Visszajár a már befizetett elvárt adó


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az Alkotmánybíróság 8/2007 (II. 28.) AB számú határozatában 2007. február 28-ától a jövőre nézve semmisítette meg az elvárt adóra vonatkozó rendelkezéseket. A március 19-én kihirdetett 2007. évi XII. törvény visszamenőlegesen is kizárja az elvárt adó alkalmazását.

Az Alkotmánybíróság határozata szerint az elvárt adó nem áll közvetlen összefüggésben az adófizetésre kötelezett adóalanyok tényleges jövedelmi-vagyoni viszonyaival, ezektől függetlenül ír elő ténylegesen meg nem szerzett jövedelem után adófizetési kötelezettséget. A testület szerint az elvárt jövedelmet adóztató adó olyan megdönthetetlen törvényi vélelem, amellyel szemben a törvényalkotó nem tette lehetővé az ellenbizonyítást. Ezért a fizetési kötelezettségre vonatkozó rendelkezéseket a határozat kihirdetésének napjával, azaz február 28-ával
megsemmisítette.

A most elfogadott 2007. évi XII. törvény szerint az elvárt adó fizetési kötelezettség a 2007. január1-től február 28-ig terjedő időszakra is megszűnik. Az alkotmánybírósági határozatnak ugyan nem volt tárgya az szja-törvényben megfogalmazott, az egyéni vállalkozásokat terhelő elvárt adó alkotmányossági vizsgálata, azonban a vállalkozói személyi jövedelemadózást alkalmazó egyéni vállalkozókra a társaságok adózásával lényegi jellemzőit tekintve azonos adózási szabályok vonatkoznak. Ezért a március 20-tól hatályos törvény hatályon kívül helyezi az egyéni vállalkozók elvárt adó fizetési kötelezettségét, mégpedig úgy, hogy a január-februári fizetési kötelezettséget is eltörli.

Akik pedig már fizettek elvárt adót, vagy előleget, az adózás rendjére vonatkozó szabályok szerint visszaigényelhetik azt. A visszafizetés feltétele, hogy az adózónak ne legyen köztartozása. Az adóhatóság a 2007. január 1-jei időszakot követően beadott adóbevallásokat hivatalból kijavítja és az ennek alapján az adózók javára keletkező adókülönbözetet a túlfizetésre irányadó szabályok szerint elszámolja. Ezek szerint, ha az adózónak nincs adótartozása vagy adók módjára behajtandó köztartozása, az adófolyószámláján jóváírt összeget saját döntése szerint visszaigényelheti vagy egy később esedékes adótartozását egyenlítheti ki belőle.Kapcsolódó cikkek

2021. október 27.

Közeleg az idő: csoportos adózás választása a társasági adóban

November 1-je és 20-a között jelenthetik be a vállalkozások, hogy csoportos társasági adóalannyá szeretnének válni. „E forma választása számos előnnyel járhat, például a veszteség csoporton belüli megosztásával adót lehet megtakarítani, és csökkenthetők a transzferárazással járó adminisztrációs költségek is. Ráadásul bizonyos esetekben az adókedvezményeket is jobban ki lehet használni” – emelte ki Jancsa-Pék Judit, a LeitnerLeitner vezető tanácsadója, partnere.

2021. október 27.

A kriptovaluták adózása 2022-ben

A kriptovaluta olyan digitális eszköz, amely csereeszközként vagy – egyre elterjedtebb körben – fizetőeszközként is szolgál. A kriptovaluták virtuális pénzek, matematikai algoritmusra épülnek, fizikai megjelenéssel nem bírnak. A kriptovaluta lényegében kriptográfiai eszközök segítségével előállított vagyon, amely csak elektronikus megjelenésében létezik, és amelynek tulajdonjogát az adott tulajdonra vonatkozóan a digitális tranzakciók nyilvántartásában tett digitális bejegyzések támasztják alá. Az Adó szaklap cikkében a kriptovaluták, azon belül is még mindig a legismertebb és legnagyobb népszerűségnek örvendő bitcoin adózási kérdéseit mutatja be.