Japánban bevált lakhatási programot javasol egy ingatlanirodalánc vezetője


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Hat éve indult Japánban egy államilag támogatott program, amely egyedülálló édesanyáknak segít otthon találni, a megoldás Magyarországon is működhetne egy hazai ingatlanirodalánc tulajdonosa szerint.

Japánban az egyedülálló édesanyáknak nem szívesen adnak ki albérletet, mert a tulajdonosok attól tartanak, egy keresetből nem tudják majd kifizetni. Egy civil szervezet ezért állami támogatással üresen álló ingatlanokat vásárol és újít fel, majd a piaci árnál olcsóbban adja ki olyan édesanyáknak, akik egyedül nevelik gyermeküket. Az elmúlt hat évben 200 ezer család talált így otthonra.

Balla Ákos, a Balla Ingatlan tulajdonosa szerint az egyedülálló szülők komoly hátránnyal küzdenek a magyarországi ingatlanpiacon is, ezért a japán példa bevezetésére volna igény. Üres ingatlanból is van többezer az országban. Ahhoz azonban, hogy működjön egy ilyen megoldás, rendszerszintű változtatásra van szükség

„A CSOK komoly segítséget jelent a családoknak és akár az egyedülálló szülőknek is. Ugyanakkor azonszülők számára nem megoldás, akik nem hitelképesek és nincs reális esélyük a saját ingatlanra. Számukra a valós segítséget a rendszerszintű bérlakás program jelentené, amihez jó alapot biztosíthat az önkormányzati tulajdonban lévő és üresen álló több ezer ingatlan.” – mondta Balla Ákos.

A japán példa – a piaci árszint alatt bérbeadandó ingatlanokkal – Magyarországon is működhetne. Ahogy a ma már nyugdíjas generáció még kaphatott ún. tanácsi bérlakást, miért ne kaphatnának ma ilyet az egyszülős családok? Ehhez persze arra van szükség, hogy az önkormányzati ingatlanok ilyen felhasználásáról döntés szülessen, a felújításhoz, lakhatóvá tételhez pedig állami forrásbevonás szükséges.

„Az üresen álló önkormányzati lakások hasznosításával mindenki jól járna. Az önkormányzatoknál bevételként jelenne meg a bérleti díj, az ingatlanok állaga nem romlana tovább, az egyedülálló szülők és gyermekeik pedig végre otthonra találnának.” – véli Balla Ákos.


Kapcsolódó cikkek

2019. január 10.

NAV: lakhatási támogatások adómentessége szűnt meg

Január 1-jétől megszűnt a mobilitási célú lakhatási támogatás és a lakáscélú munkáltatói támogatás adómentessége, továbbá változtak a munkásszállásra vonatkozó szabályok – hívja fel a figyelmet az adóhatóság a honlapján közzétett tájékoztatókban.
2019. május 13.

Varga: a munkaerő-mobilitást segítik a munkásszállók

A munkaerő-mobilitást átmenetileg segítő lehetőség a munkásszállók építése, hiszen egyszerre segít azoknak, akik munkahelyet keresnek, illetve azoknak, akiknek munkaerőre van szükségük – jelentette ki a pénzügyminiszter hétfőn Zalaegerszegen.