Karácsonyi tervek pandémia idején – infografika


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Kevesebb embert lepünk meg az idén karácsonykor, de összességében többet szánunk ajándékra, mint tavaly. A slágercikk változatlanul a ruházat. Az InfoTandem infografikája.

A karácsonyozást sem kíméli a koronavírus-járvány, várhatóan a megszokottól eltérően festenek majd az idei év végi ünnepek, illetve az azokra való felkészülés is. A GKI Digital és az Árukereső.hu immár hatodik éve lefolytatott kutatása alapján talán a legfeltűnőbb változás, hogy szeretteink közül kevesebbet tervezünk megajándékozni, mint eddig. Két esztendeje még átlagosan hét, tavaly már nyolc, az idén viszont csak öt embernek készülünk ajándékot beszerezni.

karácsonyi vásárlásAz ok nem a spórolás, hiszen a meglepetésekre szánt keret átlagosan még emelkedik is 8 százalékkal: 48,4 ezerről 52,3 ezer forintra. Inkább arról van szó, hogy a tágabb rokonságot, az ismerősöket a járvány erőteljes második hulláma miatt egyszerűen nem lesz módunk személyesen is felkeresni. Így érthető, hogy a válaszadók 95 százaléka csak a szűkebb család tagjainak vesz majd ajándékot; barátoknak csak az emberek egyötöde készül meglepetéssel. Persze lesznek olyanok, akik saját bevallásuk szerint összegben is kevesebbet költenek majd. Náluk a két fő ok (egyaránt 37-38 százalékos említési aránnyal) a járványhelyzet miatti takarékosabb életvitelben, illetve konkrét anyagi nehézségekben keresendő.

A GKI Digital és az Árukereső.hu októberi online felmérése szerint – ahol a válaszok az aktív internetező lakosság terveit tükrözik, mintegy 2,5 ezer fős válaszadói minta alapján – a karácsonyi slágertermékek köre érdemben nem változik: a nyilatkozók fele ruházati cikkben gondolkodik, a játékok 40 százalékot, a kozmetikumok és a különféle kütyük egyaránt egyharmad körüli arányt képviselnek. A legfontosabb szempont a jó ár-érték arány lesz a választásnál; az ár csak a harmadik döntő szempont, a minőség is megelőzi. Utazást és belépőjegyeket – érthető módon – jóval kevesebben terveznek vásárolni, a szokásosnál felkapottabbak lesznek viszont az otthon is használható sportfelszerelések.

A beszerzés megkezdődött, az immár lényegében egész novemberre kiterjedő Fekete Péntek-akciók során az vásárlók kétharmada már karácsonyi meglepetésekre vadászik. Az internetező több mint fele ötletekért rendszeresen pásztázza a webáruházak kínálatát, ugyanakkor minden harmadik ember inkább megkérdezi a kívánságáról az ajándékozottat.

A netes vásárlás évek óta erősödő népszerűségét a pandémia még tovább erősítette, így az idén már az aktív internetező válaszadók 86 százaléka gondolkodik online rendelésben, illetve webáruházakban az ajándékbeszerzésnél. Ezzel együtt, az emberek közel fele októberben még úgy számolt, hogy a plázákat is felkeresi majd.


Kapcsolódó cikkek

2020. augusztus 29.

Infografika: Lakásfelújítási láz van kibontakozóban

Félmillió lakáson végezhetnek el kisebb-nagyobb munkálatokat a következő tizenkét hónap során. A legerőteljesebb felújítási szándék a családi házak lakóinál mutatkozik. Az InfoTandem infografikája.
2020. március 20.

Infografika: A járványkamrák feltöltése

A fogyasztók világszerte aktívan töltik fel a szükségkészleteiket a koronavírus-járvány hatására, ami a kereskedelmet is felforgatja. Az InfoTandem infografikája.
2020. október 30.

A pénzügyi vezetőket is a vírus aggasztja leginkább – infografika

A szakemberhiánytól való félelmet a Covid-aggodalmak váltották fel a magyarországi pénzügyi osztályokon is. A fő kihívás az automatizáció, de a vezetők számára a kollégák motiváltságának fenntartása is kemény feladatnak ígérkezik. Az InfoTandem infografikája.
2020. július 17.

Az élelmiszerek drágultak leginkább – infografika

Júniusban átlagosan 2,9 százalékkal voltak magasabbak a fogyasztói árak, mint egy évvel korábban, az élelmiszerekért viszont csaknem 8 százalékkal kellett többet fizetni. Az InfoTandem infografikája.
2020. október 9.

Erősen elbizonytalanodott a lakásbérleti piac – infografika

Az áprilisi zuhanás után egyelőre fel-le ingadoznak a lakásbérleti díjak, vagyis a hosszú éve masszívan felfelé tartó trendet a piaci bizonytalanság váltotta fel. Az árak most valahol a 2018 közepét jellemző szint körül mozognak. Az InfoTandem infografikája.