Cégvilág

2012. március 12.

Spontán szerveződnek a cégek a 400%-os adóemelés ellen

A Kaposvár vállalkozóiból spontán módon szerveződött Kaposvári Cégszövetség benyújtotta a város vezetésének a kompromisszumos javaslatát a drasztikusan megemelt helyi építmény- és telekadó módosításáról, kezdeményezve egy rendkívüli közgyűlés összehívását az ügyben.

2012. március 8.

Sok eltiltott cégvezető újra pozícióba került

Az adóhatóság 2009 óta 840 cég tisztségviselőjét tiltotta el tevékenységétől a PartnerControl.hu elemzése szerint. Közülük 147-en más cégben lettek vezetők, 182-en pedig új, frissen alapított vállalkozásban kerültek vezető pozícióba. Ráadásul az eltiltottak közel 7 százaléka, azaz 56 vezető ugyanabban a cégben maradt vezető, és 63-an ma is tulajdonosai ugyanannak a cégnek.

2012. március 7.

A cégekkel finanszíroztatnák a tömegközlekedést

Újabb, súlyos terhet rakna a cégekre a kormány: minden dolgozó mindenféle tömegközlekedésre szóló bérletének legalább 86 százalékát ki kellene fizetniük a cégeknek a fejlesztési tárca törvénytervezete szerint. Az ötlet a fidesz-frakciónak és a szakszervezeteknek sem tetszik. Az új szabályozás pártolói szerint az a céges autózás helyett a tömegközlekedést preferálja, aími pozitívum.

2012. március 7.

Sok eltiltott cégvezető újra pozícióba került

Az adóhatóság 2009 óta 840 cég tisztségviselőjét tiltotta el tevékenységétől a PartnerControl.hu elemzése szerint. Közülük 147-en más cégben lettek vezetők, 182-en pedig új, frissen alapított vállalkozásban kerültek vezető pozícióba. Ráadásul az eltiltottak közel 7 százaléka, azaz 56 vezető ugyanabban a cégben maradt vezető, és 63-an ma is tulajdonosai ugyanannak a cégnek.

2012. március 7.

Nobilisé az SCD fővárosi ingatlanvagyona

Az SCD csoportba tartozó Fortis Private Equity értékesítette Budapest második és ötödik kerületében lévő ingatlanait Nobilis Kristóf egyik cégének, a vételár üzleti titok, a vevő nem kívánja kommunikálni a vásárló cég nevét.

2012. március 5.

Nem akarják fizetni a dolgozók utazását a munkaadók

Az általános utazási költségtérítési kötelezettség bevezetése ellen tiltakozik csütörtöki közös közleményében a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ).

2012. március 5.

Nem tudják kigazdálkodni a cégek a BKV-bérlet költségtérítését

Az Országos Kereskedelmi Szövetség szerint a személyszállítási szolgáltatásokról szóló törvényjavaslat olyan terhet róna a kereskedelemre, amely tovább nehezítené, a kisvállalkozások nagy részénél pedig eleve lehetetlenné tenné a bérfejlesztést. A jelenlegi cafeteria rendszerbe épített szja-támogatás, ami a vállalkozások számára önkéntes, megfelelő keretet jelent a munkába járás támogatására.

2012. március 1.

Brutális az Erste vesztesége

Az előzetes, konszolidált, nem auditált, nemzetközi számviteli szabályok alapján készült gyorsjelentése szerint az Erste Bank Hungary Zrt. adózás utáni vesztesége 157,6 milliárd forint volt az előző évi 109 milliós profit után – közölte a bank csütörtökön. A pénzintézet mérlegfőösszege 3253 milliárd forint volt az év végén, ami éves szinten 9 százalékos növekedést jelent.

2012. március 1.

Idén főleg a kicsik mennek csődbe

A magyarországi cégek szerint a tavalyi, csődrekordot hozó év után az idén is enyhén növekszik a tönkremenő vállalkozások száma, különösen erőteljes csődhullámra számítanak a kereskedelemben és a járműkereskedelemben, a mezőgazdaságban és a közösségi szolgáltatásokban – közölte a GKI Gazdaságkutató Zrt.

2012. február 29.

Külföldi rendszám: alapjogokat sért a szabályozás

A külföldi rendszámú autók használatával kapcsolatos jogszabályi rendelkezések alkalmasak arra, hogy sértsék a tulajdonhoz, a szabad mozgáshoz és a tartózkodási hely szabad megválasztásához való jogot, s közvetlenül veszélyeztessék a tisztességes eljárás jogát – véli állásfoglalásában Szabó Máté. Az ombudsman ezért felkérte a kormányt, változtasson a jogszabályon.

2012. február 29.

Megvenné Demján bankját az állam

A kormány vizsgálja annak a lehetőségét, hogy a Gránit Bank alapjain hozzon létre állami bankot – értesült az [origo].

2012. február 29.

A kötelező kamarai regisztráció kulcskérdései

Fizetni még nem kell, csak regisztrálni. A kamarai regisztráció egyszeri feladatnak tűnik, de nem az. A NAV idén még nem hajthatja be a be nem fizetett regisztrációs díjakat. Sok a tisztázatlan jogi kérdés a kötelező regisztráció körül. A kötelező kamarai regisztráció legfontosabb kérdéseit feszegetjük és válaszoljuk meg.

2012. február 28.

Hadiipari cég lesz a Rába

A hadiipar fellendítésében a védelmi tárca vezetése szerint nagy szerepet játszhat az államosított Rába – tudta meg a Népszabadság.

2012. február 27.

Kamarai regisztráció: már nincs sok idő

A tavaly novemberben elfogadott gazdasági kamarákról szóló törvény módosítása alapján 2012. március elsejéig kell a gazdasági társaságoknak, egyéni vállalkozásoknak kezdeményezniük a területi kereskedelmi és iparkamaránál a regisztrációt, és március 31-ig kell megfizetni az 5 ezer forint kamarai hozzájárulást.A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara adatai szerint január elseje óta eddig 200 ezren kezdeményezték a kamarai regisztrációt, közülük több mint 129 ezren a február elején elindított online rendszerben.

2012. február 24.

Továbbra is súlyos helyzetben az építőipar

Az építőipari cégek 59 százalékánál csökkent, 30 százalékánál nem változott az értékesítés nettó árbevétele tavaly – derül ki az ÉVOSZ felméréséből. A bérkompenzáció elbocsátásokhoz vezet as szektorban, az adóváltozások miatt a vállalatok csaknem 60 százaléka csökkenti a saját dolgozói képzésére fordított összeget, bár a krónikus szakemberhiány már most látszik.

2012. február 23.

Konzultációs fórumot hozott létre a kormány és a versenyszféra

A kormány egyik legfontosabb feladata 2012-ben is a foglalkoztatás bővítése. Ennek megsegítésére jött létre a versenyszféra országos munkaadói és munkavállalói érdekképviseleti szervezetei, valamint a kormány közti konzultációs fórum – hangsúlyozta Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár.