Vonzó ingatlanpiac, alacsony adó – irány Montenegró?

Szerző: Adó Online
Dátum: 2007. június 4.
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A mintegy egy évvel ezelőtt függetlenné vált Montenegró előtt kecsegetető fejlődési pálya állhat, ami nekünk még inkább vonzó lehet. Vajon megéri céget alapítani a kis balkáni országban? Érdemes oda vinni megtakarításainkat? Erre keressük a választ montenegrói lehetőségeket felkutató cikkünkben.

Gazdasági helyzet

A 2006. májusában megtartott népszavazás értelmében Szerbia és Montenegró külön állammá avanzsált. A Montenegrói (eredeti nyelven Crna Gora) Köztársaság 13 812 négyzetkilométeren terül el, fővárosa Podgorica.

A hivatalos montenegrói fizetőeszköz az euró, amely a német márkát váltotta fel, melyet pedig 2000-ben a dénár helyett vezettek be. Az ország 2005-ös GDP-je 1642 eurót tett ki, az egy főre jutó GDP vásárlóerő-paritáson pedig 5620 eurót. A 2005-ös évben a Montenegrói Központi Bank adatai szerint az infláció éves szinten 1,8 százalékra csökkent a megelőző évben tapasztalt 4,3 százalékról.

Cégalapítás – kemény dió?

A külföldi üzlet alapítására vonatkozó montenegrói jogszabályok szerint alapvetően három formában lehetséges céget alapítani az országban: korlátolt felelősségű társaságot, részvénytársaságot, valamint közhasznú társaságot.

Korlátolt felelősségű társaságot már akár egy személy alapíthat, ezzel szemben részvénytársasághoz már legalább két alapítóra van szükség. Az üzleti élet fellendítése érdekében a minimum tőkeigényt korlátolt felelősségű társaság esetén 1 euróra csökkentették. A külföldiek cégalapításáról szóló törvény alapján a részvénytársaság esetén ez az összeg 10 000 dollár (1,83 millió Ft).

A cégalapítás menete már messze nem olyan egyszerű, mint amilyenre számítanánk az 1 eurós minimumtőke mellett. Egy korlátolt felelősségű társaság létrehozásával kapcsolatosan több teendőnk is akad.

Először is ki kell választanunk a megfelelő cégnevet, valamint szükségeltetik egy alapítási űrlap is, melyet egy könyvesboltban, vagy pedig a Montenegrói Cégnyilvántartás honlapjáról is le lehet tölteni. Az alapítási iratok ügyvédi ellenjegyzése után jegyeztethetjük be a társaságot Podgoricában.

A bejegyzés után a Statisztikai Igazgatóságnál kell statisztikai számot kérni a vállalkozásnak, illetve a cégbíróságon bejegyzés után kell igényelni bélyegzőt. A bankszámla nyitása szintén kötelező a bejegyzés után.

Mindezek után szükségeltetik a tevékenység végzéséhez szükséges önkormányzati engedély a cég szék-, vagy telephelyének megfelelően, az engedélyért a tevékenység végzéséhez szükséges terület nagyságával arányosan kell fizetni.

Ha ezeket is elvégeztük, akkor még szükséges regisztráltatni a céget a nyugdíjalapba, a foglalkoztatási hivatalba, az egészségügyi alapba, regisztrálni kell a nyereségadóhoz, illetve az áfa megfizetéséhez. Az alkalmazottakat a társadalombiztosításba kell bejelenteni. És végül a kereskedelmi kamarába is be kell jelenteni a céget.

Montenegró nem véletlenül tartozik a kedvelt offshore célpontot, ugyanis a vállalati nyereségadó az egyik legalacsonyabb ebben a balkáni országban, 9 százalék. A személyi jövedelemadó sávosan változó. Az áfa-kulcs egységesen 19 százalék.

Forrás: Pénzcentrum


Kapcsolódó cikkek:


Varga: nincs még döntés az iparűzési adóról
2020. február 24.

Varga: nincs még döntés az iparűzési adóról

Fontos, hogy még nincs döntés, a Nemzeti Versenyképességi Tanács javaslatot tett a kormány számára – mondta Varga Mihály a tervezett hipa változásról, amely a vállalkozásoknál hagyna 80-120 milliárd forintot.

Behajthatatlan követelések áfája: tartalom és forma
2020. február 24.

Cikkünkben azokkal a kérdésekkel foglalkozunk, amelyekre a NAV vonatkozó tájékoztatója nem tér ki. Ezek két témakört érintenek: egyrészről önellenőrzéssel kapcsolatos gyakorlati kérdéseket, másrészt pedig azt, hogy ha az új szabályozás szerint sincs lehetőségünk önellenőrzéssel csökkenteni az adóalapot, hogyan és milyen feltételekkel kérhetjük az áfa visszatérítését külön kérelem benyújtásával. Most a kérelem tartalmi és formai jellemzőivel foglalkozunk.

Az adóreform és az azóta eltelt időszak – általános forgalmi adó(3.)
2020. február 21.

Az általános forgalmi adózás több olyan szabályt is tartalmaz, amelyek gazdaságpolitikai jellegűek, illetve nem is feltétlenül adóelőírások, de a jogalkotók az Áfa törvényben találták meg ezeknek a szabályoknak a helyét. Az áfá-ról szóló harmadik írásunkban ezekről lesz szó, ezzel zárjuk az áfa ismertetését.