Félbillió dollárt költöttünk tavaly okostelefonra – infografika


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A prémium szegmens térnyerésének köszönhetően a globális okostelefon-eladások értéke annak ellenére nőtt 2018-ban, hogy az értékesített darabszám nem érte el a megelőző év szintjét. Az InfoTandem infografikája.

Túllépte a félbillió dolláros szintet tavaly az okostelefonok értékesítése. A GfK kimutatásai szerint a világméretű eladások együttesen 5 százalékkal, 522 millió dollárra híztak. Ezzel ez a szegmens (az egyéb mobilokat és a viselhető kiegészítőket is ideértve) nem kevesebb mint 44 százalékot hasított ki a műszaki fogyasztási cikkek 1,2 billió dollárosra taksált globális piacából, s egyértelműen annak egyik hajtómotorjaként jellemezhető.

Az értékbővülésre úgy került sor, hogy az eladott darabszám 3 százalékkal, 1,44 milliárd darabra mérséklődött. A magyarázat a prémium trend erősödésében keresendő. Tavaly ugyanis az eladott készülékeknek már 12 százalékát kínálták 800 dollár feletti áron, holott ez az arány egy évvel korábban még csak 9 százalékot tett ki. Az erős versennyel jellemezhető, közepes árszintű derékhad, a 150–400 dolláros sávban kínált okostelefonok szegmensének súlya is nőtt, 2 százalékponttal, 46 százalékra. Egyébiránt az átlagár 2 százalékkal mérséklődött, s az év végén 384 dolláron állt meg.

Egyre fontosabb elemei a piacnak a viselhető kiegészítők, amelyek tavaly is erőteljes felfutást produkáltak: 2017-hez képest a keresletük 16 százalékkal, az értékforgalmuk 35 százalékkal bővült. Ezen belül a keresletet különösen a SIM-kártyás okosórák hajtották, amelyek az e kategóriába tartozó termékekből forgalmazott érték 17 százalékát adták, szemben a korábbi évi 8 százalékkal.

A magyarországi okostelefon-piacot illetően a GfK szakértői 6,6 százalékos növekedésről számoltak be, ami éves szinten 2,47 millió darabos eladásnak felel meg. E hatalmas mennyiségből az utolsó negyedévben 704 ezer talált gazdára, s ezzel a szeptember–decemberi időszak 1,7 százalékkal lekörözte a 2017-es utolsó negyedévet. Nálunk is jól mentek a drágábbak közé tartozó nagykijelzős kütyük (az úgynevezett phabletek), arányuk tavaly 44 százalékig emelkedett az eladásokon belül.


Kapcsolódó cikkek

2019. január 25.

Infografika: keveset foglalkoznak a kkv-cégvezetők az utódlással

A hazai kis- és középvállalkozások mindössze 15 százalékát foglalkoztatja az utódlás kérdése, és ebből csupán 7 százaléknál zajlik már a folyamat – derült ki a Budapest Bank 500 cégvezető megkérdezésével végzett kutatásából. Ahol még nem merült fel a téma, ott a cégvezetők nagy része életkoránál fogva nem tartja aktuálisnak, vagy nincs rá ideje. A jelenlegi vezetők zömmel családtagjukban – főképp gyermekükben – látják a cég jövőjét, ez azonban nem minden esetben valósítható meg, így sokan kénytelenek alternatívát keresni.
2018. november 30.

A foglalkoztatottak egyharmada ingázik – infografika

Csaknem másfél millió ember naponta ingázik a lakóhelye és a között a település között, ahol a munkahelye található. A bejutás átlagosan bő fél órát vesz igénybe, de jócskán vannak olyanok is, akik egy óránál is többet kénytelen szánni erre. Az InfoTandem infografikája.
2018. december 14.

Frissáru a netről? – infografika

Szinte minden netező kipróbálta már az online vásárlást. A leginkább divatcikket és utazást szeretünk így venni, de erősen jönnek fel az élelmiszerek is. Az InfoTandem infografikája.
2019. január 4.

Gyorsulóban az infláció – infografika

Novemberig 2,8 százalékkal nőttek az árak, 2019-ben pedig 3,5 százalékos infláció várható. Ennél magasabb éves rátát utoljára hét éve mértek. Az InfoTandem infografikája.
2018. szeptember 14.

Hatmilliárd perc mobilon – infografika

Együttesen csaknem 100 millió órát beszélgettünk mobiltelefonon az idei második negyedévben, amelynek során e készülékeken 55 ezer terabyte-nyi adatforgalom is zajlott. Az InfoTandem infografikája.
2018. október 12.

Hódít a készpénzmentes fizetés – infografika

Mára határozottan fölénybe kerültek azok, akik ha lehet választani, akkor a készpénzmentes fizetési megoldásokra voksolnak. A mobilok szerepe e téren is egyre erősödik. Az InfoTandem infografikája.
2019. február 15.

Javul a fizetési fegyelem – infografika

A hazai cégek valamivel több mint felének, egészen pontosan 55 százalékának volt tavaly olyan üzleti partnere, amelyik 2018 első félévében több alkalommal is késedelmesen fizetett – derül ki az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet (GVI) 2018 júliusi, 400 vállalkozást megkérdező konjunktúrafelvételéből. Ez a rossz hír. A jó hír viszont az, hogy ilyen kedvező rátát az […]
2018. szeptember 28.

Kütyük az iskolatáskában – infografika

Egyre inkább a tanulásnak is elengedhetetlen kellékei a műszaki eszközök: az alsósosok negyede, a felső tagozatosok fele már számítógépet is használ az iskolai teendők teljesítéséhez. Az InfoTandem infografikája.
2019. január 18.

Lassulhat a világgazdaság – infografika

Lassul, de azért még nem olyan nagyon – röviden így foglalhatók össze az idei világgazdasági növekedés kilátásai. India pedig tovább jön felfelé. Az InfoTandem infografikája.