Minimális előrelépés korrupció-fronton – infografika


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Magyarország két helyet javított a globális korrupciós rangsorban, ám az EU-ban továbbra is csak két országnál jobbak az eredményei. Az InfoTandem infografikája.

Magyarország tavaly két helyezéssel és egyetlen ponttal tudta javítani a korrupcióval szembeni ellenálló képességét az üzletemberek és a szakértők értékelése alapján – derül ki a Transparency International legfrissebb jelentéséből. A nemzetközi szervezet berlini központja immár 24. alkalommal tette közzé a világ országait a közszektor korrupciós kitettsége alapján rangsoroló Korrupció Érzékelési Indexét (Corruption Perceptions Index – CPI). Hazánk ezúttal 46 pontot kapott a százas skálán (a magasabb pontszám kisebb fertőzöttségre utal), ami a 180 országot érintő felmérésben a 64. helyre volt elég.

Pozíciónk különböző összevetésekben értékelhető. Jó hír, hogy globálisan a középmezőnybe tartozunk, egy relevánsabb körben, az Európai Unió tagállamai között viszont továbbra is a sor vége felé kullogunk: 2018-ban csak Görögországot (45 pont) és Bulgáriát (42 pont) előztük meg. Még szűkebb régiónkat nézve, a Visegrádi négyek közül a lengyelek és a csehek messze előttünk járnak (60, illetve 59 pont), a 76 pontos Ausztriáról nem is beszélve. Románia – bár tavaly veszített egy pontot – még mindig előttünk található.

Ha az index több éves időbeli változására tekintünk, a kirajzolódó kép szintén nem túl hízelgő magyar szempontból. Tizenegy közép- és kelet-európai ország közül kilenc tavaly magasabb pontértéket tudott felmutatni, mint 2012-ben (a csehek például 10, az észtek és a lettek 9-9 pontot javítottak). A két negatív szaldós példa Szlovénia és Magyarország, azzal a kiegészítéssel, hogy előbbi csak 1 ponttal állt rosszabbul (s így is 60 pontja volt még), mi viszont 9 pontot veszítettünk a hat évvel korábbihoz képest. A TI jelentése azt is kiemeli, hogy Magyarország a politikai jogok érvényesülése terén a rendszerváltás utáni időszak legalacsonyabb pontszámát érte el, ami az elemzők szerint a jogállam és a demokratikus intézmények hanyatlását jelzi.

Az, hogy a magyar pozíció az egy évvel korábbihoz mégis javult valamelyest, főként gazdasági mutatóknak köszönhető. Annak tudniillik, hogy a kedvező makrogazdasági számok és a rövidtávú növekedési potenciál hatására Magyarország némileg előrébb lépett a globális versenyképességi rangsorokban. (A CPI-t 12 különböző szervezet 13 felmérésének és értékelésének felhasználásával kalkulálják, Magyarországot ezúttal 10 alindex alapján vizsgálták.) Ugyanakkor a jogállami intézmények működése, a korrupció előfordulása, a sajtószabadság helyzete, illetve a demokrácia minősége továbbra is aggasztó tendenciákat mutat. Ezzel kapcsolatban Ligeti Miklós, a TI magyarországi jogi vezetője úgy fogalmazott, hogy a jelek szerint mostanra a piac szereplői „kibékültek a helyzettel, és beárazták a korrupciót”, ám ez veszélyes, mert aláássa a gazdasági növekedés fenntarthatóságát.

A globális rangsort egyébként Dánia vezeti, 88 pontos értékkel; egy ponttal mögötte Új-Zéland végzett tavaly. Finnország, Szingapúr, Svédország és Svájc egyaránt 85 ponttal dicsekedhet. A 180. helyen Szomália található, mindössze 10 ponttal; előtte Szíriának és Dél-Szudánnak 13-13 pontja van.


Kapcsolódó cikkek

2019. január 25.

Infografika: keveset foglalkoznak a kkv-cégvezetők az utódlással

A hazai kis- és középvállalkozások mindössze 15 százalékát foglalkoztatja az utódlás kérdése, és ebből csupán 7 százaléknál zajlik már a folyamat – derült ki a Budapest Bank 500 cégvezető megkérdezésével végzett kutatásából. Ahol még nem merült fel a téma, ott a cégvezetők nagy része életkoránál fogva nem tartja aktuálisnak, vagy nincs rá ideje. A jelenlegi vezetők zömmel családtagjukban – főképp gyermekükben – látják a cég jövőjét, ez azonban nem minden esetben valósítható meg, így sokan kénytelenek alternatívát keresni.
2018. december 14.

Frissáru a netről? – infografika

Szinte minden netező kipróbálta már az online vásárlást. A leginkább divatcikket és utazást szeretünk így venni, de erősen jönnek fel az élelmiszerek is. Az InfoTandem infografikája.
2019. január 4.

Gyorsulóban az infláció – infografika

Novemberig 2,8 százalékkal nőttek az árak, 2019-ben pedig 3,5 százalékos infláció várható. Ennél magasabb éves rátát utoljára hét éve mértek. Az InfoTandem infografikája.
2018. október 12.

Hódít a készpénzmentes fizetés – infografika

Mára határozottan fölénybe kerültek azok, akik ha lehet választani, akkor a készpénzmentes fizetési megoldásokra voksolnak. A mobilok szerepe e téren is egyre erősödik. Az InfoTandem infografikája.
2019. január 18.

Lassulhat a világgazdaság – infografika

Lassul, de azért még nem olyan nagyon – röviden így foglalhatók össze az idei világgazdasági növekedés kilátásai. India pedig tovább jön felfelé. Az InfoTandem infografikája.
2018. november 9.

Látványosan javul az áfabeszedés – infografika

Egyre növekvő hatékonysággal szedi be Magyarországon az adóhatóság az általános forgalmi adót. Öt év alatt több mint 9 százalékponttal szűkült nálunk az áfarés, más szóval ennyivel mérséklődött az áfacsalás az országban. Az InfoTandem infografikája.
2015. május 5.

Nyolcmilliárd jutott hálapénzre is – infografika

Gyakorlatilag ugyanannyit fizettünk ki hálapénzre tavaly, mint borravalóra: bő 8 milliárd forintot. A legtöbb paraszolvencia változatlanul a kórházi orvosoknak jut. Az InfoTandem infografikája.