Cégvilág

2012. december 10.

Fékeznek, leállnak a bankok

Forráskivonásra, hitelszűkítésre, esetleg rendezett visszavonulásra készteti a hazai bankokat a tranzakciós illeték és a banki különadó – vélte Várhegyi Éva a Bankok Magyarországon – 2012 című konferencián.

2012. december 10.

Olcsóbb lesz a tankolás

Csökkenti szerdán az üzemanyagok literenkénti nagykereskedelmi árát a Mol Nyrt., a 95-ös benzin ára bruttó 2, a gázolajé 6 forinttal mérséklődik – értesült piaci forrásokból az MTI.

2012. december 7.

Áthidalható a finanszírozási szakadék

A PwC Magyarország vállalkozásfejlesztési programot indított, amelynek célja a kis- és középvállalatok (kkv) felkészítése arra, hogy jobban megfeleljenek a finanszírozói elvárásoknak.

2012. december 6.

EU Önerő Alap: közel 300 projekt indulhat el

Az uniós projektek megvalósításához a támogatási rész mellett a legtöbb esetben önerő biztosítása is szükséges. Sok önkormányzati kedvezményezett – gyakorta önhibáján kívül – olyan pénzügyi helyzetbe került, hogy projektjeinek finanszírozása veszélybe került. Annak érdekében, hogy az elindított, már támogatással rendelkező fejlesztések folytathatóak legyenek, a kormány az EU Önerő Alap bevezetéséről döntött, amellyel az önerő hiányát orvosolja. Már 6 millárd forintot utaltak a projektgazdáknak.

2012. december 6.

Javul a külkereskedelmi mérleg

Októberben az export 6,5, az import 5,7 százalékkal nőtt euróban az egy évvel korábbihoz képest – derül ki a KSH legfrissebb gyorsejelentéséből.

2012. december 5.

Online áruházat nyit jövőre a Tesco

Jövőre internetes áruházat nyit a Tesco és belép a magyar piacra az Amazon.com online könyvkereskedő áruház és a MédiaMarkt is hasonló lépést tervez – írja a Napi Gazdaság.

2012. december 5.

Magára talált a szállodaipar

Októberben 6,6 százalékkal több vendég 9,1 százalékkal több vendégéjszakát töltött a kereskedelmi szálláshelyeken, mint egy évvel korábban – jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

2012. december 5.

Védjegyek és a doménnevek

A védjegyek lajstromozása és a doménnevek regisztrációja egymástól független eljárások, a két folyamatnak vannak azonban olyan pontjai, ahol tapasztalhatóak átfedések – olvasható a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) honlapján.

2012. december 3.

Átháríthatják a fuvarozók az elektronikus útdíjat

Az elektronikus útdíj olyan többletterhet jelent a hazai belföldi fuvarozóknak, amelynek részbeni áthárítása a megrendelőkre nem kerülhető el – hívja fel a figyelmet a Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete (NiT Hungary).

2012. december 3.

Árfolyamgát: már csak néhány hét

A deviza alapú jelzáloghitel-adósok, valamint a deviza alapú lízingszerződéssel rendelkezők 2012. december végéig kezdeményezhetik az árfolyamvédelmi-rendszerbe való belépést.

2012. november 28.

Drágulnak az élelmiszerek

Árrobbanás nem lesz, de átlagosan 10 százalékos, több lépcsős élelmiszer-drágulásra számíthatunk – közölte a vidékfejlesztési tárca.

2012. november 28.

Nem apad a munkanélküliség

A munkanélküliek száma alig változik, a foglalkoztatottaké viszont – a közmunkának köszönhetően – nő.

2012. november 27.

6 százalékra csökkent az alapkamat

Az MNB monetáris tanácsa kamatdöntő ülésén a várakozásoknak megfelelően 25 bázisponttal, 6%-ra csökkentette az alapkamatot.

2012. november 27.

Tovább romló likviditás a kkv szektorban

A hazai kkv vezetők körében végzett reprezentatív K&H kkv bizalmi index felmérés legutóbbi eredménye azt mutatja, hogy ismét emelkedőre fordult a vevői számlák kifizetésének határideje és ezzel párhuzamosan a szállítói számlák jelenlegi és várt teljesítési ideje is növekszik. A gazdasági válság következtében romló likviditás így cégről cégre terjedve rontja tovább a kilátásokat.

2012. november 27.

Kereskedelem: az ellenőrök is készülnek a Karácsonyra

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság és megyei kormányhivatalok megkezdték ünnepek előtti ellenőrzéseiket a kereskedelemben, amelynek célja a biztonságos karácsonyi vásárlások feltételeinek biztosítása.

2012. november 26.

Eltűnik a biztosítók nyeresége

A biztosítók a harmadik negyedévben 1,7 milliárd forint nyereséget értek el, de a negyedik negyedévben eltűnik a nyereségük, amely a különadó nélkül szeptember végén 8,3 milliárd forintot tett volna ki – az adatok a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) honlapján, a biztosítókról szóló gyorsjelentésben olvashatók.

2012. november 26.

Csökkent a kiskereskedelmi forgalom

Szeptemberben a kiskereskedelmi értékesítés volumene 3,1 százalékkal csökkent tavaly szeptemberhez képest, az év első kilenc hónapjában pedig 1,5 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakitól – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn.

2012. november 22.

Számláznák az e-útdíjat a fuvarozók

Külön sorban szerepelhet az e-útdíj a fuvarozók által kiállított számlán. A gázolaj jövedéki adója egy részének visszatérítésével jól járt a büdzsé.