Veres korlátozná a kormány mozgásterét


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Új költségvetési szabályokat kíván kialakítani 2009-től a Pénzügyminisztérium, amely előtt már 2008-ban pozitív elsődleges költségvetési egyenleget határozna meg, maximalizálná az ország GDP-arányos adósságrátáját és az önkormányzatok eladósodását, valamint középtávú kiadási plafonokat állítana fel – mondta Veres János pénzügyminiszter pénteken Budapesten a Magyar Iparszövetség (OKISZ) közgyűlésén.

Amerikai mintára ugyancsak 2009-re felállítható az Országgyűlés alá tartozó független költségvetési hivatal, amely majd véleményt mond a költségvetés érintő javaslatokról és kritikai észrevételeket tesz a költségvetés teljesítéséről – mondta. A pénzügyminiszter szerint 2009-re elérhető lesz a GDP arányosan mérve 3,2 százalékos hiány, ami a nyugdíjkorrekciót figyelembe véve 3 százalékot jelent. A költségvetési plafonok tervezett felállításával kapcsolatban elmondta: az észak-európai országok mintájára például az oktatásban az egészségügyben az önkormányzati támogatásnál vagy a gázár-támogatásnál lenne szükség ilyen költséglimitek meghatározására.

Az idei, GDP arányosan 6,6 százalékra tervezett államháztartási deficit tartható és ˝szerencsés esetben˝ még tovább csökkenthető – jelezte a pénzügyminiszter, hozzátéve: a kormány a kitűzött 80 milliárd forintos egyensúlyi tartalékból 20 milliárdot szabadított fel az első negyedév után.

Forrás: VilággazdaságKapcsolódó cikkek

2022. december 8.

Elemzés: ideiglenesen jó irány a Robin Hood adó emelése, később finomhangolni kell

Tegnap este a Magyar Közlönyben megjelent a 496/2022. (XII. 7.) Korm. rendelet, amely a 2023-as évre váratlanul 31-ről 41%-ra emelte az energiaellátók jövedelemadóját, azaz a “Robin Hood adót”. Az emelés jelen formájában kizárólag a jövő évre szól, de a korábbi átmenetinek szánt intézkedések példák alapján érdemi esély látszik rá, hogy esetlegesen hosszabb távon is emelt szinten ragad az adókulcs.  Ugyanezen jogszabályban szerepel egyébként a MOL számára megállapított extraprofit adó 95%-ra emelése is – áll a Schönherr Hetényi Ügyvédi Iroda elemzésében.