Varga Mihály: a kormány kitart az adócsökkentés politikája mellett


A kormány kitart az adócsökkentés politikája mellett, az elmúlt évtizedben a magyar gazdaság teljesítménye nőtt, miközben az adóelvonás mértéke csökkent – mondta a pénzügyminiszter a Magyarország tíz legnagyobb adózója elismerés átadó ünnepségén pénteken, Budapesten.

Varga Mihály, aki legutóbb 2002-ben adott át hasonló elismeréseket kiemelte, a tíz legnagyobb adózó által befizetett adó teljes összege tavaly 1400 milliárd forint volt, amely jelenértékben is 20 százalékkal haladta meg a 22 évvel ezelőtti, 400 milliárd forintos összeget. A miniszter hangsúlyozta: az Európai Unióban Magyarország érte el az egyik legnagyobb gazdaságfehérítést, az áfarés mértéke a 2010-es 22,3 százalékról 4,4 százalékra, a GDP-arányos adóelvonás mértéke 40 százalékról 35 százalékra csökkent.

A kormányzat gazdaságfehérítő intézkedéseire kitérve elmondta: az online pénztárgépek, az áruforgalmat ellenőrző ekáer-rendszer, valamint a NAV online számlarendszere bevezetésével 2010 és 2021 között 4000 milliárd forint többletbevétele keletkezhetett a költségvetésnek. Jelezte: a többletbevételek révén nyílt tér további adócsökkentésre, és a kormány az elmúlt 14 évben hatékonyan használta fel az adórendszer lehetőségeit a gazdasági növekedés érdekében.

Azt mondta, a 2010-es kormányváltást követően úgy alakították át az adórendszert, hogy az a termelést ösztönözze. A munkát és a jövedelmet terhelő adók csökkentése a maganszemélyeknek és vállalkozásoknak kedveztek. Az szja kulcsa 36 százalékról 15 százalékra csökkent, amit számos kedvezménnyel egészítettek ki. Így a 25 év alattiak, a négy gyermeket nevelők és 2023-tól azok a nők, akik 30 éves koruk betöltése előtt gyermeket vállalnak, egészen 30 éves korukig személyi jövedelemadó-mentességet élveznek. Európában Magyarországon a legalacsonyabb, 9 százalékos a társasági adó, a munkáltatói adók 33,5 százalékról 13 százalékra mérséklődtek – sorolta.

A tárcavezető a munkáltatókkal 2016-ban kötött megállapodás példaértékűnek nevezte, amely a mai napig biztosítja a minimálbér és a garantált bérminimum folyamatos emelkedését.
A pénzügyminiszter kifejtette, Magyarország adócsökkentési politikája nemzetközileg is elismert, az OECD-országok körében vezetett adó-versenyképességi rangsorban tavaly a 11. helyen szerepelt.

Abban, hogy tavaly 13 milliárd euró közvetlen külföldi működőtőke (FDI) érkezett Magyarországra elévülhetetlen szerepe volt annak, hogy a magyar adórendszer, stabil, kiszámítható és irányai világosak – fűzte hozzá. Arról is beszélt, hogy a nemzeti adóhatóság a korábbi büntető helyett szolgáltatói logika felé mozdult el, ami abban is megmutatkozik, hogy mára 5 millió magánszemély adóbevallását készíti el, közülük 1,5 millióan „rá se néznek” az elkészült tervezetre.

Hangsúlyozta: a munkaalapú gazdaság bevált, a magyar gazdaság növekedése fokozatosan helyreáll és jövőre az uniós rangsorban dobogóra kerül Magyarország. A legnagyobb adóbefizetők elismerésével a kormány célja, hogy ezek a cégek példaként szolgáljanak a gazdaság többi szereplője számára. Tavaly Magyarország tíz legnagyobb adózója az Audi Hungaria Zrt., a K&H Bank Zrt., a Magyar Telekom Nyrt., az MBH Bank Nyrt., a Mol Nyrt., az OTP Bank Nyrt., a Raiffeisen Bank Zrt., a Richter Gedeon Nyrt., a Szerencsejáték Zrt., és az UniCredit Bank Zrt. volt.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2023. november 20.

A globális minimumadó: új adó Magyarországon

Az OECD felmérése szerint évente nagyjából 700 milliárd dollár adóelőny tűnik el az adóparadicsomokban és az alacsony adózású országokban. Magyarország úgy vezeti be az ez ellen fellépő nemzetközi szabályozást, hogy ún. „lefedett adónak”, azaz a társasági adóba számítandó adónak minősül a helyi iparűzési adó, az energiaellátók jövedelemadója és az innovációs járulék.
2022. augusztus 4.

A helyi iparűzési adó aktualitásai

Jelen cikk első része a 2021. adóévi iparűzési adó, a 2022. évben kezdődő előlegfizetési időszak adóelőlegének megállapításához és bevallásához nyújt valamennyi vállalkozó számára, általános jellegű gyakorlati támpontokat. A cikk második része a mikro-, kis- és középvállalkozások 2021. adóévi csökkent összegű adókötelezettsége teljesítéséhez ad néhány ismérvet. Végezetül a gazdasági társaságok átalakulásának, egyesülésének iparűzési adójogi sajátosságait ismertetjük. A releváns jogszabályhelyek magyarázataival, példákon keresztül a megalapozott jogalkalmazást kívánjuk elősegíteni. Az Adó szaklap írása.
2019. június 19.

Az ÁSZ elnöke újra kiállt az adócsökkentés mellett

Van lehetőség további adócsökkentő intézkedésekre – jelentette ki Domokos Lászlóa z Országgyűlésben, a költségvetési törvényjavaslat általános vitájában, aki szerint elsősorban a munkát terhelő kulcsok mérséklése a kézenfekvő.