Bejegyzések Emmanuel Macron címkével

2021. február 24. Adó

Új fejezet jöhet a francia-amerikai tech-vitában?

A francia kormány nyárig hagy időt Biden elnök meggyőzésére a technológiai óriáscégek OECD-szintű adóztatásával kapcsolatban. Tisztán érzékelhető, hogy az eddig inkább demokrata-barátnak tartott vállalatok akár erőteljes demokrata szabályozási lelkesedéssel is szembe találhatják magukat.

„Kerül, amibe kerül!” – meddig feszítheti a költségvetési húrt Macron?
2020. augusztus 4. Adó Koronavírus

„Kerül, amibe kerül!” – meddig feszítheti a költségvetési húrt Macron?

A francia kormány az elmúlt időszakban levert egy fontos politikai cölöpöt, miszerint nem adóemeléssel, megszorításokkal kívánja megoldani a jelenlegi gazdasági válságot – inkább adócsökkentésekben, adókedvezményekben, szektorális támogatásokban gondolkodik. Ezzel együtt a Covid-válság az államadósságot már 2020 végére a GDP 120,9%-ára repítheti, így a finanszírozás kérdése előbb vagy utóbb mindenképpen napirendre kerül. És nemcsak az államadósságé, hanem a nyugdíjkasszáé, illetve a napokban elfogadott uniós közös mentőcsomagé is.

A nagy adócsata: hadrendben a franciák és az amerikaiak
2020. július 29. Adó

A nagy adócsata: hadrendben a franciák és az amerikaiak

Az amerikai szövetségi kormány július elején megtorló intézkedéseket lengetett be a Franciaország által bevezetett digitális adóra válaszként. Újabb, nagy lobbi-potenciállal bíró cégek kerültek bele a nemzetközi játékba.

2018. december 6. Adó

Macron: nem emelkedik 2019-ben az üzemanyagadó

Eltörli az üzemanyagadó jövőre tervezett emelését a francia kormány és életszínvonal-megőrző intézkedésekkel helyettesíti – tette egyértelművé szerdán késő este a francia elnöki hivatal.