Visszaállítják a progresszív kereskedelmi adót Lengyelországban


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A lengyel kormányfő szerint a különadó igazságos módon támogatja a hazai kis és középes forgalmú boltokat.

Varsó visszaállítja az Európai Bizottság (EB) által 2016-ban megtámadott progresszív kereskedelmi adót, az Európai Bíróság csütörtöki döntése nyomán – közölte pénteken Joanna Kopcinska lengyel kormányszóvivő.

Kopcinska a lengyel közszolgálati rádióban elmondta: amikor az Európai Unió Bíróságának (CJEU) előző napi döntése hatályossá válik, a korábban felfüggesztett lengyel szabályozás alapján visszaállítják a kiskereskedelmi adót.

A CJEU úgy döntött: az EB „hibát követett el”,  amikor a 2016-ban az európai uniós szabályok által tiltott burkolt állami támogatásnak minősítette az akkor Lengyelországban még csak bevezetendő progresszív adót. A bírósági döntés még nem hatályos, az EB formális – nem tartalmi – okokra hivatkozva két hónapon belül fellebbezhet ellene.

A felfüggesztett szabályozás havi 17 millió zloty (1,3 milliárd forint) alatti árbevételre nullás adókulcsot szab meg.  Havi 17 és 170 millió zloty között 0,8 százalékos, havi 170 millió zloty fölött pedig 1,4 százalékos az adókulcs.

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő csütörtökön Lengyelország számára „nagyon kedvezőnek” minősítette a CJEU döntését. Szerinte a különadó igazságos módon támogatja a hazai kis és középes forgalmú boltokat.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2019. április 26.

Minden gyermek után 36 ezer forint támogatás jár Lengyelországban

Megszavazta a lengyel alsóház az 500+ nevű családtámogatási program kibővítését, a kormánypárt öt választási ígérete egyikeként meghirdetett, havi 36 ezer forintnak megfelelő támogatások a jogszabály nyomán júliustól mintegy 6,8 millió gyermek után járhatnak.
2018. augusztus 28.

A lengyelek is átszabnák a nyugdíjrendszerüket

A munkavállalók a bruttó fizetésük 2-4 százalékát fizetnék be egyéni számlájukra, a munkáltatók ehhez további 1,5-4 százalékkal járulnának hozzá. Ez a nyugdíjrész viszont nem járna élethossziglan.