A községekben felpörgött az építési kedv – infografika


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Húsz százalékkal több lakásépítési engedélyt adtak ki a községekben az idei első félévben, mint 2018 hasonló időszakában. Az InfoTandem infografikája.

Az évtized második felét vizsgálva, a kiadott építési engedélyek száma 2017. második negyedévében, a használatba vett lakásoké 2018. negyedik negyedévében tetőzött Magyarországon. Az előbbi mutató a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 10,3 ezer darabbal volt csúcson, s ezt azóta többször is megközelítette. Utóbbi 7,5 ezren érte el tetőpontját, s az idei első két negyedévben (részben szezonális okokból) meredeken csökkent, s április–júniusban egészen 2,8 ezerig süllyedt (engedélyekből ezalatt 8,6 ezret adtak ki).

Féléves viszonylatban ez úgy fest, hogy az idén június végéig 6,47 ezer új lakás épült, ami 0,7 százalékos apadást jelent a tavalyi hasonló időszakhoz képest, engedélyekből pedig (az egyszerű bejelentéseket is beszámítva) a korábbinál 0,9 százalékkal többet, összesen 18,23 ezret adtak ki. Ezen átlagok mögött azonban a lakások területi elhelyezkedése szempontjából erősen eltérő mozgásokat figyelhetünk meg. Az építési kedv például látványosan megugrott a községekben, ahol a tavalyi első félévinél kereken ötödével több engedélyt adtak ki. A fővárosban e tekintetben stagnálás mutatkozott, a megyei jogú, illetve egyéb városok esetében viszont némi visszaesést mértek (3,2, illetve 5,7 százalékos mértékben). Ezzel szemben a használatba vett lakásoknál a megyei jogú városoknál volt a legnagyobb bővülés, több mint egytizedes, Budapestnél és a többi városnál viszont 8–9 százalékos apadást volt tapasztalható. (A községek nem kiugróan, de e téren is átlag fölött teljesítettek, bő 4 százalékos emelkedéssel.) Országosan eközben 0,67 ezer lakás szűnt meg, nagyjából annyi, mint tavaly ilyenkor.

A területi különbségeket jól jellemzi az az adat is, miszerint Győr-Moson-Sopron megyében (ahol 10 százalékos bővülés nyomán 1,16 ezer lakás vettek használatba) önmagában több lakás épült az idei első félévben, mint az Alföldön és Észak-Magyarországon együttvéve (1,03 ezer).

Az építtetők között a vállalkozások súlya valamelyest emelkedett (49-ről 52 százalékra), míg a természetes személyeké enyhén szűkült (49-ről 47 százalékra). Az új lakóépületekben használatba vett lakások fele családi házban, kétötöde pedig többszintes, többlakásos épületben található. Többségben voltak az értékesítésre épített ingatlanok (53 százalék); saját használatra 45 százalékuk épült, a fennmaradó kis hányadot pedig bérbeadásra szánják. Az átlagos alapterület minimális mértékben, 99 négyzetméterre csökkent.


Kapcsolódó cikkek

2019. május 17.

Továbbra is száguld az ingatlanpiac – infografika

Egy éven belül további 9 százalékkal drágulhatnak az új lakások Budapesten. A fővárosi ingatlanpiaci kilátások indexe még sohasem voltak ilyen magasan. Az InfoTandem infografikája.
2019. május 3.

Van még tere az automatizációnak – infografika

Az elmúlt három évben a hazai cégek kétharmada hajtott végre automatizáció vagy digitalizáció jellegű fejlesztést. Az erre vállalkozók csaknem fele a termelés vagy a szolgáltatás területén tett lépéseket. Az InfoTandem infografikája.
2019. március 29.

Népszerű volt a cafeteria – infografika

Magas foglalkoztatotti létszám, jó üzleti helyzet, döntően külföldi tulajdon és ipari tevékenység – ezen paraméterek kedveztek leginkább tavaly a béren kívüli juttatásoknak, amelyek közül az utazási támogatás volt a leggyakoribb. Az InfoTandem infografikája.