Veres: Egyszerűsödik az adórendszer jövőre – jön a konszolidáció


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A vállalkozások számára jövő évtől egyszerűsödő adórendszerről beszélt Veres János pénzügyminiszter a Magyar Bankszövetség csütörtöki konferenciáján Budapesten.

Kijelentette: érdemben van rá lehetőség, hogy az elkövetkező hetekben áttekintsék az élőmunkát terhelő és a fogyasztási jellegű adók, illetve a vagyoni közterhek arányát és mértékét, továbbá az ökoadók szerepét. Jelezte, hogy a kormány a vállalkozásokkal egyetértésben kialakított konkrét javaslatokról június végén számol be. Úgy fogalmazott: annyi biztos, hogy jövőre számottevően kevesebb darab és kevesebb sorral rendelkező adóbevallást kell a vállalkozásoknak készíteni.

Míg 2007 a kiigazításé, a következő két év konszolidáció időszaka lesz, lassuló inflációval és lassan gyorsuló GDP-növekedéssel – mondta Simor András jegybankelnök a konferencián csütörtökön. Megerősítette: a 3 százalékos inflációs cél a korábban előrejelzettnél később, nem 2008 végére, hanem inkább 2009 elejére teljesülhet. Hozzátette, hogy az infláció alakulásának szempontjából veszélyt jelenthet a magas bérnövekedési ütem, a versenyszférában tapasztalt 10 százalékot meghaladó bérnövekedésnek csak mintegy 1-2 százaléka származik a jövedelmek kifehéredéséből.

A magyar bankrendszer nyereségessége – összehasonlítva az európai bankokéval – nem indokolja, hogy különadókkal sújtsák, a szektor növekedésének visszafogása egyben a gazdaság visszefogását is jelentené – mondta Surányi György volt jegybankelnök a konferencián csütörtökön. A CIB Bank elnöke, az Intesa Sanpaolo közép-kelet-európai igazgatója hangsúlyozta: a verseny erősítésére nemcsak a bankrendszernek, de az egész gazdaságnak szüksége van. Ezt rövid távon nem – az egyébként helyesen elindított – reformok, hanem az újraelosztás mértékének csökkentése jelentheti – tette hozzá. Surányi György a már megkezdett reformok továbbvitele mellett kulcskérdésnek nevezte az adórndszer átfogó reformját: ezen belül az adókulcsok mérséklését és az adóalap szélesítését.

Forrás: VilággazdaságKapcsolódó cikkek

2022. december 2.

Nemzetközi számlagyár vezetője ellen emeltek vádat

A Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség vádat emelt egy az Egyesült Államokban elfogott férfi és 43 társa ellen, akiket azzal gyanúsítanak, hogy fiktív számlákkal 4,7 milliárd forint forgalmi adót csaltak el – közölte a főügyészség helyettes sajtószóvivője.

2022. december 2.

Orbán: a globális minimumadó munkahelygyilkos adóemelés

A globális minimumadó “munkahelygyilkos adóemelés”, ezért a kormány nem járul hozzá, hogy Magyarországon bevezessék – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.