Elég lesz az IFRS beszámoló


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

 A külföldi tőkebevonást tervező startupoknak is jól jön majd az új jogszabály.


Nemcsak a tőzsdén szereplő a nagy cégek, de a külföldi tőkebevonást tervező startupok is örülhetnek, amiért a kormányzat lehetővé kívánja tenni, hogy a nemzetközi számviteli sztenderdek (IFRS) szerint beszámolót készítő cégeknek ne kelljen a magyar előírások szerint is elkészíteni beszámolójukat – közölte a KPMG. Az üzleti tanácsadó cég szerint a márciusra ígért jogszabály jelentős költségektől mentesítheti e cégeket.

Amellett, hogy a kétféle beszámoló elkészítése jelentős költséggel és leterheltséggel jár, a külpiacra lépéshez nélkülözhetetlen az IFRS alkalmazása, hiszen a potenciális befektetők abból tájékozódnak. Az alapvetően adózási szempontokat szem előtt tartó magyar számvitellel szemben ugyanis az IFRS a gazdaság változásait jobban követő, folyamatosan változó rendszer, így jobban tükrözi a cég valóságos folyamatait – fejti ki a közleményben Rakó Ágnes, a KPMG számviteli tanácsadó csoportjának vezetője.

Társadalombiztosítás, járulékfizetés és családtámogatási szabályok

Előadók:

Farkasné Gondos Krisztina osztályvezető, OEP
Matlné Kisari Erika vezető tanácsos, NAV
Orbán Zsófia főosztályvezető-helyettes, Magyar Államkincstár

Időpont: 2014. december 16.

Részletes tematika és jelentkezés >>

A szakértő szerint az IFRS alkalmazása sok olyan cég számára is jobb megoldás lehet a magyar beszámolónál, amely eddig nem is gondolt erre. Az IFRS ugyanis teljesen más szemléletet képvisel, az így elkészített beszámoló jobban felhívja a figyelmet a problémákra, és jobban jelzi a cég előnyeit is. 

Rakó Ágnes szerint jórészt alaptalan az a félelem, hogy az így vezetett könyvekkel nehezebb lesz eleget tenni a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) beszámolási előírásainak, az adótörvények egy része ugyanis már most sem a számvitelben kimutatott számokra épít.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. február 5.

Meghatalmazotti számlakibocsátás, önszámlázás (VI. rész)

A meghatalmazotti számlakibocsátáshoz kapcsolódó adatszolgáltatásnál speciális szabályok vonatkoznak azokra az esetekre, amikor az ügylet külföldön teljesül, illetve amikor az értékesítő vagy a meghatalmazott külföldi adóalany.