Vizsgálja az adóhatóság a részvényjuttatások adózását


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) jogkövetési eljárás során egy amerikai cég magyar leányvállalatánál vizsgálta a részvényjuttatások adózását, és a cégnél dolgozó több magánszemélynél tárt fel hiányosságokat, akik később önrevízióval korrigálták adóbevallásukat – közölte az adóhatóság.

A közlemény szerint a társaságnál dolgozó egyik magánszemély a NAV tájékoztató levelének átvétele után jelezte, hogy elmulasztotta a személyi jövedelemadó és az egészségügyi hozzájárulás bevallását. A cég osztalékjövedelmet és dolgozói részvénycsomag részeként adható jövedelmet is biztosított munkavállalójának.

Az önellenőrzés után 46 millió forint személyi jövedelemadót, 62 millió forint egészségügyi hozzájárulást, és további 2 millió forint önellenőrzési pótlékot fizetett be. A NAV ezután jogkövetési vizsgálatot indított a vállalatnál a Magyarország és az Egyesült Államok adóhatósága közötti automatikus adatcserét szabályozó FATCA-egyezmény adatainak eltérése miatt.

A munkáltató adatai alapján további hat magánszemélynél indult vizsgálat. Közülük öten elismerték, hogy részvényjuttatásból jövedelmük származott, és erről az amerikai pénzkezelő kimutatást is adott. A feltárt szabálytalanságok miatt az adózók önrevízióval korrigálták korábbi szja-bevallásukat – közölte a NAV, de ennek összegéről nem adtak tájékoztatást.

A részvényjuttatással kapcsolatos jövedelmek bevallását a NAV a jövőben is vizsgálja – tették hozzá. A jogkövetési eljárás során az adóhatóság mérlegelheti a bírság kiszabását, de az eljárás fő célja az önellenőrzés, az esetleges adminisztratív hibák utólagos korrekciója – közölte Kis Péter András, a NAV szóvivője.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2016. május 17.

Kedvezőbb a részvényjuttatások adózása

A Deloitte 24 országban és 177 nagyvállalat megkérdezésével, harmadik alkalommal elvégzett felmérése szerint részvényalapú juttatásokkal növelhető a munkavállalók motiváltsága és a vállalat iránti elkötelezettsége, valamint csökkenthető a munkaerő elvándorlásának mértéke. Bár Közép-Kelet-Európában ez még kevéssé elterjedt motivációs eszköz, egyre több vállalat dönt részvényjuttatási programok bevezetése mellett, Magyarországon pedig feléledt a munkavállalói résztulajdonosi program.

2021. augusztus 31.

A munkavállalók ösztönzésének egyik eszköze: a munkavállalói részvénytulajdonosi program

A Munkavállalói Részvénytulajdonosi Program egy eszköz arra, hogy a gazdálkodó olyan juttatási rendszert alakítson ki, amely amellett, hogy érdekeltté teszi a programban résztvevő munkavállalókat a vállalkozás eredményes működésében, a munkabéren felüli juttatásra ad lehetőséget az általános szabályoktól eltérő, kedvező adózás mellett. Részlet a Számviteli tanácsadó írásáából.
2014. március 10.

Különleges esetek a személyi jövedelemadózásban

A magyar személyi jövedelemadózás rendszere meglehetősen komplex, de akkor válik csak igazán komplexszé, ha kilépünk a nemzetközi színtérre. A bonyolult szabályokat példákon keresztül mutatták be Jancsa-Pék Judit és Elek Diána, a LeitnerLeitner tanácsadói a napokban egy workshopon.