Bejegyzések uniós irányelv címkével

2023. október 5. Cégvilág

Nyitottabbá válhat a követeléskezelési piac

Egységes szabályok vonatkoznak 2024-től a követeléskezelőkre egy jövőre életbe lépő uniós direktíva alapján. Az új szabályozással nyitottabbá válik a piac, eltűnhetnek a szürkezónában működő cégek, csökkenhet a nem teljesítő hitelállomány, ugyanakkor nőhetnek a követeléskezelés költségei – mondta Lencsés Tamás, az EOS Faktor Zrt. ügyvezetője csütörtökön Budapesten sajtóbeszélgetésen.

2023. március 20. Adó

BDO: Itthon is nagy változást hoz az elektronikus számlázásban az új EU-sztenderd

A számlaforgalom valós idejű ellenőrzése nem idegen a magyar vállalkozásoknak, de nem is ez lesz a legnagyobb kihívás abban az uniós jogszabálycsomagban, melynek bevezetésére több lépésben a következő években kerül sor, 2028-ig. Az elvárások teljesítéséhez nem elég a jó szándék, rengeteg cég lesz, ahol a működést is jelentősen át kell majd alakítani ‒ hívta fel a figyelmet Nyári Zsolt, a BDO Magyarország K-X Tanácsadó Kft. partnere és okleveles adószakértője.

2021. július 30. Adó

Érdekesség az adóvisszatérítési jog témakörében

Valamennyi olyan esetben, amikor valamely uniós irányelv rendelkezései a tartalmuk alapján feltétlennek és kellően pontosnak tűnnek, azokra a magánszemélyek a tagállammal szemben hivatkozhatnak, amennyiben az nem ültette át időben ezen irányelvet a nemzeti jogba, vagy amennyiben nem megfelelően ültette azt át. A Közösség más tagállamában letelepedett adóalanyok esetében a visszatérítési időszak számításánál az adófizetési kötelezettség megnyílta – adólevonási jog keletkezése – adólevonási jog gyakorolhatósága hármas feltétel az irányadó.