Javul a fizetési fegyelem – infografika


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A hazai cégek valamivel több mint felének, egészen pontosan 55 százalékának volt tavaly olyan üzleti partnere, amelyik 2018 első félévében több alkalommal is késedelmesen fizetett – derül ki az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet (GVI) 2018 júliusi, 400 vállalkozást megkérdező konjunktúrafelvételéből. Ez a rossz hír. A jó hír viszont az, hogy ilyen kedvező rátát az utóbbi tízegynéhány esztendőben egyszer sem regisztráltak. A legmagasabb, 84–86 százalékos értékeket az elmúlt évtized vége felé mérték. Némi javulás és hullámzás után 2016 elején ismét…

A hazai cégek valamivel több mint felének, egészen pontosan 55 százalékának volt tavaly olyan üzleti partnere, amelyik 2018 első félévében több alkalommal is késedelmesen fizetett – derül ki az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet (GVI) 2018 júliusi, 400 vállalkozást megkérdező konjunktúrafelvételéből. Ez a rossz hír. A jó hír viszont az, hogy ilyen kedvező rátát az utóbbi tízegynéhány esztendőben egyszer sem regisztráltak. A legmagasabb, 84–86 százalékos értékeket az elmúlt évtized vége felé mérték. Némi javulás és hullámzás után 2016 elején ismét 80 százalék fölé kúszott a mutató, azóta azonban fokozatosan csökken; a legutóbb tapasztalt szintre a tavaly év eleji 63 százalékról sikerült eljutni. Szintén kedvező tendencia, hogy az utóbbi két évben stabilan egyszámjegyűre olvadt azon vállalkozások aránya, amelyeknél az üzleti partnerek több mint felénél előfordult késedelmes fizetés, holott 2010 júliusában még 30 százalékot tett ki.

A javuló átlagok mögött persze viszonylag nagy különbségek vannak egyes cégcsoportok érintettségében. Méret alapján a leginkább a 100–249 fős középvállalkozásokat sújtja még mindig ez a jelenség: 63 százalékuk számolt be legalább egy késve fizető partnerről, miközben például az 50–99 embert alkalmazóknál 45 százalékon állt legutóbb ez a mutató. Ágazati szempontból leggyakrabban az építőiparban fordul elő elhúzódó fizetés, a cégek kétharmada találkozott vele még tavaly is. A feldolgozóipar ehhez képest jobb helyzetben van a maga 51 százalékával, s a kereskedelemi vállalkozások közül is „csak” 55 százalék panaszkodott erre. Ami a tulajdonszerkezetet illeti, a tisztán hazai, illetve a részben vagy egészben külföldi kézben lévő társaságok között nincs érdemi eltérés ebből a szempontból.

Egyébiránt tavaly átlagosan a cégek értékesítési árbevételének 7 százalékát fizették ki késve; relatíve legjobb helyzetben a 250 fő feletti nagyok voltak, 4 százalékkal. Az is kiderült ugyanakkor, hogy a megkérdezett vállalkozások döntő többsége (93 százaléka) a legfontosabbnak tartott üzleti partnereinél ritkán vagy soha nem tapasztalt ilyen problémát az elmúlt év első felében.

Ha az értékesített áru, szolgáltatás után nem folyik be időben a bevétel, akkor ez megnöveli annak veszélyét, hogy maga az érintett cég sem tudja időben rendezni a számláit partnerei felé; ezt hívjuk lánctartozásnak. A legutóbbi felméréskor a nyilatkozók 15 százaléka válaszolta azt, hogy a megelőző egy évben előfordult vele ilyen eset. Ennél – tavaly januárban, illetve 2014 elején – volt már jobb is a helyzet (11, illetve 13 százalékos mutatóval), de a 2007–2010-es periódust jellemző 40 százalék feletti értékektől szerencsére így is elég messze vagyunk. Nem meglepő módon, itt is az építőipar a fő érintett szektor, 23 százalékos rátával. Ezzel együtt, a lánctartozás okozta problémák súlya a válaszadó cégek négyötöde szerint nem csökkent a felmérést megelőző féléves időszakban.


Kapcsolódó cikkek

2019. január 25.

Infografika: keveset foglalkoznak a kkv-cégvezetők az utódlással

A hazai kis- és középvállalkozások mindössze 15 százalékát foglalkoztatja az utódlás kérdése, és ebből csupán 7 százaléknál zajlik már a folyamat – derült ki a Budapest Bank 500 cégvezető megkérdezésével végzett kutatásából. Ahol még nem merült fel a téma, ott a cégvezetők nagy része életkoránál fogva nem tartja aktuálisnak, vagy nincs rá ideje. A jelenlegi vezetők zömmel családtagjukban – főképp gyermekükben – látják a cég jövőjét, ez azonban nem minden esetben valósítható meg, így sokan kénytelenek alternatívát keresni.
2018. november 30.

A foglalkoztatottak egyharmada ingázik – infografika

Csaknem másfél millió ember naponta ingázik a lakóhelye és a között a település között, ahol a munkahelye található. A bejutás átlagosan bő fél órát vesz igénybe, de jócskán vannak olyanok is, akik egy óránál is többet kénytelen szánni erre. Az InfoTandem infografikája.
2018. december 14.

Frissáru a netről? – infografika

Szinte minden netező kipróbálta már az online vásárlást. A leginkább divatcikket és utazást szeretünk így venni, de erősen jönnek fel az élelmiszerek is. Az InfoTandem infografikája.
2019. január 4.

Gyorsulóban az infláció – infografika

Novemberig 2,8 százalékkal nőttek az árak, 2019-ben pedig 3,5 százalékos infláció várható. Ennél magasabb éves rátát utoljára hét éve mértek. Az InfoTandem infografikája.
2018. szeptember 14.

Hatmilliárd perc mobilon – infografika

Együttesen csaknem 100 millió órát beszélgettünk mobiltelefonon az idei második negyedévben, amelynek során e készülékeken 55 ezer terabyte-nyi adatforgalom is zajlott. Az InfoTandem infografikája.
2018. október 12.

Hódít a készpénzmentes fizetés – infografika

Mára határozottan fölénybe kerültek azok, akik ha lehet választani, akkor a készpénzmentes fizetési megoldásokra voksolnak. A mobilok szerepe e téren is egyre erősödik. Az InfoTandem infografikája.
2018. szeptember 28.

Kütyük az iskolatáskában – infografika

Egyre inkább a tanulásnak is elengedhetetlen kellékei a műszaki eszközök: az alsósosok negyede, a felső tagozatosok fele már számítógépet is használ az iskolai teendők teljesítéséhez. Az InfoTandem infografikája.
2019. január 18.

Lassulhat a világgazdaság – infografika

Lassul, de azért még nem olyan nagyon – röviden így foglalhatók össze az idei világgazdasági növekedés kilátásai. India pedig tovább jön felfelé. Az InfoTandem infografikája.
2018. november 9.

Látványosan javul az áfabeszedés – infografika

Egyre növekvő hatékonysággal szedi be Magyarországon az adóhatóság az általános forgalmi adót. Öt év alatt több mint 9 százalékponttal szűkült nálunk az áfarés, más szóval ennyivel mérséklődött az áfacsalás az országban. Az InfoTandem infografikája.