Van még tere az automatizációnak – infografika


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az elmúlt három évben a hazai cégek kétharmada hajtott végre automatizáció vagy digitalizáció jellegű fejlesztést. Az erre vállalkozók csaknem fele a termelés vagy a szolgáltatás területén tett lépéseket. Az InfoTandem infografikája.

Gyakorlatilag nincs olyan cég Magyarországon, ahol ne dolgozna legalább egy olyan munkavállaló, aki valamilyen automatizálható feladatot végez; sőt, a cégek négyötödénél legalább három ilyen munkakör is akad – derül ki az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet (GVI) 2018-as, 6,8 ezer vállalat megkérdezésével készült, most közzétett felméréséből.

Az automatizálható körbe főként az egyszerű, jól leírható, és emiatt könnyen leprogramozható részfolyamatokból álló rutinmunkák tartoznak. Klasszikus célcsoport például az adminisztráció, ami a hazai cégek négyötödénél megtalálható. Ugyanígy szóba jön ebből a szempontból az értékesítés, az ügyfélszolgálat, a nehéz fizikai munka (utóbbiakat a vállalkozások bő felénél végzik), vagy mondjuk az adatgyűjtés (több mint 40 százaléknál van ilyen), s egyéb monoton, rutinszerű feladatok.

A magyarországi cégek automatizációs potenciálja magasnak számít, s messze nincs még kihasználva. Ugyanakkor valami elindult e téren: a vállalkozások kétharmada azt jelezte, az elmúlt három évben hajtott végre automatizáció vagy digitalizáció jellegű fejlesztést. E téren főként a nagyobb (250 fő feletti), az exportáló, a külföldi tulajdonban lévő és az ipari cégek járnak az élen; az így jellemezhető kör több mint négyötöde tud efféle fejlesztéseket felmutatni a közelmúltból.

Azok, aki rászánták magukat ilyen lépésekre, elsősorban a termelésre koncentráltak: 45 százalékuk a termelés és szolgáltatásnyújtás területén automatizált vagy digitalizált. Az adminisztrációban, illetve a számvitel és pénzügy területén egyharmaduk volt aktív, s negyedük fejlesztett a logisztika és a szállítás területén. De például a vevőszolgálatok csak 15 százalékuknál voltak érintettek.

A következő három évre a hazai cégek fele tervez automatizálás vagy digitalizálás jellegű fejlesztést, s az érintett területek a korábbihoz hasonló erősorrendet, és némileg nagyobb intenzitást mutatnak. A GVI felmérése alapján a tervek között is a termelés és szolgáltatásnyújtás áll az élen (85 százalék szeretne ezeknél automatizálni). Ezt követi az adminisztráció (60 százalék), majd egyaránt 50 százalék körüli aránnyal a számvitel, a vállalatmenedzsment és a logisztika.

A nemzetközi trendek szintjén automatizáció és digitalizáció alatt olyanokra kell például gondolni, mint az adatok gyűjtésére és feldolgozásra kifejlesztett szoftverek használata, a netes értékesítés, az önkiszolgáló vásárlás, az okos otthoni eszközök megszaporodása, az önvezető járművek felbukkanása, az ipar és a logisztika területén megfigyelhető robotizáció, valamint az ezeket az eszközöket összekötő „dolgok internete” (Internet of Things) fogalommal leírt hálózatok térnyerése.

Az automatizáció munkaerőpiaci hatásai jelenleg elsősorban az iparban érvényesülhetnek, amit jelez, hogy 2017-ben világszinten 30 százalékkal nőtt az eladott ipari robotok száma. Közép- és Kelet-Európában becslések szerint tavaly 28 százalékkal több robotot értékesítettek, mint egy évvel korábban, s a következő időszakban is az európai átlagot meghaladó ütemű növekedés várható e téren.


Kapcsolódó cikkek

2019. április 12.

Európa szomorú, Ázsia repes – infografika

A magyarok az átlag európaiaknál nagyobb arányban érzik úgy, hogy jobban élnek, mint öt éve. A viszonylag optimista világátlagot az ázsiaiak kimagasló elégedettsége húzza fel. Az InfoTandem infografikája.
2019. január 25.

Infografika: keveset foglalkoznak a kkv-cégvezetők az utódlással

A hazai kis- és középvállalkozások mindössze 15 százalékát foglalkoztatja az utódlás kérdése, és ebből csupán 7 százaléknál zajlik már a folyamat – derült ki a Budapest Bank 500 cégvezető megkérdezésével végzett kutatásából. Ahol még nem merült fel a téma, ott a cégvezetők nagy része életkoránál fogva nem tartja aktuálisnak, vagy nincs rá ideje. A jelenlegi vezetők zömmel családtagjukban – főképp gyermekükben – látják a cég jövőjét, ez azonban nem minden esetben valósítható meg, így sokan kénytelenek alternatívát keresni.
2018. november 30.

A foglalkoztatottak egyharmada ingázik – infografika

Csaknem másfél millió ember naponta ingázik a lakóhelye és a között a település között, ahol a munkahelye található. A bejutás átlagosan bő fél órát vesz igénybe, de jócskán vannak olyanok is, akik egy óránál is többet kénytelen szánni erre. Az InfoTandem infografikája.
2019. január 4.

Gyorsulóban az infláció – infografika

Novemberig 2,8 százalékkal nőttek az árak, 2019-ben pedig 3,5 százalékos infláció várható. Ennél magasabb éves rátát utoljára hét éve mértek. Az InfoTandem infografikája.
2018. október 12.

Hódít a készpénzmentes fizetés – infografika

Mára határozottan fölénybe kerültek azok, akik ha lehet választani, akkor a készpénzmentes fizetési megoldásokra voksolnak. A mobilok szerepe e téren is egyre erősödik. Az InfoTandem infografikája.
2019. február 15.

Javul a fizetési fegyelem – infografika

A hazai cégek valamivel több mint felének, egészen pontosan 55 százalékának volt tavaly olyan üzleti partnere, amelyik 2018 első félévében több alkalommal is késedelmesen fizetett – derül ki az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet (GVI) 2018 júliusi, 400 vállalkozást megkérdező konjunktúrafelvételéből. Ez a rossz hír. A jó hír viszont az, hogy ilyen kedvező rátát az […]