Mi változik 2023-tól a bérszámfejtésben?


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az év eleje a cégek bérszámfejtési területén mindig az ellenőrzéssel és a jogszabályi változások áttekintésével indul. Még 2022 decemberében is jelentős, a bérszámfejtést is befolyásoló változások láttak napvilágot. Ezért összefoglalva látható, hogy a vállalatoknak, a munkáltatóknak milyen, 2023 januárjától érvényben levő változásokkal kell tisztában lenniük, a bérszámfejtéshez kapcsolódó adózás – szja, szocho – egészségbiztosítás, béren kívüli juttatások és minimálbér tekintetében. Az RSM Hungary szakértőjének cikke.

Minimálbér
2023. január 1-jétől az új minimálbér bruttó 232 000 forint, a garantált bérminimum bruttó 296 400 forint.

Fontos figyelni arra, hogy a minimálbérek esetén 2023. január 1-jétől, a januári béreknél, a tagi kivéteknél ezeket a béreket módosítani szükséges. Ugyancsak figyelni kell a részmunkaidős foglalkoztatás arányában is a módosításokra!
A részletekről a 2023-as minimálbér változásról készített blogunkból tájékozódhat.

SZJA-kedvezmények
25 év alatti fiatalok adókedvezménye
A 25. életévét be nem töltött fiatal csökkentheti az összevont adóalapjába tartozó egyes jövedelmeit a 25 év alatti fiatalok kedvezményével. A kedvezménnyel csökkenthető például a bérjövedelem, a megbízási díj, az őstermelői jövedelem, az egyéni vállalkozó átalányban megállapított jövedelme, vagy vállalkozói kivétje.

2023-ban a kedvezmény összege jogosultsági hónaponként 499 952 forint, ami 74 993 forint adómegtakarítást, teljes évre fennálló jogosultság esetén 5 999 424 forint, ami összesen 899 914 forint adómegtakarítást jelent. Ha a cégnél jogosult munkavállaló van, akkor az a munkavállaló jogosult a 25 év alatti fiatalok kedvezményére. Ezt a munkáltató, a kifizető mindaddig automatikusan figyelembe veszi, amíg a munkavállaló annak, részben vagy egészben történő mellőzéséről nem ad nyilatkozatot.

Fontos tehát, hogy csak az a munkavállaló töltse ki a nyilatkozatot, aki részben vagy egészében kéri a kedvezmény érvényesítésének a mellőzését!

Családi adókedvezmény
2023. január 1-jétől az eddigiekhez viszonyítva nem változott, azaz az érvényesíthető bruttó családi adókedvezmény – az eltartottak számától függően – kedvezményezett eltartottanként és jogosultsági hónaponként:

  • egy eltartott esetén 66 670 forint,
  • kettő eltartott esetén eltartottanként 133 330 forint,
  • három és minden további eltartott esetén eltartottanként 220 000 forint.

Viszont változás a családi kedvezménynél, hogy 2023 január 1-jétől a tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos személynek minősülő kedvezményezett eltartott gyermek után, jogosultsági hónaponként a kedvezmény havi összege 66 670 forinttal emelt összegben vehető igénybe.

A négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezménye (NÉTAK)
2023. január 1-jétől lehetőségük van a négy, vagy több gyermeket nevelő anyáknak, az összevont adóalapjukat csökkenteni, ezáltal adómentességet szerezni. Jogosult az a négy, vagy több gyermeket nevelő, vér szerinti, vagy örökbefogadó anya, aki az általa nevelt gyermekekre tekintettel családi pótlékra jogosult, vagy családi pótlékra már nem jogosult, de jogosultsága legalább 12 éven keresztül fennállt, vagy a jogosultság a gyermek elhunyta miatt szűnt meg, és az előzőek alapján figyelembe vehető gyermekek száma eléri a négy főt. Az adómentesség nem minden kifizetési jogcímre vonatkozik automatikusan, például ingatlan bérbeadás, osztalék, EKHÓS, KATA-s bevétel stb. Fontos változás, hogy aki tavaly tett nyilatkozatot és fennáll a jogosultsága, nyilatkozatot nem szükséges kitöltenie.

