Nagy tüntetést szerveznek a szakszervezetek szombatra


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Liga Szakszervezetek bejelentette, hogy csatlakozik a Magyar Szakszervezeti Szövetség által december 8-ra meghirdetett tüntetéshez, mert úgy értékelték, az egyeztetések nem vezettek eredményre.

A Munka Törvénykönyve tervezett módosításával kapcsolatos egyeztetések után a LIGA Szakszervezetek kéri tagszervezeteit, hogy készüljenek a december 8-i tüntetésre, és mozgósítsák tagjaikat, szimpatizánsaikat – olvasható a konföderáció honlapján.

Mint írják, a Liga Elnöksége által 2018. november 30-án elfogadott határozat szerint, amennyiben az egyeztetések nem vezetnek eredményre és a módosítások a szakszervezetek számára elfogadhatatlanok, a LIGA Szakszervezetek csatlakozik a Magyar Szakszervezeti Szövetség által 2018. december 8. napjára szervezett demonstrációhoz.

Az esemény 2018. december 8-án, 10 órakor kezdődik Jászai Mari téren és a tüntetők onnan vonulnak a Kossuth térre.

A 400 órát még elméleti lehetőségként is soknak tartják a szakszervezetek, egyúttal csak úgy egyeznének bele bármilyen növelésbe (akár a mostani módosítás szerinti 350 órába), ha az az egyoldalúan elrendelhető maximum (250 óra) csökkentésével járna együtt – ez derül ki a Liga Szakszervezete, a Magyar Szakszervezeti Szövetség és a Munkástanácsok Országos Szövetsége által is aláírt, Kósa Lajossal és a Pénzügyminisztérium képviselőivel történt egyeztetésekről szóló szakszervezeti beszámolóból.

Arról is írnak, hogy a munkaidőkeret fogalmát határozott álláspontunk, hogy nem lehet elkülöníteni a munkaidőbeosztás (referenciaidő) fogalmától, hiszen a munkaidőkeret lényege és célja is a munkaidő (egyenlőtlen) beosztása. Ennek alapján pedig a magyar jog sem térhet el a EU munkaidő irányelvében meghatározott egy éves maximális időtartamtól, amely kollektív szerződésben köthető ki.

Eredményként említik ugyanakkor a jelenleg alkalmazható legszélsőségesebb munkaidő-beosztási szabálynak a tervezett módosítását. Az egyenlőtlen munkaidő-beosztás esetén hat egybefüggő munkanapot követően legalább egy heti pihenőnapot be kell osztani. Ez alól kvázi „kivétel”, hogy egyenlőtlen munkaidő-beosztás esetén a megszakítás nélküli, a több műszakos, az idényjellegű tevékenység keretében foglalkoztatott munkavállaló számára havonta legalább egy heti pihenőnapot be kell osztani. Ezt a mértéket a szakszervezetek legalább a duplájára kérték emelni, magyarán minimum két heti pihenőnapot legyen köteles beosztani a munkáltató; ezt a beterjesztő is támogatásáról biztosította.

A módosítással viszont bekerülne egy új mondat is a jogszabályba, miszerint a munkáltató a közölt munkaidő-beosztást a munkavállaló kérésére vagy hozzájárulásával is módosíthatja. A munkaviszony egyensúlyhiányos, aszimmetrikus szerkezete miatt a „hozzájárulásával” feltételt a szakszervezetek aggályosnak tartják, mely súlyos visszaélésekre vezethet (erre hívták fel a BDO szakértői is a figyelmet). Javasolták ezért e fordulatot elsősorban törölni, vagy másodsorban, ha a jogalkotó feltétlenül ragaszkodik a szabályhoz, akkor minimum írásos hozzájáruláshoz kötni, rögzítve, hogy a munkavállalót e körben semmilyen hátrány nem érheti. A benyújtó jelezte, hogy érti a felvetést és javasolta a szöveg egyértelműsítését, hogy az ne teremthessen alapot visszaélésekre – olvasható a szakszervezetek beszámolójában.


Kapcsolódó cikkek

2018. december 3.

Kollektív szerződéshez kötné Kósa a 400 óra túlmunkát

Több pontból álló javaslatcsomagot terjeszt kedden a munka törvénykönyvének tervezett módosításához az Országgyűlés vállalkozásfejlesztési bizottsága elé a Fidesz – közölte Kósa Lajos, a nagyobbik kormánypárt országgyűlési képviselője, aki hétfőn munkavállalói szövetségekkel egyeztetett.