Vitatott cseh adóreform


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A cseh kormány törékeny parlamenti többsége és a koalíciós partnerek közötti nézetkülönbségek egyaránt kétségessé teszik, hogy a holnapi szavazáson a kabinetnek sikerül keresztülvinnie költségvetési reformcsomagját a törvényhozáson.

Mirek Topolánek kormányfő az első olvasatban szűk többséggel júniusban elfogadott reformtervezetének célja az idei várható négyszázalékos költségvetési hiány háromra való lefaragása 2008-ban. A tervezet eredeti formájában úgy rendezné át az adóstruktúrát, hogy a magasabb jövedelműek és a vállalatok részesüljenek több kedvezményben (VG, június 7.).

Ennek keretében 2010-ig fokozatosan 24-ről 19 százalékra csökkentenék a vállalati nyereségadót, és egységes, 15 százalékos személyi jövedelemadót vezetnének be. Ugyanakkor lefaragnák a szociális juttatásokat, a három évet betöltött betegeket vizitdíj fizetésére köteleznék, szigorítanák a táppénz kifizetését, valamint korlátoznák a gyereknevelési és szülési támogatásokat.

A kormányfőnek nemcsak az ellenzéki szociáldemokraták (CSSD) kritikájával kell szembenéznie, de saját pártja, a Polgári Demokraták (ODS), a koalíciós partner Kereszténydemokraták (KDU-CSL), illetve a Zöldek (SZ) soraiból érkező kritikákra is meg kell felelnie. Ráadásul a szerdai szavazás kimenetele nagyban függ a két volt szociáldemokrata honatya véleményétől is, akik csak bizonyos feltételek mellett hajlandók támogatni kívülről a 200 fős parlamentben száz képviselői helyet szerzett koalíciót. Az már csak hab a tortán, hogy a cseh szakszervezeti szövetség (CMKOS) mára sztrájkot helyezett kilátásba a reformtervezet azon kitételei miatt, amelyek szerintük hátrányosan érintik a bérből és fizetésből élőket. Szinte nulla az esélye annak, hogy az alsóház elutasítja a csomagot a szerdai végső szavazáson, de ehhez valószínűleg változtatásokra lesz szükség – idézi a szavazás eredményével kapcsolatban bizakodó Miroslav Kalousek pénzügyminisztert a Forbes. Topolánek már korábban leszögezte, hogy egy esetleges parlamenti kudarc esetén lemond a kormány, és előre hozott választásokat tartanak.

Forrás: VilággazdaságKapcsolódó cikkek

2022. december 9.

Niveus: Továbbra is döbbenetes a magyar áfafegyelem

December 8-án hozta nyilvánosságra az Európai Bizottság az áfarésről* szóló legújabb jelentését, ami 2020-ig dolgozza fel az adatokat. Figyelemreméltó, hogy míg a tavalyi jelentésben a 2020-as becslés még 6,1%-os áfarést prognosztizált Magyarország esetén, a végső érték még ennél is egy nagyságrenddel jobb, 5,1% lett. Ezzel az EU tagállamok közül Magyarország érte el a legjobb eredményt az áfacsalással szembeni küzdelemben – derül ki a Niveus Consulting Group elemzéséből.

2022. december 9.

Brutálisan megemelték a telekadót Pilisjászfalun

A válság miatt Pilisjászfalu is a telek- és építményadó emelésére kényszerült a napokban; főként a telekadó emelése érinti súlyosan a falu lakosságának egy részét, esetükben sokszorosára, több százezer forintra ugorhat az éves kifizetendő összeg – adta hírül a Telex.