130 ország és joghatóság csatlakozott a nemzetközi adóreform új keretrendszeréhez


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

2021. július 1-én 130 ország és joghatóság, amelyek a globális GDP több mint 90%-át képviselik, csatlakozott a nemzetközi adóreform új keretét létrehozó nyilatkozathoz. Az új, két pilléren nyugvó terv a nemzetközi adózási szabályok reformját célozza, amely biztosítja, hogy a multinacionális vállalatok mindenhol, ahol működnek, méltányos adót fizessenek. Magyarország és az OECD Inclusive Framework további nyolc – elsősorban európai – tagja nem csatlakozott a kezdeményezéshez, hivatkozva arra, hogy a keretrendszer egyes elemei (így a globális minimumadó) megfosztanák őket a számukra oly fontos külföldi befektetések ösztönzési eszközeitől.

A keretrendszer korszerűsíti az évszázados nemzetközi adórendszer kulcsfontosságú elemeit, amelyek a globalizált és digitalizált 21. századi gazdaságban már nem felelnek meg az eredeti céljuknak.

A két pillérből álló csomag – amely az OECD által az elmúlt évtized nagy részében koordinált tárgyalások eredménye – célja annak biztosítása, hogy a nagy multinacionális vállalatok ott fizessenek adót, ahol működnek és ahol nyereséget termelnek. Ennek során a keretrendszer a nagyon is szükségessé vált biztonságot és stabilitást fog kölcsönözni a nemzetközi adórendszernek.

Az I. Pillér biztosítja a nyereség és az adóztatási jogok igazságosabb elosztását az országok között a legnagyobb multinacionális vállalatok, köztük a digitális vállalatok tekintetében. A multinacionális vállalatok feletti adóztatási jogok egy része átcsoportosításra fog kerülni a székhelyük szerinti országtól azokhoz a piacokhoz, ahol üzleti tevékenységet folytatnak és nyereséget termelnek, függetlenül attól, hogy a cégek rendelkeznek-e ott fizikai jelenléttel.  Évente várhatóan több, mint 100 milliárd USA dollár összegű nyereség adóztatási joga fog így átkerülni más joghatósághoz.
nemzetközi adóreform
A II. Pillér célja, hogy gátat szabjon a társasági adó tekintetében az országok között zajló versenynek egy olyan globális minimális társaságiadó-kulcs bevezetésével, amelyet az országok adóalapjuk védelmére használhatnak. A II. Pillér szerinti globális minimális társasági jövedelemadó – legalább 15%-os minimális adókulccsal – a becslések szerint évente mintegy 150 milliárd USA dollár összegű további globális adóbevételt generál majd.

A keretrendszer támogatást nyújt a kormányoknak az állami költségvetésük helyreállításához szükséges bevételek növeléséhez, elősegíti az alapvető közszolgáltatásokba és az infrastruktúrába történő befektetéseket, továbbá optimalizálja a COVID-19 pandémia utáni fellendülés erősségét és minőségét.

További előnyök származnak majd a nemzetközi adórendszer stabilizálásából, valamint az adófizetők és az adóhatóságok számára megnövekedett adóbiztonságból.

„Ez a csomag nem szünteti meg az adóversenyt, ahogy nem is szabadna, de többoldalúan elfogadott korlátokat állít fel. Emellett figyelembe veszi a tárgyalóasztalnál ülő országok sokszor eltérő érdekeit, beleértve a kisgazdaságokét és a fejlődő országokét is. Mindannyiunk érdeke, hogy a tervek szerint még az idén végleges megállapodásra jussunk az OECD Inclusive Framework valamennyi tagja között” – mondta Mathias Cormann, az OECD főtitkára.

A keretrendszer fennmaradó technikai elemeit, beleértve a végrehajtási tervet is, 2021 októberében véglegesítik. A tényleges végrehajtást 2023-ra tervezik.

(A szöveg forrása az OECD közleménye.)

(A Pénzügyminisztérium államtitkárnak értékelése itt olvasható – a szerk.)

nemzetközi adóreform

Az OECD közleményének fordítója Lisznyanszkaja Marina, a VGD Hungary vezető adótanácsadója. A VGD Hungary Kft. az Adó Online szakmai partnere.


Kapcsolódó cikkek

2021. március 1.

A COVID-19 járvány hatása az adóegyezményekre: az átdolgozott OECD útmutató

2021. január 21-én az OECD közzétette az adóegyezményekről és a COVID-19 világjárvány hatásairól szóló átdolgozott iránymutatását („Updated guidance on tax treaties and the impact of the COVID-19 pandemic”, továbbiakban: Átdolgozott útmutató). Az eredeti dokumentum, amely 2020. április 3-án látott világot, a nemzetközi adóegyezmények szabályainak alkalmazását ismertette olyan körülmények között, amikor a határokon át ingázó munkavállalók vagy magánszemélyek olyan államban rekedtek, amely nem a lakóhelyük szerinti állam.
2020. október 13.

Társaságiadó-reform jöhet a koronavírus-járvány után – 1. rész

A járvány következtében a kormányoknak nagyobb adójövedelemre lesz szükségük, aminek szükségszerű mellékhatása, hogy az adóhatóságok növelni fogják a vizsgálatokat. A nagyobb társasági adóbevétel segíthet a fiskális deficit mérséklésében. Míg az adóhatóságok rövidtávon csak a létező törvények alapján járhatnak el, máris sok kormány érvel egy olyan átfogó adóreform mellett, amely az üzleti világból nagyobb adójövedelem megszerzését célozza meg.