Visszaigazolást kapunk majd az egyszázalékos felajánlásokról


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A tavalyi átfogó módosítás után a parlament tavaszi ülésszakának utolsó napján ismét módosult az egyszázalékos törvény. Ezentúl visszaigazolást kapunk majd az összeg célba éréséről, a valamilyen ok miatt fel nem vett felajánlások pedig a nemzeti Civil Alapprogramba kerülnek.

A személyi jövedelemadó meghatározott részének az adózó rendelkezése szerinti felhasználásáról szóló 1996. évi CXXVI. törvény tavaly átfogó módosításon ment keresztül, így az idén már nemcsak borítékban rendelkezhettünk az 1+1 százalék felajánlásáról, hanem adóbevallásunk részeként. Jelentősen módosultak a civil szervezetek elszámolási, nyilvánosságra hozatali kötelezettségei is. A mostani változás két apróbb, de célszerű változást hoz.

A törvény indokolása szerint a felajánlásokat ösztönözni fogja, ha a felajánló értesítést kap a felajánlott összeg célba éréséről, ezért ezentúl az APEH az éves adóbevallási ív kiküldésével ezt is megküldi majd az adózóknak. Így ez többletköltséget nem jelent, az adózóknak viszont fontos visszacsatolás.

Az APEH kimutatása alapján 2005-óta megduplázódott a társadalmi szervezeteknek felajánlott, de általuk különböző okok miatt fel nem vett összeg nagysága, ami több száz millió forintot jelent évente. Ha ez az összeg a Nemzeti Civil Alapprogram keretébe kerül, egyrészt a felajánló rendelkezése szerinti célt szolgálja, másrészt megoldhatja a civil szervezetek rövid távú likviditási problémáit.

Az egy százalékos felajánlásokra egyébként 1996-tól van lehetőség. Ma már közel ötvenezer civil szervezet jogosult az egy százalékok fogadására, akiknek jelentős segítséget jelent az évente így befolyó mintegy hétmilliárd forint. A nonprofit szervezetek több mint a fele még mindig félmillió forint körüli éves minimum-költségvetésből gazdálkodik, nekik az egyszázalékos bevétel a túlélést jelentheti.


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 25.

A magyarok több mint háromnegyede rendszeresen adományoz

A magyarok több mint háromnegyede rendszeresen adományoz, csaknem egyharmaduk fél évente, 17 százalékuk havonta egyszer jótékonykodik – mondta a Visa Magyarországért felelős területi vezetője hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón.

2023. szeptember 25.

A Booking-botrány mélyére ás a Gazdasági Versenyhivatal

Még korántsem került pont a Booking-ügy végére. A Gazdasági Versenyhivatal augusztus 24-én indította el gyorsított ágazati vizsgálatát az online szálláshelyfoglalás és a szálláshely-szolgáltatás hazai piacán. A vizsgálati jelentéstervezet elkészítésének eredeti határideje 2023. szeptember 24-én járt volna le, de a hatóság ezt egy hónappal meghosszabbította, mivel a piaci folyamatok teljes feltárásához és értékeléséhez további időre van szükség.