Bejegyzések kamatkedvezményből származó jövedelem címkével

2021. október 18. Adó

Kamatkedvezményből származó jövedelem – mennyi az adó- és járulékteher?

Cégünk munkáltatói kölcsönt szeretne adni két dolgozójának. Az egyik lakásfelújításra, a másik gépkocsi vásárlására szeretne kölcsönt felvenni. Kedvezményes kamatot szeretnénk felszámolni a kölcsön után. Egyik munkavállaló sem vett fel eddig hitelt, és a mostani összeg sem több 10 millió forintnál. Mind a két kölcsön esetén kell számolni a kedvezményes kamat utáni munkáltatói adó- és járulékteherrel?

2020. november 5. Adó

Kamatkedvezményből származó jövedelem

Kamatkedvezményből származó jövedelme keletkezhet a magánszemélynek, ha a kifizetőtől valamilyen célból olyan vagyoni értéket, jellemzően pénzt kap, amelyet a későbbiekben vissza kell adnia, de az hosszabb-rövidebb időre a birtokában maradhat. Ha a magánszemély a kifizető tulajdonában lévő vagyoni értéket, pénzt ingyenesen vagy kedvezményes áron, kedvezményes kamat mellett használhatja, akkor a magánszemély jövedelmet szerez. Leggyakrabban ez a jövedelem a kifizető által a magánszemélynek adott kölcsönre tekintettel állapítható meg. Jellemző formája a munkáltató által a munkavállalónak adott kölcsön, de bármely kifizető, így pl. a tulajdonos is nyújthat magánszemély tagjának kölcsönt. Jogeset.

2019. február 4. Adó

NAV-figyelő, 5.hét: fontos változásokra figyelmeztet a NAV

Változnak a kamatkedvezményből származó jövedelem megállapításának szabályai, az egyéni vállalkozók költségelszámolási szabályai, a családi kedvezmény szabályai és a lakóingatlanok áfaszabályai is. Ezen túl is számos információs füzetet publikált az adhatóság.