Bejegyzések egészségpénztár címkével

2022. november 2. Számvitel

Egészségpénztári számláról fizetett ügylet bizonylatolása (III. rész)

2022-re a korábbi eltérő jogértelmezések összehangolását követően egyértelműnek látszik az adóhatóság és a Pénzügyminisztérium álláspontja: az Öbr. 24/C. §-a szerinti esetekben a pénztár, a 24/D. § szerinti esetekben a pénztártag felé kell számlázni. Számlázási és online számla adatszolgáltatási szempontból tehát megoldottnak tekinthető a helyzet. Ugyanakkor idén nyáron bekövetkezett egy olyan változás, aminek eredményeként egészen váratlan ponton jelent problémát az, hogy egyes esetekben nem a pénztártag, hanem a pénztár tekintendő vevőnek a hivatalos álláspont értelmében.

2022. október 26. Számvitel

Egészségpénztári számláról fizetett ügylet bizonylatolása (II. rész)

Cikkünk első részéből kiderült, hogy 2020 nyarán a NAV Pénzügyminisztériummal egyeztetett, az adóhatóság honlapján közzétett hivatalos álláspontja az volt, hogy akár termék beszerzésére, akár szolgáltatás igénybevételére kerül sor egészségpénztári számláról történő finanszírozással, a vevő, igénybevevő a pénztártag, így a számlázásnak és az online számla adatszolgáltatásnak is ehhez kell igazodnia. A későbbiekben azonban ez az álláspont megváltozott.

Egészségpénztári számláról fizetett ügylet bizonylatolása (I. rész)
2022. október 19. Számvitel

Egészségpénztári számláról fizetett ügylet bizonylatolása (I. rész)

Az egészségpénztári számláról fizetett ügyletekkel kapcsolatosan az elmúlt években többször is változott a hivatalos adóhatósági álláspont arra vonatkozóan, hogy a számlát az egészségpénztár vagy a pénztári tag nevére kell kiállítani. A kérdésben az adózással foglalkozó szakemberek körében is bizonytalanság érzékelhető. Cikkünkben ezért összefoglaljuk, hogyan alakult a témával kapcsolatos adóhatósági álláspont.