A pénzügyi vezetőket is a vírus aggasztja leginkább – infografika


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A szakemberhiánytól való félelmet a Covid-aggodalmak váltották fel a magyarországi pénzügyi osztályokon is. A fő kihívás az automatizáció, de a vezetők számára a kollégák motiváltságának fenntartása is kemény feladatnak ígérkezik. Az InfoTandem infografikája.

A pénzügyi vezetők 70 százaléka tart attól, hogy a koronavírus-járvány akadályozza majd cégét a céljai elérésében – derült ki a PwC legfrissebb Pénzügyi vezetői felméréséből, amelynek során 120 hazai CFO-t kérdeztek meg. Ez a kockázati tényező, érthető módon, még nem szerepelt a tavalyi aggodalomlistán, most viszont azonnal az élre ugrott, leszorítva onnan a szakemberhiányt, amelyet ezúttal a nem megfelelő informatikai rendszerektől való félelem is beelőzött.

gazdasági kilátásokAmi a következő egy évben várható legnagyobb kihívásokat illeti, a megkérdezettek kétötödének említései alapján ezúttal az automatizáció került az első helyre. Ez nem csak 2021-et, hanem akár az évtized első felét is meghatározhatja, sok menedzser véli ugyanis úgy, hogy a hazai pénzügyi és számviteli csapatok feladatainak jelentős részét automatizálni lehet a következő öt évben. Ez leginkább a számlázást, a bérszámfejtést, valamint a könyvelés és az adóbevallás elkészítését érintheti.

Ugyanakkor a sikeres működéshez nyilván nélkülözhetetlen a minőségi munkatársi gárda, illetve szükség van a kollégák magas szintű együttműködésére is. Nem véletlen, hogy a CFO-k 38 százaléka – a folyamatok átszervezése mellett – a csapata motivációjának fenntartását is megnevezte a legfontosabb kihívások között. Ez nem lesz könnyű, mert a vezetők egynegyede csökkenő létszámra számít az osztályán, nem utolsósorban – a járványhelyzettel is összefüggésben – a lassuló üzletmenet következményeként.

Míg a PwC kutatásai szerint a világ vezető technológiai cégeinek globális pénzügyi osztályai már ma is az idő több mint felét a szervezetük jövőjével kapcsolatos döntéstámogatással töltik, addig a magyar pénzügyi és számviteli osztályokon még a múltbeli adatok gyűjtése és feldolgozása dominál, s tölt ki hasonlóan nagy időtartamot. A most nyilatkozók szerint ezek a feladatkörök fél évtizeden belül a munkaidő egyharmadára szorulnak majd vissza, s nálunk is előtérbe kerülnek a magas hozzáadott értékű funkciók: a döntési javaslatok, a különböző forgatókönyvek elemzése a mostani 14 százalékról 24 százalékra emelkedhet.


Kapcsolódó cikkek

2020. március 20.

Infografika: A járványkamrák feltöltése

A fogyasztók világszerte aktívan töltik fel a szükségkészleteiket a koronavírus-járvány hatására, ami a kereskedelmet is felforgatja. Az InfoTandem infografikája.
2020. augusztus 29.

Infografika: Lakásfelújítási láz van kibontakozóban

Félmillió lakáson végezhetnek el kisebb-nagyobb munkálatokat a következő tizenkét hónap során. A legerőteljesebb felújítási szándék a családi házak lakóinál mutatkozik. Az InfoTandem infografikája.
2020. június 19.

Az ipar fekete áprilisa – infografika

Az ipar vírusválság miatti mélyrepülését a döntő súlyt képviselő feldolgozóipar súlyos visszaesése mozgatta; az alágak közül egyedül a gyógyszergyártás tudott nőni, miközben a járműgyártás ötödére esett vissza. Az InfoTandem infografikája.
2020. július 17.

Az élelmiszerek drágultak leginkább – infografika

Júniusban átlagosan 2,9 százalékkal voltak magasabbak a fogyasztói árak, mint egy évvel korábban, az élelmiszerekért viszont csaknem 8 százalékkal kellett többet fizetni. Az InfoTandem infografikája.
2020. október 9.

Erősen elbizonytalanodott a lakásbérleti piac – infografika

Az áprilisi zuhanás után egyelőre fel-le ingadoznak a lakásbérleti díjak, vagyis a hosszú éve masszívan felfelé tartó trendet a piaci bizonytalanság váltotta fel. Az árak most valahol a 2018 közepét jellemző szint körül mozognak. Az InfoTandem infografikája.
2020. február 21.

Erőteljesen nőttek a keresetek – infografika

A bruttó keresetek első háromnegyedévi 370 ezres átlaga tíz százalékos béremelkedéssel alakult ki tavaly. A leglassabban az oktatásban dolgozók bére nőtt. Az InfoTandem infografikája.