Cégvilág

2014. április 4.

Fogyasztási szakadék tátong – infografika

A háztartások fogyasztásában is súlyos különbségek mutatkoznak hazánk régiói között. Van, ahol tavaly szinte mindenből több jutott az országos átlagnál, de olyan térség is akad, amelyben az egy főre jutó fogyasztás a javak minden csoportjában átlag alatti. Az InfoTandem heti infografikája.

2014. április 4.

Hogy szabályozza az új Ptk. a hibás teljesítést?

A Wolters Kluwer Kft. által rendezett Ügyvédreggeli című szakmai konferencián Prof. Dr. Fazekas Judit egyetemi tanár, a Széchényi István Egyetem dékánja tartott előadást a hibás teljesítést érintő kérdésekről, amelyek magánszemélyeket, vállalkozókat egyaránt érintenek. Az előadásról rövid összefoglalót mutatunk be.

2014. április 3.

Öt városi legenda a kft.-kről

A 2014. március 15-én hatályba lépő új Ptk. szabályozza a kft.-ket is. Mivel az a legkedveltebb cégforma, számos tévhit kering ezzel kapcsolatban az interneten. Most sorra vesszük ezeket, és megmondjuk, mi a valóság.

2014. április 2.

Csökken a gázolaj ára

Csökkenti bruttó 2 forinttal a gázolaj literenkénti árát pénteken a Mol – értesült az MTI.

2014. április 2.

Offshore, offshore-abb, legofshore-abb

A 2007-2013-as támogatási időszak kedvezményezett cégei közül 250-ről derült ki, hogy offshore-hátterű vállalkozásokról van szó. A gyanús pályázati nyertesek listáján van a Csányi Sándor érdekeltségébe tartozó Bonafarm csoport egyik cége is, a közelmúltban kiderült milliárdos gázügylet szereplője ugyanakkor nem.

2014. április 2.

Ezt kapjuk a kamarai díjért cserébe

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara a vállalkozások által befizetett kamarai hozzájárulásért a kamarai törvény értelmében tanácsadási, pályázatfigyelési és partnerkeresési szolgáltatásokat nyújt a cégeknek, amelyeknek egy része április 1-jétől online is elérhető. Üzleti hírportál, bankválasztó- és partnerminősítő rendszer, valamint céginformációk járnak a kamarai díjért cserébe.

2014. április 2.

Drágultak az üzemanyagok

Emelte bruttó 3 forinttal a gázolaj és 5 forinttal a 95-ös benzin literenkénti nagykereskedelmi árát szerdán a Mol Nyrt.

2014. április 1.

Élénkül az újautópiac

Több mint ötödével több új személyautót értékesítettek márciusban, mint egy évvel korában. A céges vásárlások húzzák a piacot.

2014. április 1.

Beindult az ingatlanpiac

Ötödével nőtt az adásvételek száma egy év alatt, és még az árak enyhe növekedése sem elképzelhetetlen – írja elemzésében a Duna House.

2014. március 31.

Kiegészül a csődtörvény

Kiegészítő szabályok kerülnek be a csődtörvénybe, például a csődegyezséget jóhiszeműen eljárva kell megkötni, az egyezség sem a hitelezők egészére, sem azok egyes csoportjaira nem lehet kirívóan előnytelen – egyebek mellett ezt a szabályt iktatta be kiegészítésként április 1-jétől a csődtörvénybe a februárban született bizalmi vagyonkezelési törvény.

2014. március 28.

65 ezer online kassza üzemel

Üzemszerűen beindult az onlinepénztárgép-rendszer, már 65 ezer gép üzemel, a NAV-hoz pedig 152 millió bizonylat érkezett eddig 353 milliárd forint bruttó értékben – közölte az Nemzetgazdasági Minisztérium.

2014. március 27.

Tizedével több a vállalati fúzió

A vállalati összeolvadások és felvásárlások (M&A) becsült piaca Magyarországon 2013-ban közel két és félszeresére bővült az előző évhez képest, a tranzakciók száma 11 százalékkal nőtt, s a befektetők elsődleges célpontjai továbbra is az IT és a technológiai vállalatok – derül ki az EY legfrissebb M&A Barometeréből, amelyet csütörtökön ismertettek a sajtóval.

2014. március 27.

Sokaknak nem kell az ingyenes pénzfelvétel

A magyar lakosság közel egyharmada még nem igényelte az ingyenes készpénzfelvételt, az ezzel a lehetőséggel élők között pedig felülreprezentáltak voltak az idősebb korosztályba tartozó, magasabb jövedelmű, aktív bankhasználók – derül ki a Deloitte BankIndex legfrissebb, reprezentatív felméréséből.

2014. március 27.

Messze még a fellendülés

Derűlátóbbak a Dun & Bradstreet, nemzetközi cégminősítő elemzői a 2008-09-es recesszióból való kilábalás kapcsán, mint 2013 közepén voltak. Ennek ellenére elmondhatjuk, hogy még messze a valós fellendülés a múlt század leginkább elhúzódó válságából. A Bisnode D&B által közzétett Dun & Bradstreet elemzés szerint jóval több ország kockázatossága nőtt 2008 óta, mint amennyi javult, de még 2013-ról 2014-re is több ország rizikója nőtt, mint amennyié csökkent.

2014. március 26.

Péntektől drágul a tankolás

Emeli bruttó 2-2 forinttal a gázolaj és a 95-ös benzin literenkénti nagykereskedelmi árát pénteken a Mol Nyrt.

2014. március 26.

Változatlan a vezető tisztségviselők felelőssége

Hatalmas pánik söpört végig a szombaton hatályba lépett új Polgári Törvénykönyvvel a vezető tisztségviselők deliktuális felelősségével kapcsolatosan a közéletben. A „titokzatos” szabály feloldásáról Vékás Lajost kérdezték az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kara és a Wolters Kluwer Kft. által, az új Polgári Törvénykönyv hatálybalépése alkalmából rendezett tudományos konferencián.

2014. március 26.

Kamarai hozzájárulás: közeleg a határidő

Idén is március 31-éig kell befizetniük a hazai vállalkozásoknak a kötelező kamarai hozzájárulást. A fizetés elmulasztását az adóhatóság szigorúan szankcionálja, és adók módjára hajtja be az 5000 forintot. Mentesülnek ugyanakkor a befizetési kötelezettség alól azok az egyéni vállalkozók, akik szüneteltetik tevékenységüket.

2014. március 25.

Nem állt meg Matolcsy

Újabb 10 bázisponttal, 2,6 százalékra csökkentette irányadó kamatát a jegybank.