Növekvő árbevétel mellett csökkent a Duna House adózott eredménye tavaly


A Duna House csoport 32,837 milliárd forint konszolidált, nettó árbevételt ért el 2023-ban, 9 százalékkal többet, mint 2022-ben, adózott eredménye 2,717 milliárd forint volt, ami 8 százalékkal maradt el az előző évitől – közölte az ingatlanközvetítő vállalat a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján szerdán.

Az április 29-én tartandó közgyűlésen az igazgatóság 4,5 milliárd forint, részvényenként 131,0 forint osztalék kifizetésére tesz javaslatot – közölték a tájékoztatóban. A Duna House az idén 3,865 milliárd és 4,550 milliárd forint közötti tisztított core EBITDA-t, és 1,770 és 2,340 milliárd forint közötti tisztított core adózott eredményt vár a menedzsment előrejelzése szerint.

A társaság tájékoztatása szerint a kamat-, adófizetés és amortizáció előtti eredmény (EBITDA) 29 százalékkal, 3,157 milliárd forintra csökkent 2023-ban. A csoport tavaly 2,682 milliárd forint tisztított core EBITDA-t ért el a 2022-es 3,546 milliárd forint után és 1,960 milliárd tisztított core adózott eredménnyel zárta az évet, ami 27 százalékos visszaesés 2022-höz képest.

A tájékoztatás szerint a Duna House-csoport 2023-ban elmaradt eredménycéljaitól a konszolidációs kör változása, valamint az olasz leányvállalat gyenge negyedik negyedéves teljesítménye miatt.
A Forest Hill ingatlanfejlesztési projekt tavaly 4,7 milliárd forint árbevételt, 810 millió forint EBITDA-t, 584 millió forint adózott eredményt és 1,3 milliárd forint cash flow-t generált. A csoport 2023-as negyedik negyedévi árbevétele 2 százalékkal 9,133 milliárd forintra nőtt az előző év azonos időszakához képest, adózott eredménye 880,3 millió forint volt, 8 százalékkal kevesebb, mint 2022 utolsó negyedévében.

Az EBITDA az év utolsó negyedévében 626 millió forintra csökkent az előző évi 1,582 milliárd forintról. A csoport piacai előtt a legnagyobb kihívás, hogy milyen sebességgel és mértékben csökkenek a hitelkamatok és tér vissza a kereslet az ingatlanpiacra – írták, hozzátéve, hogy a 2024-es előrejelzés országonként nagyon eltérő piaci környezetet mutat.

A magyar piacon az infláció lassulásával a hitelkamatok mérséklődése és a hitelezés növekedése adhat lendületet a fokozatosan erősödő ingatlanpiacnak, de a csökkenő kamatszintek miatt lényegesen alacsonyabb hozammal számolnak a szabad pénzeszközökre.

Lengyelországban az államilag támogatott hitelkonstrukciók fűtötték a hitelezést 2023-ban. Az új lengyel kormány a kifutó támogatások helyére új program indítását tervezi, de annak időzítése és tartalma bizonytalan. Az olasz piacon az idei növekedést támogathatja a Professionecasa ingatlanközvetítő hálózattal megkezdett exkluzív együttműködés – közölték.
Hozzátették: a Forest Hill projektből és a befektetési ingatlanportfólió teljes értékesítéséből várt további összesen 3,0 milliárd forint cash flow-t az igazgatóság osztalékfizetésre vagy akvizíciókra kívánja fordítani.

A Duna House Holding Nyrt. részvényeit a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) prémium kategóriájában jegyzik. A papír 700 forinton zárt szerdán, az elmúlt egy évben a legmagasabb árfolyama 760, a legalacsonyabb 471 forint volt.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2023. december 1.

A Duna House Group árbevétele csökkent, a 4iG cégcsoporté nőtt csökkenő eredményesség mellett

A Duna House Group harmadik negyedévi árbevétele 7,1 milliárd forint volt, 15 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, a menedzsment a legtöbb piacán javulásra számít jövőre. Ismét erős negyedévet zárt az infokommunikációs 4iG-csoport, a cég az első háromnegyedévben rekordösszegű árbevételt és EBITDA-t ért el, az adózott eredmény azonban mínusz 6,4 milliárd forint volt, az egy évvel korábbi mínusz 11,7 milliárd után. A bevételnövekedés motorja a Vodafone Magyarország, valamint a 2022 első fél évéig lezárt akvizíciókkal megszerzett vállalatok jelentős eredménynövekedése volt – közölte a cég pénteken.
2023. szeptember 1.

Az ingatlanpiac megtorpanását mutatják a A Duna House csoport és a Budapesti Ingatlan Nyrt. számai

A Duna House csoport 838,6 millió forint adózott eredményt és 7,1 milliárd forint nettó árbevételt ért el idén a második negyedévben, előbbi 7 százalékkal, utóbbi viszont 21 százalékkal maradt el az egy évvel korábbi értéktől – olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett negyedéves beszámolóban. A Budapesti Ingatlan Hasznosítási és Fejlesztési Nyrt. (BIF) adózott eredménye az első fél évben 2,623 milliárd forint volt, ami 482,04 millió forinttal maradt el az egy évvel korábbitól – közölte a BIF.