Kulcsszerepben a külföldi irányítású cégek – infografika


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A hazai vállalati szektor teljesítményének fele a külföldi érdekeltségű vállalkozásoknak köszönhető, holott csak pár százalékát teszik ki a céglétszámnak. Az InfoTandem infografikája.

Az uniós tagállamok közül nálunk a legerősebb a külföldi érdekeltségű cégek szerepe a gazdaság teljesítményében. A legfrissebbnek számító összehasonlító adatok szerint a külföldi ellenőrzés alatt álló vállalkozások Magyarországon 51 százalékkal járultak hozzá a vállalati szektor hozzáadott értékéhez 2016-ban. A 2004 óta csatlakozott tagállamok többségében szintén viszonylag magas, egyharmad körüli, vagy azt meghaladó volt ez az arány, de sehol sem olyan kiemelkedő, mint hazánkban. A EU-átlag egynegyed körül volt három éve.

A hazai helyzetről már frissebb kimutatások is rendelkezésre állnak. A KSH 2018-ra vonatkozó előzetes számai az mutatják, hogy a szóban forgó cégkör súlya valamelyest mérséklődött ugyan, de még mindig nagyon magas: a hozzáadott értéket tekintve 47,8 százalékos. Hasonlóan megatározó, 49 százalék körüli a részesedésük a vállalati árbevételből is. Mindezt úgy, hogy a 14,5 ezer külföldi irányítás alatt álló vállalkozás a hazai céglétszám alig 2,5 százalékát teszi ki; igaz, a munkavállalóknak a bő egynegyedét foglalkoztatja. A súlycsökkenés leginkább a bruttó tárgyieszköz-beruházásoknál érhető tetten: részesedésük az évtized elején még itt is 49 százalékos volt, ám ez mostanra 40 százalékos szintre süllyedt.

A külföldi vállalkozások teljesítménye a gazdasági tevékenység és a végső irányító ország szerint egyaránt erősen koncentrált. Együttes hozzáadott értékük közel háromnegyedét három nemzetgazdasági ágban, a feldolgozóiparban (50 százalék), a kereskedelemben (15 százalék), valamint az információ és kommunikáció terén (9,1 százalék) realizálták. A teljes vállalati szektoron belül a kulcságazatnak számító feldolgozóiparban a legerősebb a jelenlétük: itt a teljesítmény több mint kétharmadát állították elő 2018-ban.

A hazánkban működő külföldi vállalkozásokat tavaly 107 különböző országból irányították (a tulajdonosok 71 százalékának székhelye valamelyik EU-tagállamban volt), ám bruttó hozzáadott értékük több mint négyötöde mindössze 10 ország között oszlott meg. Németország és az Egyesült Államok szerepe kiemelkedő, leányvállalataik együttesen a külföldi irányítású cégek árbevételének és hozzáadott értékének közel a felét adták, valamint a külföldi leányvállalatoknál dolgozók 43 százalékát foglalkoztatták. A TOP5-be a hozzáadott érték szerinti rangsor esetében Ausztria, az Egyesült Királyság és Franciaország tudott még bekerülni; a többi ország rendre 4 százaléknál kisebb súlyt képviselt. Kína részesedése 3,2 százalékos, ezzel a kilencedik.

Az összes Magyarországon működő vállalkozás 2017-es árbevételének 35 százaléka származott exportértékesítésből, amelynek négyötödét a külföldi irányítású cégek hozták össze.


Kapcsolódó cikkek

2019. október 4.

A nagy cégek mumusa a kiberbűnözés – infografika

A cégek bő kétharmadának kellett egy vagy több válsághelyzettel szembenéznie az utóbbi fél évtizedben. A kiváltó okok listáját a likviditási problémák vezetik, az igazán nagy szervezetek fő ellensége ugyanakkor a kiberbűnözés. Az InfoTandem infografikája.
2019. április 12.

Európa szomorú, Ázsia repes – infografika

A magyarok az átlag európaiaknál nagyobb arányban érzik úgy, hogy jobban élnek, mint öt éve. A viszonylag optimista világátlagot az ázsiaiak kimagasló elégedettsége húzza fel. Az InfoTandem infografikája.