Végleges a magánnyugdíjpénztári vagyon átadásának menetrendje


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A magánnyugdíjpénztárakból visszalépő tagok vagyonának zavartalan átadása és a reálhozamok zökkenőmentes kifizetése érdekében az Országgyűlés május 2-án módosította a szabad nyugdíjpénztár-választás lebonyolításával összefüggő egyes törvényeket.

A magánnyugdíjpénztáraknak a tb-rendszerbe visszalépő tagok május 31-i fordulónapra számított követeléseinek értékét, valamint a függő tételként nyilvántartott (még nem beazonosított) tagdíjbefizetéseket és azok hozamait június 12-ig kell átadniuk a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapnak (NYAA), a visszalépő tagok portfólióján belüli eszközök arányának megfelelően. A nyugdíjkasszák a tagokat megillető reálhozamot és tagdíj-kiegészítést július 20-ig igényelhetik vissza az alapból.

Annak érdekében, hogy a kasszák a számításokat időben elvégezhessék, a módosított törvény úgy rendelkezik, hogy a magánnyugdíjpénztárak májusra a hozamgarantált tőke számításánál – a KSH által június 12-ig közzéteendő májusi inflációs adat helyett – az áprilisra vonatkozó inflációs rátát alkalmazzák. Így – mivel az áprilisi adat május 31-én már rendelkezésre áll, a pénztárak a visszalépők tagi kifizetéseinek megállapításához szükséges számításokat már június 1-jén el tudják kezdeni. (A reálhozam kiszámításához az egyéni számla május végi értékéből le kell vonni a hozamgarantált tőke összegét; az utóbbi kiszámításához meg kell határozni, hogy mennyi lenne a számlaegyenleg az inflációnak megfelelő hozam esetén.)

A törvény lehetővé teszi továbbá, hogy a pénztárak a visszalépő tagok egyéni számláját május 31-én fejenként 795 forinttal csökkentsék, és azt a működési tartalék javára jóváírják, ami 3 millió taggal számolva mintegy 2,4 milliárd forint. Ezt az összeget a május 30-án meglévő működési és likviditási tartalék kimerülését követően használhatják fel. A fel nem használt összeget szeptember 15-ig át kell utalniuk az NYAA számlájára. (A pénztárak korábban már lehetőséget kaptak arra, hogy a működési, likviditási tartalék kimerülése esetén havonta 265 forintot levonhassanak a tagok pozitív hozamából.)

A törvény – arra az esetre, ha július 20-ig nem sikerülne a portfólió elemeit értékesíteni – megteremtette annak lehetőségét is, hogy az alapnak a kincstári egységes számla terhére kamatmentes megelőlegezési kölcsönt lehessen nyújtani. Az alap vagyonát képező eszközökből származó bevételt a megelőlegezési kölcsön törlesztésére kell fordítani.

Forrás: A törvényjavaslat szövege


Kapcsolódó cikkek

2023. október 3.

Uniós biztosjelölt: meg kell fontolni a kerozinadó és a fosszilis üzemanyagadó bevezetését

Mivel az Európai Uniónak vezető szerepet kell vállalnia a környezetvédelem területén, meg kell fontolnia a repülőgépek üzemanyagának megadóztatását, azaz a kerozinadó, illetve a fosszilis üzemanyagadó, azaz a karbonadó bevetésének lehetőségeit – jelentette ki Wopke Hoekstra holland külügyminiszter, új uniós biztosjelölt Strasbourgban, az Európai Parlament környezetvédelmi, közegészségügyi és élelmiszer-biztonsági bizottságának (ENVI) meghallgatásán hétfőn.

2023. október 2.

Könnyebb lesz a KKV-k élete

Az ETAF (European Tax Adviser Federation) tájékoztatása szerint az Európai Bizottság 2023. szeptember 12-én elfogadott egy jelentős mérföldkőnek számító KKV javaslatcsomagot az EU-ban működő határon átnyúló mikro-, kis- és középvállalatok támogatására, mely az adózással kapcsolatos adminisztratív kötelezettségek drasztikus könnyítésére irányul – hívta fel a figyelmet a Niveus Consulting Group.