Cégvilág

2012. március 28.

Idén sem vásárolunk többet

Nem tér magához a kiskereskedelem 2012-ben sem, az év végére akár csökkenést is jelzhet a kiskereskedelmi forgalomról beszámol mutató – nyilatkozta a Napi Gazdaságnak Kozák Ákos, a GFK Hungária Piackutató Intézet vezetője.

2012. március 27.

A vállalati hitelezést támogatja az MNB

A vállalati hitelezés támogatása érdekében 2012. április 3-tól vezeti be a már korábban meghirdetett kétéves hiteleszközt a Magyar Nemzeti Bank (MNB), ezzel párhuzamosan bővíti az általa fedezetként elfogadott értékpapírok körét, és átalakította a fedezetek befogadási mértékeit.

2012. március 27.

Gyorsabb és olcsóbb lesz az euro-átutalás

Egyszerűsödik az Európai Unión belüli banki beszedések és átutalások lebonyolítása, továbbá csökkennek a számlatulajdonosok által fizetendő díjak, miután az Unió március 14-én elfogadta a SEPA (Single Euro Payment Area – Egységes Euró Fizetési Övezet) rendszer kiterjesztését és kötelezővé tételét az Unión belül. Mindez hosszútávon a bankok közötti versenyt, és ez által a szolgáltatások díjainak csökkenését is eredményezheti.

2012. március 27.

Mélyrepülésben a könyvpiac

További 3 százalékkal csökkent tavaly 2010-hez képest a magyar könyvpiac forgalma – közölte Zentai Péter László, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének (MKKE) igazgatója. 2008 óta az inflációval együtt számított piaci zsugorodás több mint 25 százalékos.

2012. március 26.

Zöldség-gyümölcs TÉSZ-ek: indul a támogatás

A 28/2012. (III. 24.) VM rendelet módosította a zöldség-gyümölcs termelői csoportok támogatásáról szóló 24/2010. (III. 19.) FVM rendeletet. A Vidékfejlesztési Minisztérium 1,4 milliárd forintot különített el a zöldség-gyümölcs termelői csoportoknak (TÉSZ) a Darányi Ignác Tervben. A támogatás termelői csoportok létrehozására, működtetésére, illetve beruházások finanszírozására igényelhető.

2012. március 23.

Kibővül az agrár forgóeszköz hitel

A kormány döntött a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) agrár forgóeszköz hitelének kibővítéséről, a gazdálkodók ezentúl tenyészállatok vásárlására is igényelhetik ezt a forrást – közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium.

2012. március 23.

Több jogot kap a fogyasztó

Már csak az Országgyűlés jóváhagyására vár a fogyasztói törvény módosítása, amelynek tervezetét a kormány szerdai ülésén elfogadta, és amelynek révén a jövőben gyorsabbá válik a panaszkezelés és bővül a békéltető testületek hatásköre – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

2012. március 22.

Csányi cége nem bérkompenzál

Sok nagy cég nem, vagy csak késve teljesíti a kormány által elvárt béremeléseket – derül ki a Népszabadság összeállításából.

2012. március 22.

Egyre később fizetnek a cégvilágban

Az építőipar, az élelmiszeripar, a kiskereskedelem, illetve az informatika területén működő cégeket érintik leginkább a szándékosan halasztott szállítói kifizetések az Atradius legfrissebb országjelentése szerint. A hitelbiztosítási, viszontbiztosítási és követelésbehajtási szolgáltatásokat nyújtó cég a szállítói hitelezés súlyának további növekedésére számít.A jelentésről szóló közleményben az Atradius azt írta: 2012-ben tovább nő a szállítói hitelezés szerepe a hazai cégek likviditásának fenntartásában, ez pedig a fizetési kockázatok és a beszállítói láncok kitettségének növekedését okozza.

2012. március 22.

Egyre később fizetnek a cégek

Az építőipar, az élelmiszeripar, a kiskereskedelem, illetve az informatika területén működő cégeket érintik leginkább a szándékosan halasztott szállítói kifizetések az Atradius legfrissebb országjelentése szerint. A hitelbiztosítási, viszontbiztosítási és követelésbehajtási szolgáltatásokat nyújtó cég a szállítói hitelezés súlyának további növekedésére számít.

2012. március 21.

Júliustól a takarékok is gyorsan utalnak

A takarékszövetkezeti szektorban is felgyorsul a pénzforgalom júliustól, amikor a banki forintátutalásoknál elindul a napon belüli jóváírás rendszere.

