rendszerességgel jelentek meg az ado.hu-n adótörténeti írások. A múlt héten jelent meg a 100., amely egy XVIII. századi adótörténeti személyiséget – Robert Burns skót költőt – összekapcsolja egy néhány évvel ezelőtti magyar parlamenti eseménnyel. A kerek szám okot ad arra, hogy egy kicsit megálljunk, és röviden számot vessünk az eddigi írásokról.