Személyi kedvezmény
A személyi kedvezményt adóalap-csökkentő tételként kell figyelembe venni. Ez azt jelenti, hogy a jogosult magánszemély az összevont adóalapját a minimálbér egyharmadának megfelelő összeggel csökkentheti 100 forintra kerekítve, ami 2023 január 1-jétől 77 300 forint. A jogosultsági feltétel nem változtak.

30 év alatti anyák kedvezménye
2023 január 1-jétől új adóalap kedvezményt érvényesíthet az a 25. életévét betöltött fiatal anya, aki a vér szerinti vagy örökbe fogadott gyermeke után, vagy magzat után családi kedvezmény érvényesítésére jogosult. A kedvezmény (adómentesség) abban az esetben illeti meg a fiatal anyát, ha magzatra, vér szerinti vagy örökbe fogadott gyermekére tekintettel a családi kedvezményre való jogosultsága 2022. december 31-ét követően nyílik meg.

A 30 év alatti anyák kedvezményének összege havonta legfeljebb a Központi Statisztikai Hivatal hivatalos közleménye szerinti, teljes munkaidőben alkalmazásban állók tárgyévet megelőző év július hónapjára vonatkozó nemzetgazdasági szintű bruttó átlagkeresetének összege. 2023-ban a kedvezmény összege legfeljebb jogosultsági hónaponként 499 952 forint, ami 74 993 forint adómegtakarítást jelent, teljes évre fennálló jogosultság esetén 5 999 424 forint, ami összesen 899 914 forint adómegtakarítást jelent.

A kedvezmény érvényesítését a 30 év alatti anyák kedvezményének érvényesítéséről szóló adóelőleg-nyilatkozaton kell kérni a munkáltatótól, kifizetőtől.

Az RSM teljes cikkében még olvashatnak az egészségügyi szolgáltatási járulék, a béren kívüli juttatások, a szociális hozzájárulás, az egyszerűsített munkabvállalás, a gyed, gyes, a szülői szabadáság és a jövedelemletiltás változásairól is. A cikk ITT érhető el.

A bejegyzés szerzője Pentz Edina, az RSM Hungary szakértője. Az RSM Blog az Adó Online szakmai partnere.

A teljes cikk ezen a linken érhető el: https://www.rsm.hu/blog/berszemfejtes/2023/01/mi-valtozik-2023-tol-a-berszamfejtesben


Kapcsolódó cikkek

2024. február 28.

A magyar adórendszer modernizációja: az eÁFA-bevallás

Az eÁFA-rendszer 2024-es magyarországi bevezetése új korszakot nyitott az adóbevallások terén. Ez az innovatív, digitális megoldás jelentős változást hozott az ÁFA-bevallás folyamatában, amely megkönnyítheti a vállalkozások és könyvelők munkáját. S bár az új lehetőségek használata még önkéntes, várható, hogy hamarosan felváltja a hagyományos ÁNYK nyomtatványokat. Ennek ismeretében pedig minden vállalkozásnál érdemes elkezdeni a felkészülést az eÁFA-„konform” ügyviteli folyamatok és nyilvántartások kialakítására.

2024. február 27.

Karbonvám kötelezettség – még pár nap és lejár a határidő

Az importáruk karbonintenzitását ellensúlyozó mechanizmus (CBAM) egy olyan rendszer, amelyet az Európai Unió hozott létre a kibocsátási kockázat csökkentése érdekében. A CBAM célja, hogy az uniós országokba behozott termékek szén-dioxid-kibocsátását megfelelően számontartsa és ellensúlyozza. Az első CBAM adatszolgáltatási kötelezettség határideje eredetileg január 31. volt, de ezt végül kitolták 30 nappal, így van még pár nap felkészülni – foglalja össze az Adó Online-nak eljuttatott közleményében a Niveus Consulting Group.

2024. február 27.

Cafeteriával kapcsolatos 2024-es változások

A SZÉP-kártya két speciális szabálya már nem hatályos az év elejével; a 2024-es módosítások inkább a könyvelői, bérszámfejtői oldalt érintik. A részletekről friss videónkban dr. Kovács Ferenc okleveles adószakértő, az Adó szaklap főszerkesztője beszél.