2012. március 19.

Keményen bírságolhat majd a piacfelügyelet

Csak biztonságos termék hozható forgalomba Magyarországon, a gyártó köteles gondoskodni a termék biztonságáról, az importőr és a forgalmazó nem hozhat forgalomba olyan terméket, amelyről szakmai ismerete alapján tudnia kellene, hogy az nem biztonságos – ebből indul ki az egységes piacfelügyelet szabályait módosító törvénytervezet, amely a nemzetgazdasági tárca honlapján véleményezhető.

2012. március 19.

Eséssel indított az építőipar

Januárban – szezonálisan és munkanap-tényezővel igazítva – 0,5 százalékkal elmaradt az építőipari termelés volumene az előző havi szinttől, közölte honlapján a KSH. Éves összevetésben 1,5 százalékos a zsugorodás, ami tulajdonképpen nem is olyan rossz, tekintve a korábbi időszak mélyrepülését. Azt egyelőre korai lenne állítani, hogy az ágazatban már látszanak a fellendülés jelei, de vannak arra utaló jelek, hogy többéves zuhanás után stabilizálódik az építőipar helyzete.

2012. március 14.

Terjed a SZÉP Kártya

Több mint 270 ezer munkavállalónak van SZÉP Kártyája a kibocsátó bankok március eleji adatai szerint, a plasztikok száma heteken belül eléri a 300 ezret – derül ki a Nemzeti Üdülési Szolgálat (NÜSZ), a K&H, az MKB és az OTP közleményéből.

2012. március 14.

Jelentősen eltérő hozamok a nyugdíjpénztáraknál

A klasszikus magánnyugdíjpénztári portfóliók általában jobb hozamokat értek el kiegyensúlyozott és a növekedési társaikhoz képest 2011-ben. Az önkéntes nyugdíjpénztárak átlagos nettó átlaghozama egy százalék körüli volt tavaly – derül ki a PSZÁF összesítéséből.

2012. március 14.

Egyre több cég venne fel alkalmazottat

A magyarországi munkáltatók 17 százaléka tervez elbocsátást 2012 második negyedévében és 14 százaléka számol munkaerő felvétellel; az első negyedévben még a munkaadók 22 százaléka tervezett elbocsátást, és csak 8 százaléka számolt munkaerő felvétellel – közölte a Manpower munkaerő-piaci szolgáltató.

2012. március 14.

Túl későn teszik közzé beszámolóikat a cégek

A magyarországi cégek pénzügyi beszámolói megfelelnek ugyan a nemzetközi számviteli szabványnak (IFRS), de van néhány olyan tényező – mint például a közérthetőség és az átláthatóság -, amire nagyobb hangsúlyt kell fektetniük – állapítja meg a Deloitte, a cég első átfogó magyarországi, az IFRS standardok magyarországi alkalmazásáról készült felmérése alapján.

2012. március 13.

Megszűnik az Aegon magánnyugdíjpénztára

Az Aegon Nyugdíjpénztár küldöttközgyűlése várhatóan a magánnyugdíjpénztári ágazat jogutód nélküli megszüntetéséről fog dönteni, ezt javasolja a cég vezetősége – közölte az Aegon. A tagok az eddig felhalmozott megtakarításaikat átvihetik egy másik nyugdíjpénztárba, vagy visszaléphetnek – március 31-ig – az állami nyugdíjrendszerbe. A lépést a magánnyugdíjpénztári szektort érintő megváltozott szabályozási környezettel, a biztonságos és tervezhető működtetés ellehetetlenülésével magyarázza az Aegon.

2012. március 13.

Kamarai regisztráció: nem kell számlát adni róla

A kamara nem nyújt áfaköteles szolgáltatást a kötelező regisztrációs díjért cserébe, így arról nem is kell számlát adnia – közölte az MKIK az adóhatóság állásfoglalása alapján.

2012. március 12.

Végleges adatok a végtörlesztésről

Csaknem 170 ezer adós élt a végtörlesztés lehetőségével; ők 984,2 milliárd forintot fizettek vissza 1 354,4 milliárdos tartozásuk helyett. 69 százalékuk nem vett fel új kölcsönt az aklcióhoz. A devizahitel-állomány csaknem 25 százalékkal csökkent – ezek a PSZÁF végleges adatai a végtörlesztésről.