Veres korlátozná a kormány mozgásterét


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Új költségvetési szabályokat kíván kialakítani 2009-től a Pénzügyminisztérium, amely előtt már 2008-ban pozitív elsődleges költségvetési egyenleget határozna meg, maximalizálná az ország GDP-arányos adósságrátáját és az önkormányzatok eladósodását, valamint középtávú kiadási plafonokat állítana fel – mondta Veres János pénzügyminiszter pénteken Budapesten a Magyar Iparszövetség (OKISZ) közgyűlésén.

Amerikai mintára ugyancsak 2009-re felállítható az Országgyűlés alá tartozó független költségvetési hivatal, amely majd véleményt mond a költségvetés érintő javaslatokról és kritikai észrevételeket tesz a költségvetés teljesítéséről – mondta. A pénzügyminiszter szerint 2009-re elérhető lesz a GDP arányosan mérve 3,2 százalékos hiány, ami a nyugdíjkorrekciót figyelembe véve 3 százalékot jelent. A költségvetési plafonok tervezett felállításával kapcsolatban elmondta: az észak-európai országok mintájára például az oktatásban az egészségügyben az önkormányzati támogatásnál vagy a gázár-támogatásnál lenne szükség ilyen költséglimitek meghatározására.

Az idei, GDP arányosan 6,6 százalékra tervezett államháztartási deficit tartható és ˝szerencsés esetben˝ még tovább csökkenthető – jelezte a pénzügyminiszter, hozzátéve: a kormány a kitűzött 80 milliárd forintos egyensúlyi tartalékból 20 milliárdot szabadított fel az első negyedév után.

Forrás: Világgazdaság


Kapcsolódó cikkek

2024. április 17.

Digitalizálódó adózás Afrikában

Számos érdekességet tartogatnak számunkra is az afrikai országok áfarendszerei. Amennyiben összességében nézzük a folyamatokat, kijelenthetjük: Afrika digitalizálódik.

2024. április 17.

Új K+F adókedvezmény

A kutatás-fejlesztési tevékenység támogatására a korábbi adóalap kedvezmények mellett 2024. januárjától új adókedvezményt is bevezetésre került a társasági adóban (1996 évi LXXXI. törvény 22/G. §).