Jönnek az új távmunkaszabályok


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az otthoni munkáért rezsiátalány járna, idén havonta 16 100 forint, adómentesen a tervezet szerint, amellyel a Magyar Nemzet információi szerint elégedettek a munkavállalók és munkáltatók érdekképviselői is.

Egyoldalúan nem rendelhet el otthoni munkavégzést a foglalkoztató, még akkor sem, ha erőre kap a járvány, erre csak a felek megállapodása szerint lenne lehetőség az immár késznek tekinthető törvényjavaslat szerint – írja a Magyar Nemzet.

A lap szerint a home office újraszabályozásával a munkaadói és a munkavállalói oldal képviseletei is elégedettek, a tervezet szövege már végleges – tudta meg a Magyar Nemzet. A munkaadó nem kötelezheti majd folyamatos otthoni munkavégzésre a munkavállalót, de az alkalmazottak is kérhetik ugyanakkor a home office-t.

A szabályozás rugalmas lenne, mivel a munkaadó és a munkavállaló alkuja határozná meg, melyik napokon lehetne otthonról végezni a munkát.

Továbbra is általános szabály marad, hogy a munkáltatónak kell rendelkezésre bocsátania azokat az eszközöket – telefon, okoseszközök, laptop vagy nem irodai munka esetén alkatrészeket, berendezéseket –, amelyek a feladatok biztonságos ellátásához elengedhetetlenek.

A munkaadó ellenőrizheti a munkavégzést, a digitális eszközökön keresztül ugyanakkor ezt csak akkor teheti meg, ha a beosztott nem a saját eszközeit használja.

Rezsiátalányt is adhat adómentesen a munkáltató az otthoni munkavállaláshoz. Ennek mértéke a korábbi tervek szerint a mindenkori minimálbér tíz százaléka lenne havonta, vagyis jelenleg 16 100 forint – írja a lap.


Kapcsolódó cikkek