Varga: Magyarország nem támogat adóemelést


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az OECD csütörtöki ülésén Magyarország nem támogatta a globális minimumadó bevezetését – közölte Varga Mihály pénzügyminiszter.

Magyarország elutasít minden olyan kezdeményezést, amely adóemeléssel és a versenyképesség romlásával járna, ezért nem támogatta a globális minimumadó bevezetését a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet tegnapi ülésén – jelentette ki Varga Mihály Záhonyban újságírói kérdésekre válaszolva a pénzügyi tárca sajtóközleménye szerint.

A pénzügyminiszter kiemelte: a magyar álláspont a kezdetektől fogva világos, elkötelezettek vagyunk a tisztességes adóverseny és a digitális cégek megadóztatása mellett, de az adóemelés nem büntethet valós gazdasági tevékenységet végző, termelő vállalkozásokat, mert az munkahelyeket, beruházásokat veszélyeztethet.

globális minimumadóA magyar kormány válságkezelő intézkedései a munkahelyek megvédésére, a beruházások ösztönzésére és az adócsökkentésekre épültek, az adóemelést semmilyen formában nem támogatjuk – szögezte le Varga Mihály. Mint mondta: a globális minimumadó akadályozná a gazdasági növekedést, túl magas a tervezett 15%-os adókulcs és a valós gazdasági tevékenységet sem szabadna terhelnie.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2021. június 21.

A globális minimumadóról egyeztetett az adószakma

Az Adó-Tanácskozás online ülésén a résztvevők egyetértettek abban, hogy a 15 százalékos minimumadó bevezetése nemcsak Magyarország, hanem az egész Európai Unió versenyképességét veszélyeztetné – közölte Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára.
2021. június 28.

Varga Mihály nemet mondott a globális minimumadóra

Magyarország elutasít minden olyan kezdeményezést, amely adóemeléssel és a versenyképesség romlásával járna, ezért a globális minimumadó elképzelését sem támogatjuk a nemzetközi fórumokon – jelentette ki Varga Mihály, miután Ueli Maurer svájci pénzügyminiszterrel egyeztetett.